
Imaginati-va ca veniti acasa obositi dupa o zi lunga la serviciu. Deschideti camara si va amintiti ca nici nu ati reusit sa faceti cumparaturile. In partea de jos a raftului, doar o conserva de ton in ulei. Dar nu disperati! Banala conserva de ton in ulei poate deveni protagonista unei retete delicioase: spaghete cu ton! Un fel de mancare usor de facut, ideal pentru o portie de spaghete incropita in ultimul minut si o farfurie perfecta. Pentru ca, nu e asa chiar si cu cele mai simple ingrediente putem prepara mancaruri gustoase.
Asa ca atunci cand alegeti conservele de peste, alegeti-le pe cele de ton in ulei, preferabil de masline. Mai luati cateva frunze de busuioc care sa aromateze si e bines a aveti la indemana cel mai bun ulei de masline extravirgin! Sosul pe care il gatiti va face acest fel de mancare si mai gustos, si plin de savoare si ... cina este servita! Cel putin asta spun italienii cand pepara Spaghetti al tonno!
Reteta de spaghete cu ton sunt primele paste la care ne gandim cand facem paste pe baza de peste. De asemenea, este o idee excelenta pentru cei care doresc sa manace peste in zilele de post cu dezlegare, fara sa petreaca ore in bucatarie.
Spaghete cu ton: Ingrediente pentru 4 portii- Spaghete 320 g
- Ton in ulei (scurs) 150 g
- O ceapa mica, taiata julien
- 2-3 catei de usturoi taiati fin
- O conserva de rosii cuburi, decojite de 400 g
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- Sare dupa gust
- Piper negru proaspat macinat, dupa gust
- cca 10-12 frunze de busuioc verde, proaspat
Cum se face reteta de spaghete cu tonPentru a pregati spaghetele cu ton, incepeti prin incalzirea unei cratite pline cu apa la foc. Cand incepe sa fiarba, adaugati sare dupa gust: apa va fi folosita pentru prepararea pastelor. Scurgeti fileul de ton din uleiul de conservare. Intre timp, cojiti ceapa, feliati-o subtire. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si adaugati ceapa feliata foarte subtire. Lasati-o sa se inmoaie la foc mic timp de cateva minute, amestecand des. Spargeti tonul cu furculita.
Cand ceapa s-a inmuiat se adauga si usturoiul si se lasa sa se inmoaice la foc incet, cateva minute, amestecand constant. Puneti uleiul din conserva in tigaie si mai lasati cca 2 minute. Acum puneti cuburile de rosii decojite in tigaie; lasati sosul sa gateasca aproximativ 5 minute. Adaugati tonul maruntit. Asezonati cu sare dupa gust.
Intre timp, fierbeti spaghetele conform indicatiilor de pe pachet. Gatiti-le al dente. In timpul ce se fierb pastele, sosul va fi de asemenea gata. Scurgeti spaghetele bine de tot si puneti-le direct in tigaie, cu sosul de ton si invartiti bine tigaia, ca sosul sa cuprinda pastele peste tot. Lasati inca un minut pe foc mic, ca pastele sa absoarba sosul minunat.
Condimentati cu piper proaspat macinat., Opriti aragazul. Mai amestecati o data, ornati cu frunze proaspete de busuioc tocate fin si serviti spaghetele cu ton fierbinti mesenilor!
ConservareEste recomandabil sa consumati spaghetele cu ton imediat ce sunt gata. Daca mai ramane ceva, pastrati-le la frigider intr-un recipient bine inchis timp de maximum o zi. Nu recomandam congelarea!
Variatiune de spacghete albe cu tonPreferati o versiune alba? Se caleste ceapa (cu sau fara usturoi) si tonul intr-o tigaie cu putin ulei timp de 3-4 minute, apoi se adauga spaghetele al dente, se caleste si se condimenteaza dupa gust, cu putin ardei iute sipatrunjel. Simplu, mai rapid si gustos!