Sunteti in categorie: Cultura

Cand a aparut prima pereche de blugi de dama

Cand a aparut prima pereche de blugi de dama
Astazi, o femeie care poarta pantaloni este un lucru absolut normal, insa lucrurile nu au stat mereu asa. De exemplu, in anul 1933, celebra actrita Marlene Dietrich a starnit uimire cand a ales sa calatoreasca cu trenul la Paris imbracata intr-un costum barbatesc. Seful politiei din Paris a amenintat-o chiar pe actrita cu arestul pentru ca era ilegal ca o femeie sa poarte pantaloni.

In ceea ce priveste dreptul femeilor de a purta blugi, in 2019, s-au implinit 85 de ani de cand pe piata a aparut prima pereche de jeansi realizati exclusiv pentru femei. Levi Strauss avea sa schimbe pentru totdeauna moda feminina in anul 1934 odata cu realizarea blugilor Lady Levi - primii blugi din lume facuti exclusiv pentru femei.

Daca privim inapoi in istorie, vom constata ca era imposibil ca femeile sa poarte blugi. Intr-o perioada in care femeile se luptau pentru a obtine drept de vot, o pereche de blugi pe o femeie ar fi fost deja prea mult, riscand sa fie considerata ridicula. Doamnele care aveau nevoie de functionalitatea practica a blugilor in cadrul activitatilor casnice se multumeau sa poarte (nu in public) blugii sotilor sau fratilor.

In toamna anului 1934, firma Levi Strauss & Co., infiintata in 1873, si-a asumat un risc, schimband definitiv cursul modei feminine. Compania a prezentat primii blugi din lume facuti exclusiv pentru femei - blugi Lady Levi. Acestia erau destinati femeilor din vestul Americii, cele care lucrau in ferme de cai si bovine, si care isi intampinau calare turistii veniti din statele estice sau chiar din Europa. Pana in 1935, primul model de blugi pentru femei a aparut in revista Vogue. Datorita vanzarilor impresionante ale acestui model in magazinele importante din New York, blugii au devenit o adevarata moda si pentru doamnele din estul Americii.

Noul model de blugi a prins rapid si in vestul Statelor Unite ale Americi, acolo unde femeile au obtinut pentru prima data drept de vot. Cu cincizeci de ani inainte ca femeile din America sa castige, la nivel national, drept de vot, in 1920, cele din vestul Americii se bucurau deja de acest privilegiu, adica din 1869.

Astazi, blugii de dama sunt un must-have pentru femeile din lumea intreaga, pe piata existand numeroase modele de blugi de dama. Blugii de dama au fost mereu si sunt si in 2019 cea des folosita piesa vestimentara. In functie de silueta poti alege jeansii perfecti. Fie ca sunt blugi drepti, cu talie inalta sau joasa, rupti sau skinny, jeansii nu se demodeaza niciodata, dar este important care ti se potriveasca tie.

 

Sursa: Cand a aparut prima pereche de blugi de dama