
Considerat cel mai complex aliment al stupului, laptisorul de matca este un adevarat medicament natural, cu o valoare nutritiva deosebita.
Bogat in enzime, minerale, oligoelemente si aminoacizi, laptisorul de matca este recomandat in diverse afectiuni, precum infectii, astenii, anemii, artrite sau artroze.
Consumul acestui hiperaliment contribuie si la eliminarea stresului, la ameliorarea starilor de oboseala fizica si psihica, energizand organismul.
Ce este mai exact laptisorul de matca? Desi denumirea face trimitere la regina stupului, matca, laptisorul nu este produs de ea, ci este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare pentru a hrani matca si larvele din colonie in primele zile de viata.
Doar regina stupului se bucura de pretiosul laptisor pe toata durata vietii sale, iar pentru ca se hraneste in mod exclusiv cu acest elixir, matca traieste pana la 5 ani, fapt cu totul surprinzator din moment ce restul albinelor au o durata de viata de aproximativ 45 de zile!
Un aspect inedit al laptisorului de matca, care il face sa fie un adevarat aliment-minune, consta in faptul ca este singura sursa naturala de acid 10-HDA si acetilcolina, nutrienti esentiali pentru corpul uman, dar imposibil de sintetizat de catre acesta.
Acetilcolina este necesara pentru a transmite mesajele nervoase de la o celula la alta, iar acidul 10-HDA are un puternic efect antiviral, antibacterian si antifungic si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Persoanele care
consuma regulat laptisor de matca pur sunt mult mai putin predispuse la maladia Alzheimer, infectii, raceli si gripe.
Pentru a-si pastra integral calitatile, laptisorul de matca se amesteca cu miere, in proportie de 30 g laptisor de matca crud la 470 g miere. Acest amestec poate fi cumparat din magazinele de specialitate sau poate fi preparat in casa.
In magazinele de specialitate, combinatia de miere cu laptisor de matca se gaseste fie in borcane, fie in fiole sau sub forma de monodoze. Doza zilnica recomandata este de 1-2 linguri la adulti si de 1-2 lingurite la copii.
Atunci cand este consumat crud, apiterapeutii recomanda ca laptisorul de matca sa fie pus sub limba si lasat sa se dizolve acolo. In acest fel este accelarata absorbtia sa in sange. Daca este ingerat, enzimele digestive pot dezactiva unele componente ale laptisorului de matca si astfel vor suprima din beneficiile sale.
Indiferent cum este consumat, laptisorul de matca este indicat sa fie administrat dimineata, pe stomacul gol, cu 20-30 de minute inainte de micul dejun. Sunt recomandate cure de minim sase saptamani. Singura contraindicatie in tratamentul cu
laptisor de matca crud este alergia la produsele apicole.
Laptisor de matca pret? De regula, laptisorul de matca este comercializat in recipiente de 10 si 100 de grame. In functie de cantitate si producator, pretul poate sa difere. Pentru cei care cauta laptisor de matca pur autohton, recomandam sa acorde atentie deosebita brandului pe care il achizitioneaza.
Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste depozitarea, laptisorul de matca avand nevoie sa fie depozitat la frigider, deoarece temperatura optima de pastrare este intre 0 si 6°C.