
In ciuda faptului ca au o igiena dentara corecta si merg la medicul dentist in mod regulat, multe persoane au unele obiceiuri care le deterioreaza dantura. Iata cinci lucruri pe care multi dintre noi le facem si care ne pot compromite sanatatea dintilor.
1. Rosul unghiilorAcesta este considerat un tic nervos care ar putea sa iti puna in pericol sanatatea orala, chiar daca nu te astepti. Potrivit medicilor, prin rosul unghiilor se exercita o presiune destul de mare asupra maxilarului, care ar putea duce la aparitia unor probleme. Pentru a evita acest pericol, ai nevoie de solutii de reducere a stresului, obtinute prin stabilirea unor obiective pe termen scurt, care sa te ajute sa scapi definitiv de acest obicei.
2. Periajul dentar agresivMedicii recomanda sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi, durata optima a unui periaj fiind de doua minute. Cu toate acestea, un periaj agresiv sau folosirea unei periute cu dintii foarte tari ar putea strica dintii si dauna gingiilor. De aceea, este bine sa folosim o periuta cu dinti cu perii moi si sa nu exercitam o presiune prea mare la nivelul acestora. Intr-o
clinica stomatologica moderna, vei afla cum anume sa periezi dintii asa incat sa nu ii deteriorezi.
3. Scrasnitul dintilorNu putine sunt persoanele care se confrunta cu aceasta problema. Scrasnitul dintilor poate duce la ruperea, fisurarea si craparea acestora si chiar la aparitia durerii. De cele mai multe ori, pacientii s-ar putea sa aiba impresia ca nu mesteca bine alimentele, experimentand un oarecare disconfort. Cel mai bine este sa incerci sa scapi de acest tic si astfel vei avea dinti mai puternici, mai sanatosi si un somn mai linistit. Scrasnitul dintilor, desi un obicei involuntar, poate cauza numeroase probleme, unele de care nici macar nu suntem constienti.
4. Mestecarea cuburilor de gheataAtat dintii, cat si cubul de gheata sunt materiale tari. Atunci cand cele doua intra in contact unul cu celalalt, unul dintre ele va ceda. Cel mai dureros este atunci cand incepe sa cedeze dintele. Cel mai bine ar fi sa nu consumam bauturi reci, cu gheata si sa folosim paie pentru a nu fi tentati sa luam cubul de gheata intre dinti si astfel sa incepem sa il mestecam. Nu trebuie sa uitam nici ca gheata este foarte rece, iar asta ne poate afecta destul de mult dintii.
5. Consumul frecvent de dulciuriAlimentele daunatoare pentru dinti sunt, in general, cele dulci. Bauturile racoritoare, mierea, biscuitii, chipsurile, ciocolata sunt nocive pentru dinti si gingii. Cu cat sunt consumate mai des, cu atat starea de sanatate orala este afectata mai mult. De asemenea, prajiturile, guma de mestecat, bananele si citricele sunt si ele periculoase daca sunt consumate in cantitati mari, deoarece afecteaza smaltul dintilor.
De cele mai multe ori, cu astfel de probleme se confrunta copiii, care sunt mari iubitori de dulciuri. Pentru a nu se ajunge aici, parintii trebuie sa fie atenti la meniul zilnic al celor mici si sa limiteze pe cat posibil consumul de dulciuri. Fructele de padure si cerealele integrale sunt alimente ce pot satisface nevoia de dulce fara sa atace smaltul dintilor.
Sanatatea dentara este foarte importanta, putandu-ne afecta intreg organismul. Eliminarea acestor obiceiuri nesanatoase reprezinta o modalitate eficienta de a avea grija de dinti si gingii. Atat scrasnitul din dinti, cat si rosul unghiilor sunt obiceiuri de care uneori nici macar nu ne dam seama, insa gestionarea cu atentie a situatiilor stresante ne poate ajuta sa scapam de aceste ticuri.