Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Tactici de evitat atunci cand iti disciplinezi copilul de 1-3 ani

Tactici de evitat atunci cand iti disciplinezi copilul de 1-3  ani
Multa lume confunda, in mod gresit, disciplinarea unui copil cu aplicarea unor metode care il traumatizeaza pe cel mic. Disciplinarea unui copil nu inseamna insa decat invatarea copilului sa respecte regulile sociale si pregatirea acestuia pentru traiul in comunitate.

Daca in articolul Cum se disciplineaza un copilul cu varsta intre 1 si 3 ani am prezentat cele mai bune metode pentru a face acest lucru, mai jos gasiti o lista cu ceea ce NU trebuie sa faceti cand va disciplinati copiii mici.

Evitati aceste tactici atunci cand va disciplinati copilul. In cel mai bun caz, ele sunt controversate in ceea ce priveste eficienta lor, iar cele mai multe pot chiar sa faca mult mai mult rau decat bine. Asemenea tactici, loc sa il invete pe el mic stapanirea de sine, iti pot invata copilul ce este violenta si alte obiceiuri proaste; mai mult,  ii pot eroda stima de sine.

Palmuitul / Bataia
Desi pare o metoda despre care se spune ca functioneaza deoarece apare o reactie imediata din partea unui copil, palmuitul si bataia sunt doua forme de violenta care iti invata copilul ce este agresiunea, comportamentul antisocial si care mai tarziu ii poate crea si probleme de sanatate in viata. Expertii spun ca nu exista nicio dovada ca palmuitul si bataia ar fi asociate cu vreo imbunatatire a comportamentului unui copilului. Mai mult, atunci cand nu va obtine ce isi doreste, copilul va copia comportamentul si ii va lovi pe cei care nu ii ofera ce vrea, incepand cu parintii, fratii, cat si cu partenerii de joaca.

Folosirea de cuvinte urate si jigniri

Multe carti de parenting pun semnul echivalent intre palmuire si folosirea de cuvinte urate, denumindu-le „batai psihologice”. Cuvintele urate, jignirile nu fac nimic altceva decat sa umileasca un copil si sa ii submineze stima de sine. Dimpotriva, stimei valorii de sine a copilului ar trebui sa fie o parte esentiala a disciplinei. De exemplu, nu-i spune copilului tau „Esti rau!”, “Esti un prost!” si asa mai departe.
In loc sa faci asta, spune-i ca felul in care se comporta este rau. Spune: „Nu e frumos sa ii pui piedica prietenului tau, asa ceva nu se face, e urat.” De asemenea, nu spuneti „Esti atat de lenes!”, deoarece deseori copiii cred despre sine tot ce le spun parintii. In schimb, i  se poate spune ceva de genul „Copiii care nu isi tin jucariile in ordine sunt copii lenesi. Hai sa vedem cat de harnic esti tu!”.

Tipatul la copil
Tipatul la copil nu il invata decat, in principal, sa se teama, sa ii fie frica, in loc de a fi o lectie care sa ii imbunatateasca comportamentul urat. Tipetele il invata, de asemenea, pe copilul tau ca pentru a rezolva problemele, in special conflictele, ar trebui sa exercite controlul asupra celorlalti. Tipatul il mai invata ca prin tipete obtii de la ceilalti tot ceea ce doresti.

Pedeapsa prin insingurare
Desi recomandata de multi experti in dezvoltarea copilului, unele studii sugereaza ca nu este cea mai buna modalitate de a-ti invata copilul o lectie, deoarece intr-un moment in care este deja incarcat emotional, la o varsta asa mica, intre 1 si 3 ani, o perioada cand un comportament necorespunzator este de obicei un strigat de ajutor, un copil de fapt trebuie sa stea mai mult conectat la familie si calmat de catre oamenii care il  au in ingrija si nicidecum izolat.
Pedeapsa prin insingurare face ca un copil mic sa se infurie si sa fie si mai incapabil sa se controleze si sa se gandeasca la ceea ce a facut. El se va gandi doar la cat de rai  sunt parintii sai pentru ca l-au pedepsit.

Mita
Uneori sungem tentati sa le facem ple plac copiilor pentru a scapa de tipetele, plansetele si crizele lor.
Dar oferirea unei recompense, cum ar fi un aliment care ii place sau o jucarie pentru a-l face pe un copil sa inceteze sa planga ori sa se comporte gresit nu face altceva decat sa il invate pe cel mic ca pentru a obtine ceea ce vrea nu trebuie decat sa se comporte urat si recompensa va veni imediat. Practic, asa invata copiii cum isi pot manipula parintii - nicidecum sa fie disciplinati.

Ca regula, amintiti-va ca toate tacticile pe care le folositi in disciplinarea copilului vor fi repetate de acestea in comportamentul lor cu cei din jur!

 

Sursa: Tactici de evitat atunci cand iti disciplinezi copilul de 1-3 ani