
La prima vedere, color blocking ți se poate părea un trend dificil. A alătura culori efervescente, complementare, analoage, e considerat a fi un gest ce ține de excelență în fashion. Însă lucrurile nu stau tocmai așa: cu un strop de informații și destul de multă practică, vei putea obține unele dintre cele mai hot ținute, cele de tip color blocking.
Noi îți spunem azi tot ce trebuie să știi despre color blocking: ce presupune acest concept, care sunt regulile de care să ții cont și îți vom oferi drept exemplu câteva ținute din care să te inspiri! Să ne jucăm cu culorile!
Ce este stilul color blocking?În esență, color blocking înseamnă a combina culori opuse una alteia, care „se blochează” vizual reciproc. Cu alte cuvinte, un outfit alb-negru este cel mai bun exemplu de ce nu poate să fie color blocking-ul. Culorile pe care le vei combina trebuie să fie neapărat diferite, deși această opoziție poate fi înțeleasă în mai multe feluri.
Ca să poți înțelege mai bine principiile color blocking-ului, e de preferat să studiezi roata culorilor. Cu ajutorul ei, vei pricepe mai bine caracteristicile fiecărei nuanțe, vei ști în ce categorie să le încadrezi și care sunt culorile cu care se înțeleg cel mai bine.
Iată care sunt principalele tipuri de culori!
Culorile primare sunt în număr de trei și pornind de la ele au luat naștere toate celelalte nuanțe: albastru, roșu și galben.
Culorile secundare au fost create în urma combinațiilor dintre cele trei tonuri primare, „reginele” de mai sus. Astfel, roșu și galben ne-au dat portocaliu, albastru și galben ne-au oferit verdele, iar roșu și albastru ne-au dăruit movul.
Încheiem cu
culorile terțe, respectiv asocieri între cele de mai sus. Exemple sunt portocaliul cu inserții de roșu, violetul albăstrui, verdele cu tonuri de galben, șamd.
Amestecate cu negru sau alb, culorile de mai sus dau la rândul lor naștere multitudinii amețitoare, impresionante de nuanțe existente pe spectrul vizibil. Acestea pot fi catalogate ținând cont de vibrația lor în culori calde, care ne duc cu gândul la soare, la vară și la căldură, și în nuanțe reci, care ne amintesc de frig și de iarnă. Roata culorilor este împărțită pe jumătate între nuanțele calde și reci.
Neutrele reprezintă o categorie aparte. Majoritatea nu sunt culori în sensul propriu-zis al cuvântului: negrul e definit ca absența culorii, în timp ce albul e opusul său. Griul e un mix între cele două. În realitate, foarte puține culori sunt cu adevărat neutre, deoarece majoritatea virează spre o altă nuanță; de exemplu, maroul e cald, iar griul devine rece atunci când are accente de albastru.
Principii de bazăPentru a începe să formezi precum o profesionistă outfituri de tipul color blocking, e recomandat să ții seama de câteva principii de bază in
asortarea culorilor. Iată-le pe cele mai importante, recomandate de către specialiștii de la
Dasha!

• Începe de la combinații de două culori. E cea mai simplă variantă de color blocking. Una dintre nuanțe poate să fie o neutră, precum gri, negru, alb, taupe, crem, în timp ce cealaltă va fi un ton vibrant, puternic, cum ar fi magenta, fucsia, bleu cobalt sau purpuriu. De asemenea, poți integra în ținuta ta și nuanțe neon sau tonuri care amintesc de vibrația bijuteriilor (de exemplu, verde smarald sau rubiniu).
• Adaugă o a treia nuanță. Este timpul să te joci! Atunci când integrezi a treia culoare, poți apela la o tonalitate mai deschisă sau mai închisă a nuanței tale vibrante. De exemplu, dacă porți negru și bleu, poți atașa bleumarin, dacă ai alb și portocaliu, poți include coral. Lângă fucsia vor arăta extraordinar rozul sau movul. De asemenea, poți miza pe culori complementare (situate la capete opuse pe roata culorilor), precum albastru și galben muștar, roșu și verde, sau pe nuanțe analoage (situate una lângă alta în roata culorilor), cum sunt roșu și portocaliu, sau verde și bleu. Ca să îți fie mai ușor, tipărește o roată a culorilor și ia-o cu tine la cumpărături!
• Folosește-te de accesorii! La propriu și la figurat, acestea sunt „aur curat”. Le poți utiliza fie pe post de a treia sau a patra nuanță în jocul de color blocking, sau poți opta pentru accesorii în tonuri neutre, pentru a contrabalansa frumos opțiunile tale cromatice. De exemplu, o rochie albastră va arăta fabulos alături de pantofi purpurii, sau o bluză roșie cu un colier verde smarald. Ferește-te însă de accesoriile care sunt prea încărcate, deoarece color blocking-ul presupune în general alăturarea de itemuri simple, care impresionează prin culoare.
Ai la dispoziție bijuterii extraordinare în spațiul online, protagoniste perfecte ale unui outfit color blocking. De exemplu, un pandantiv din argint cu piatră roșie va arăta superb alături de o rochie roz și un sacou tangerine, de exemplu.

Ține cont de nuanța pielii și a părului tău. Adaptează ținuta color blocking la fizicul tău, pentru cele mai bune rezultate. Ține cont de faptul că pielea cu subton galben poate fi dezavantajată de alăturarea cu movul, în timp ce tenul cu reflexii de roz nu e cel mai bun prieten al verdelui.
• Apelează la piese separate. E mai simplu să te joci cu color blocking-ul atunci când porți mai multe articole vestimentare decât în zilele când ai la îndemână doar o rochie și o pereche de sandale, de exemplu. De asemenea, evită să alături printuri: color blocking-ul arată mai bine pe itemuri într-o singură culoare, asociate după principiile de mai sus.
Propuneri de ținute
Odată ce am descoperit ce înseamnă color blocking-ul și care sunt principiile sale de bază, să aplicăm ce am învățat.
Îți recomandăm 3 ținute color blocking ideale!
• Vibrații ale aceleiași nuanțe. Unul dintre cele mai simple exemple de color blocking presupune tonuri diferite ale aceleiași nuanțe. Se ia albastru și se combină astfel cu bleu. Adaugă atât de necesarele neutre (alb, negru, gri) și inserează o nuanță opusă bleului pe post de accesoriu, rozul.
• Complementaritatea. Crede-ne, poți forma outfituri atât de frumoase și purtabile cu culori complementare. Pornește de la un albastru clasic, de jeans, și adaugă un galben solar. A treia nuanță trebuie să fie un alb neutru.
• Color blocking sofisticat. Multe dintre fashioniste evită să folosească principiile color blocking din cauza faptului că le consideră mult prea îndrăznețe. Dar color blocking-ul poate fi cât de rafinat îl vrei tu. De exemplu: asociază tonuri neutre de negru cu vibrații intense de albastru regal (da, ne referim la podoaba capilară a modelului, despre care ți-am spus că funcționează perfect în color blocking). Inserează apoi un ton opus, precum rozul cu inserții de tangerine, și desăvârșește ținuta cu o tonalitate mai deschisă a acestuia, un pale pink.
Color blocking e trendul care îți testează abilităţile de fashionistă. Acum că ai învățat ce înseamnă și care sunt principiile sale, distrează-te încercând ținute peste ținute!