Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Sportul in viata copilului tau – Iata care sunt beneficiile practicarii unui sport inca de la varste fragede

Sportul in viata copilului tau – Iata care sunt beneficiile practicarii unui sport inca de la varste fragedeMiscarea fizica ajuta nu doar la dezvoltarea si cresterea armonioasa a copilului tau, ci si la dezvoltarea sa afectiv-emotionala si cizelarea aptitudinilor sociale. Acestea sunt doar cateva beneficii de care se va bucura in mod semnificativ, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, odata devenit adult. In timp ce sportul si exercitiile fizice sunt recomandate pentru toata lumea, se pare ca cei mici cu a lor energie infinita si pofta de a explora lumea, au cel mai mult de castigat. Stima de sine si increderea in propriile abilitati si competente sunt si ele consolidate prin intermediul practicarii unui sport, copilul fiind provocat sa-si depaseasca limitele si fricile.
Sportul ajuta copilul sa-si formeze o perspectiva realista asupra vietii dar si asupra lui insusi, sa se familiarizeze cu modul de functionare al corpului sau, invatand de mic sa-si ingrijeasca sanatatea, si sa creeze relatii de prietenie si colaborare cu ceilalti copii.
Sa vedem, asadar, o lista cu beneficiile practicarii unui sport inca de la varsta fragede si de ce acesta este cea mai indicata alternativa prin care copilul sa-si consume energia.

1. Dezvoltare armonioasa si un stil de viata sanatos
Pentru cei mici, activitatea fizica este cel mai bun mijloc de dezvoltare a abilitatilor motrice si de insusire a unor deprinderi specifice. Din prisma beneficiilor asupra starii sanatatii, practicarea regulata a unui sport consolideaza scheletu, fortifica inima si plamanii, si de asemenea ajuta copilul sa isi cunoasca nivelul de energie si functiile corpului, gestionandu-si astfel mult mai natural miscarile si actiunile. Miscarea regulata previne riscul de obezitate, si imbunatateste tonusul muscular si postura corproala a copilului. Intra aici si achizitioneaza un echipament sportiv calitativ alegand din diversitatea de tricouri, pantofi sport si pantaloni dublati, vatuiti, din bumbac, grosi sau din fas pentru copii de toate varstele.

2. Leadership si munca in echipa
Practicarea sporturilor, in special a celor de echipa, invata copilul arta de a comunica asertiv, de a forma un grup unitar cu colegii de echipa, in vederea obtinerii unui obiectiv comun. Prima lectie pe care copilul o invata este ca nu exista “eu” intr-o echipa. Oportunitatea de a lucra impreuna si de a-si constientiza propriile atuuri pentru a fuziona ca intreg, face ca sportul de echipa sa aiba un efect extrem de benefic asupra modului in care copilul, respectiv adultul in devenire, se va adapta si la alte grupuri de referinta, precum cel de la scoala, facultate, serviciu etc. Citeste acest articol si vezi care sunt propunerile specialistilor in materie de sporturi potrivite pentru cei mici si de la ce varsta ar fi indicat sa inceapa sa-l practice.

3. Stima de sine si incredere

Sportul este o competitie in care castiga cel mai bun. Ideea de fair-play care presupune uneori si acceptarea criticilor constructive, respectiv a infrangerilor, este partea din sport, mai putin placuta insa extrem de constructiva pentru caracterul si personalitatea in formare a copilului. Acesta va intelege ca viata este presarata cu suisuri si coborasuri, ca uneori oricat de multe eforturi ar depune nu castiga premiul cel mare, insa cu siguranta dobandeste mai multa experienta, ca sunt momente in care el va fi “vedeta” meciului, cele cateva clipe de glorie fiind recompensa orelor nesfarsite de antrenamente care l-au invatat ce inseamna disciplina si efortul sustinut. Astfel, va invata sa lupte pentru ceea ce isi doreste si sa-si asume rezultatele propriilor actiuni , acceptand ca cea mai mare forma de libertate e sa dai ce ai mai bun, acceptand ca uneori castigi, alteori pierzi.

Asadar, inca de la varste fragede, copiii trebuie incurajati sa ia parte la cat mai multe activitati fizice, sporturi individuale dar si de echipa, fiind acreditati si laudati pentru performantele lor, dar si ajutati sa accepte infrangerea ca parte din proces.

 

Sursa: Sportul in viata copilului tau – Iata care sunt beneficiile practicarii unui sport inca de la varste fragede