
Poate unele dintre cele mai delicioase produse de patiserie care incanta orice mic-dejun sau acompaniaza o ceasca de cafea sau o cana de lapte cu cacao, cafea cu lapte sau ciocolata fierbinte pe timp de iarna sunt chiflele din Bohemia pe numele lor
Buchtelns.
Prezente in mai multe bucatarii europene, din Austria (Buchteln,
Ofennudel(n),
Rohrnudel(n)- Bavaria (Rohrnudeln) Slovacia, Slovenia (buhteljni), Polonia (buchta) Ungaria (bukta), Cehia (buchta sau buchtička), Serbia (buhtle ori buhtla) si Croatia (buhtle), aceste rulouri umflate, pufoase, usor dulci pot fi umplute cu ciocolata, gem sau lasate simple. De obicei sunt mancate reci, dar va garantam ca si calde sunt o minunatie. De obicei sunt consumate ca desert, dar nu e o regula batuta in cuie, asa ca va puteti bucura de ele oricand aveti pofta de ceva bun! Buchtele pot fi presarate cu seminte de mac, zahar pudra sau ca in reteta noastra adaptata, cu miere si zahar vanilat.
Haideti sa vedem impreuna cum se fac aceste minunatii care vor incanta pe oricine le va gusta! Sigur vi se va cere sa le mai faceti sau sa dati mai departe reteta!
Ingrediente pentru aluatul de bucte • 450 g de faina alta de patiserie (000 / trei nule), la temperatura camerei,
• 1 lingurita de sare
• 8 linguri de zahar tos sau (mai putin - puteti sa puneti doar 2 linguri)
• 90 grame de unt la temperatura camerei pentru pus in aluat
• 120 ml lapte cald
• 1 doza de esenta de vanilie
• 20 g drojdie proaspata sau 1,5 pachetele de drojdie uscata
• 3 oua la temperatura camerei, usor batute
• 60 grame de unt topit pentru a le unge inainte de a le pune la cuptor
Ingrediente pentru glazura • 3 linguri de miere naturala
• 50 grame de unt
• 2 pachetele de zahar vanilat
Optional pentru umplutura: 16 patratele de ciocolata sau 16 lingurite dintr-un gem foarte dens de fructe. Puteti adauga si o mana de stafide.

Cum se fac:1. Ungeti cu ulei o tava de 20 cm / 20 cm si tapetati-o cu faina sau hartie de copt.
2. Intr-un castron incapator faceti un aluat din jumatate din faina cernuta amestecata cu sarea, laptele incalzit in care ati topit 90 e grame de unt si cele 8 linguri de zahar, drojdia si esenta de vanilie.
3. Amestecati bine si apoi adaugati ouale si restul de faina.
4. Framantat pana la omogenizarea aluatului. Aluatul rezultat trebuie sa fie neted si moale. 5. Acoperiti vasul cu o folie sau sergar si laat-l sa creasca o ora si jumatate sau pana isi dubleaza volumul.
Nota: Puteti folosi si masina de paine setata la functia de framantare pentru pasii de mai sus. Va salveaza timp si energie!
5. Dati drumul la cuptor si preincalziti-l la 190 C.
6. Cand aluatul s-a dublat volumul scoteti-l din castron (sau din masina de paine), faceti din el un sul si impartiti-l in 16 bucati egale.
7. Daca faceti buchtele simple, doar modelati-le in forma de bile si asezati-le in tava
8. Daca le umpleti cu ciocolata sau gem, puneti uumplutura in mijloc, trageti marginile peste umplutura si puneti cu partea cu mai putin aluat in sus.
9. Ungeti-le cu cele 60 grame de unt topit si mai lasati-le circa 20 de minute sa mai creasca in tava un pic.
10. Dati-le apoi la cuptor punandu-le pe raftul din mijloc, pentru 25 de minute sau pana cand sunt coapte (folositi metoda scobitorii).
Cum sa puneti glazura pentru buchte: Amestecati bine untul aflat la temperatura camerei cu mierea de albine Apoi cu ajutorul unei pensule de patiserie ungeti bine si egal toate buchtele. Dupa aceasta, pesarati-le cu zahar vanilat sau zahar pudra in mod uniform.
Daca nu doriti glazura, le puteti doar pudra simplu cu zahar.
Pofta buna!
Pentru a-si pastra prospetimea, pufosenia si moliciunea, acoperiti tava cu o folie transparenta cand s-au racorit.
Pofta buna!