
In urma citirii a numeroase
carti despre tratarea depresiei, am facut pentru dumneavoastra o lista cu sfaturi care sa va ajute sa gestionati stresul cat mai bine.
Faceti sport in mod regulat. Sportul are beneficii psihologice si fizice. Va ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit, sa reduceti anxietatea si sa va mariti increderea in fortele proprii. De asemenea, poate imbunatati alte probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si artrita. O singura sesiune de exercitii va poate ajuta in amelioarea depresiei pentru cateva zile, iar sportul facut in mod regulat poate reduce in timp in mod semnificativ episoadele depresive.
Impreuna cu doctorul puteti defini un plan de fitness care va va ajuta sa va gestionati depresia. Unele moduri de a va asigura ca aveti parte de suficient exercitiu fizic sunt:
- Incercati sa faceti cel putin 2 ½ ore de exercitii de intensitate moderata in fiecare saptamana, cum ar fi mersul pe jos, stretching, jogging sau inot. De asemenea, incercati sa faceti 1 ¼ ore de exercitii fizice de mare intensitate in fiecare saptamana, cum ar fi alergarea sau antrenamente intense de forta.
- Evitati sa faceti exercitii cu trei ore inainte de culcare. Aceasta explozie de energie poate modifica si intrerupe modelele de somn, fapt care va poate agrava anxietatea.
- Ascultati muzica, o carte audio pentru a va pastra interesul si motivatia in timp ce faceti exercitii daca va este greu sa va concentrati.
- Dormiti mai mult. Deprivarea de somn sporeste productia de hormoni de stres, care cauzeaza depresie si anxietate. Depresia este legata de insomnie, ceea ce inseamna ca nu dormiti bine in fiecare noapte.
- Pentru a va crea un ciclu de somn, creati-va un program de somn care promoveaza un somn mai bun pe timp de noapte.
- Nu stati prea mult in pat daca nu puteti dormi. Ridicati-va si miscati-va cateva minute, apoi intoarceti-va in pat.
- Efectuati o activitate relaxanta, cum ar fi cititul sau ascultati muzica. De asemenea, puteti face activitati relaxante, cum ar fi o baie calda, meditatie sau rugaciune.
- Asigurati-va ca patul este confortabil si salteaua va sprijina corpul. De asemenea, trebuie sa aveti o patura, astfel incat sa puteti pastrati caldura cand aveti nevoie de ea. Reglati temperatura camerei la o temperatura racoroasa, care va ajuta la inducerea somnului.
- Nu efectuati activitati, cum ar fi uitatul la televizor sau statul pe teefon inainte de culcare.
- Evitati produsele cu cofeina, nicotina, alcool si zahar in cele patru pana la sase ore inainte de culcare. Acestea pot deveni stimulente pentru a promova insomnia.
- Mancatul inainte de culcare creste si riscul de obezitate, care poate declansa sau agrava simptomele depresiei.
- Lumina emisa de un televizor sau de un dispozitiv electronic poate incetini productia de melatonina, substanta care va ajuta sa adormiti.
- Evitati stresul. Situatiile stresante duc adesea la depresie, anxietate si alte probleme si conditii. Realizarea relaxarii dupa un eveniment stresant devine mai dificila pe masura ce imbatraniti.
- Pentru a reduce stresul, meditati, faceti exercitii de calmare precum yoga si tai chi, rugati-va daca sunteti credinciosi sigasiti timp pentru activitati distractive.
- Evitati medicamentele si alcoolul. Alcoolul si medicamentele pot declansa simptomele depresiei, care se agraveaza in timp ce le continuati sa le luati. Pe termen lung, aceasta va face depresia mai greu de tratat. Dependenta de alcool a fost legata de o crestere a anxietatii.
- Limitati consumul zilnic de alcool. Evitati sa consumati alcool si sa luati medicamentele in acelasi timp.
- Consultati medicul sau terapeutul daca aveti nevoie de ajutor pentru abuz de alcool sau alte substante.
- Luati in considerare psihoterapia. Daca aveti probleme, cautati ajutorul unui psihiatru sau/si psiholog. Ei va pot ajuta prin psihoterapie, care va ajuta sa invatati cum sa preluati controlul asupra propriei vieti.