Sunteti in categorie: Gastronomie

Reteta greceasca traditionala de mousakas

Reteta greceasca traditionala de mousakas, reteta greceasca de musaca, cum se face reteta clasica de musakas, retete grecesti, reteta moussakas, reteta musaka, reteta mousaka
Daca ai cel putin jumatate de zi libera la dispozitie, atunci o tava cu mousaka este cea mai buna idee ca sa iti ocupi timpul.
Cea mai mare parte a romanilor credeau, pana la deschiderea granitelor, ca musacaua e o mancare tranditional romaneasca, desi daca verifici cateva carti de gastronomie ai sa vezi ca se spune clar de unde vine. Cum e ciorba, sarmaua, chifteaua sau pilaful. Dar toate aceste mancaruri pe care le credeam neaos romanesti sunt, de fapt, mancaruri din Orientul Mijlociu ajunse la noi prin filiera turceasca sau greceasca. La fel se intampla si cu reteta de mousaka. Musacaua romaneasca e o ruda mai saraca si mai indepartata a unei retete grecesti de mousaka pentru ca la a noastra nu se foloseste nici ulei de masline, nici condimente mai exotice (precum scortisoara, pe care noi o folosim doar in dulciuri banale perecum orezul cu lapte si placinta cu mere, de exemplu). Noi nu folosim pentru mousakas nici sosul béchamel. In retetarele noastre clasice, se trantesc deasupra niste felii de rosii si gata, asta e tot.

Insa reteta de mousakas greceasca, cea clasica, folosita de gospodinele elene, e o idee mai complicata, o idee mai laborioasa si mult, mult mai savusoroasa!
Gasiti mai jos reteta originala, clasica, de mousakas greceasca. Ce va recomandam este sa va pregatiti de munca si sa folositi o tava mai inalta, preferabil de minim 10 cm inaltime, pentru ca o mousaka mai inalta este si mai gustoasa, si mai aspectuoasa.
Sa purcedem asadar si sa vedem cum se face musacaua greceasca traditionala!

Nota: Reteta de mousakas clasica are doi dusmani: durerea de spate si uleiul in exces. Pentru prima problema, trebuie sa ai conditie fizica si sa fii odihnita. Pentru a evita cea de a doua capcana, secretul este sa folosesti cantitati mici de ulei pentru prajit si apoi sa te folosesti de servete de bucatarie de hartie pe care sa pui legumele dupa prajire, pentru a absorbi excesul.

Ingrediente pentru straturile de legume din mousaka
- 3 cartofi medii
- 2 dovlecei
- 2 vinete medii
- sare
- piper
- ulei de masline, pentru prajire

Ingrediente pentru sosul de carne tocata pentru mousakas
- 1 ceapa
- 2 linguri ulei de masline
- 1 catel de usturoi
-   ½ linguritacimbru
- 1 lingurita zahar granulat
- ½ lingurita cuisoare macinate
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingura pasta de rosii
- 500 g carne tocata de vita
- 1 conserva de 400 g rosii cuburi
- sare
-  piper negru
- ½ legatura de patrunjel
- ½ legatura de busuioc

Ingrediente pentru sosul béchamel

- 100 g unt
- 100 g faina
- 750 ml lapte
- sare
- piper alb
- un varf de cutit de nucsoara macinata

Pentru servire
- ierburi proaspete

Cum se prajesc legumele pentru reteta greceasca traditionala de mousakas

 • Puneti o tigaie adanca la foc mare. Adaugati uleiul de masline (se poate folosi si ulei de floarea soarelui) si lasati-l sa se incalzeasca.
 • Curatati cartofii si feliati-i in rondele subtiri.
 • Feliati vinetele si dovleceii in rondele subtiri si prajiti intr-o tigaie, separat, timp de 5-10 minute.
 • Scoateti legumele prajite cu o spumiera  si transferati legumele prajite intr-o tava acoperita cu prosoape de hartie. Se lasa sa se scurga de excesul de ulei.

Cum se face sosul de carne tocata pentru musacaua greceasca
 • Puneti o tigaie tip wok la foc mare si adaugati uleiul de masline.
 • Se toaca marunt ceapa si se pune in tigaie.
 • Se toaca fin usturoiul si se adauga in tigaie impreuna cu cimbrul si zaharul. Se prajesc timp de 2-3 minute, pana se caramelizeaza frumos.
 • Se adauga carnea tocata si se rupe cu o lingura de lemn. Se lasa pe foc si se amesteca mereu, pana se rumenesc.
 • Se adauga  ½ cana de apa clocotita si se lasa sa fiarba la foc mic , amestecand ocazional pana se evaropa apa si procesul de prajire reincepe.
 • Se adauga pasta de rosii si se soteaza, astfel incat sa isi piarda aciditatea.
 • Se adauga  conserva cu rosiile tocate si se da aragazul la foc mic timp de 5-10 minute pana cand sosul se ingroasa.
 • Se da deoparte de pe foc si se adauga patrunjelul si busuiocul tocat grosier. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se amesteca foarte bine.

Pentru sosul béchamel
 • Puneti o oala la foc mediu.
 • Puneti untul si lasati-l sa se topeasca.
 • Adaugati faina si bateti cu telul pana se inmoaie in tot untul.
 • Adaugati laptele putin cate putin, in timp ce bateti continuu cu telul, astfel incat sa nu se formeze niciun cocolos.
 • Imediat ce sosul béchamel se incepe sa se ingroase si incepe sa se formeze bule pe suprafata, indepartati oala de la foc.
 • Adaugati nucsoara, sare, piper alb. Amestecati foarte bine.

Cum se asambleaza musacaua greceasca

 • Preincalziti cuptorul la ventilator de 180* C .
 • Adaugati 2-3 linguri de sos de bechamel in amestecul de carne tocata si amestecati.
 • Intr-o tava de 25x32 cm, intindeti un strat de cartofi, turnati un polonic de sos béchamel peste ei, puneti un stat de carne, acoperiti cu un strat de vinete, iar carne, deasupra cu un strat de dovlecel si apoi iar carne. Se condimenteaza straturile de legume cu putina sare.
 • Acoperiti cu sosul de bechamel, intinzandu-l uniform.
 • Se coace 35-40 minute sau pana cand mousakaua este facuta.
 • Cand este gata, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca cel putin o ora.
 • Serviti decorand cu ierburi proaspete.

 

Sursa: Reteta greceasca traditionala de mousakas