Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Cum sa iti pregatesti casa pentru iarna

 pregatirea casei pentru iarna, cum ne pregatim de iarna, cum sa avem casa gata pentru iarna, gospodarie, sfaturi
Calendarul (si numai el, sa fim sincere!) ne anunta ca frigul iernii este din ce in ce mai aproape. Nu peste mult timp nu vom mai putea iesi din casa decat imbracate gros, cu nasul bagat in fular si cu picioarele in cizmulite... De aceea trebuie sa fii pregatita din timp, pentru ca, nu-i asa, omul gospodar isi face vara sanie si iarna, car... Noi, eLady.ro, te invatam cum sa eviti sa fii prinsa pe picior gresit de frigul de afara,  ca sa eviti drumul la case de amanet pentru a plati facturile. Urmand sfaturile noastre nu vei avea casa intoarsa pe dos mai mult de maxim doua ore!

Pregatirea casei pentru iarna: Reorganizarea dulapurilor
In primul si in primul rand trebuie sa iti faci ordine in dulapuri. Mda, e o treaba plicticoasa si a naibii de enervanta, insa necesara. Va trebui sa scoti, sa speli, sa impaturesti frumos si sa aranjezi toate lucrurile extrem de subtiri potrivite pentru vremuri caniculare si sa le depozitezi in spatii uscate si aerisite. Cand iti strangi lucrurile de vara pana in sezonul urmator, fii precauta si protejeaza-le de molii. Pasteraza totusi la indemana si cateva haine mai subtiri, pentru ca frigul nu va lovi din prima. Strange-ti sandalele decupate si papuceii, incaltamintea de vara a celorlalti membri ai familiei, baga tot in cutii si scoate-ti botinele, pantofii si cizmulitele si bocancii. Curata-ti incaltamintea de toamna/iarna de praf si pune-o direct si imediat la locul ei.

Pregatirea pentru iarna: Completarea lucrurilor de stricta necesitate
Asigura-te din timp ca tu si familia ta aveti la indemana si in buna stare papuci mai grosi, sosete, pijamale si tinute groase pentru atunci cand petreceti timpul in casa, in familie sau maruntisuri de genul fulare, manusi, jachete groase. Fa cumparaturile necesare treptat. Astfel iti vei putea programa cheltuielile si bugetul tau nu va fi dat peste cap.

Pregatirea garderobei pentru iarna: Improspatarea hainelor

Dupa ce ai toate lucrurile de vara pe care trebuie sa le strangi curate si puse in ordine, scoate garderoba de iarna. Baga la spalat imediat ce consideri ca nu suporta amanare, restul pune-l frumos in cosul pentru lucruri de spalat. Sorteaza hainele care nu pot fi spalate in casa si sunt de dus la curatatorie si pune-le direct impaturite intr-o geanta incapatoare. Scoate la aerisit, daca se poate in balcon sau chiar afara, in curte (daca ai) a imbracamintei si lucrurilor curate care au fost depozitate in spatii inchise peste vara. Daca le-ai pus la pastrat curate si a si impachetate corect, nu va fi necesar sa le mai speli inca o data decat daca tii neaparat.

Pregatirea casei pentru iarna: pilote, plapumi, saltele si covoare

Daca in timpul verii ai optat pentru o saltea mai subtire si mai racoroasa si pentru un cearsaf, vremea rece iti va da de furca, asa ca scoate "de la naftalina" lenjeriile de iarna, salteaua mai groasa, pilotele si paturile groase, pufoase si calduroase. Daca este nevoie, du-le din timp la curatat (pregateste o geanta separata decat cea cu haine) iar daca nu, scoate-le si pe ele sa se aeriseasca bine si sa prinda mirosul de proaspat care ne incanta atat de mult. Daca iarna folosesti alte covoare decat vara, verifica-le pe cele depozitate. Asigura-te ca totul este in buna stare.

Pregatirea casei pentru iarna: Verificarea instalatiei de incalzire si a caloriferelor
Daca locuiesti la bloc si ai incalzirea "la comun", ascociatia de proprietari va face verificarile de rigoare. Tu trebuie sa te asiguri ca nu ai caloriferele obturate sau infundate. Daca ai insa centrala proprie, fa-i o proba buna ca sa te asiguri ca totul este in regula si daca nu, cheama asistenta specializata. Este indicat sa faci acest lucru pentru ca daca descoperi din timp, mai tarziu nu vei mai dardai in casa pana sa vina mesterii sa repare... Daca folosesti pentru incalzire o aeroterma sau un radiator electric, verifica-le sa fie in buna stare de functionare.

Pregatirea pentru iarna: Usi si ferestere etanse

Vara nu ne stresam prea mult daca o usa sau o fereastra nu se inchid prea bine, un geam pare sa fie foarte putin crapat, insa o data cu venirea iernii, orice curent rece care intra in casa este o sursa de ingrijorare, mai ales daca in locuinta exista copii, oameni mai in varsta sau animalute de companie.
In plus, usile si feresterele care nu sunt etanse fac sa existe o masiva pierdere de cladura si sa ai o cheltuiala mai mare cu incalzirea casei in timpul rece.
Verifica totul din timp, ca iarna sa nu te prinda nepregatita.

 

Sursa: Cum sa iti pregatesti casa pentru iarna