Sunteti in categorie: Frumusete

Trei parfumuri celebre si povestea lor

Trei parfumuri celebre si povestea lor
Există mii de parfumuri care au avut succes de-a lungul istoriei, dar numai o parte dintre ele și-au câștigat locul în inima femeilor. Sunt acele parfumuri speciale care au trăit o anumită poveste și și-au lăsat amprenta în timp, fiind poate cele mai cunoscute și adorate parfumuri din lume. Deși au trecut mulți ani de la crearea lor, sunt încă foarte cunoscute și bine vândute pretutindeni.

FRACAS, de Robert Piguet

"Fracas" a fost creat de femeia parfumier Germaine Cellier în anul 1947 și a devenit cel mai căutat parfum la acea vreme. Provocator, pur și modern, este un parfum care nu și-a pierdut din farmec o dată cu trecerea timpului. Creatoarea de parfumuri Germaine Cellier a oferit lumii parfumuri devenite clasice în istoria parfumului, spre exemplu Bandit, tot pentru Robert Piguet sau Vent Vert, pentru casa Balmain.
Parfumul "Fracas" a fost inspirat și dedicat actriței franceze, Edwige Feuillère, celebră în epocă mai ales prin filmul “J’éitais une aventurière”. Parfumul "Fracas" înglobează arome de iasomie, tuberoză și note de gardenie, care au făcut acest melanj un parfum adorat și versatil de-a lungul anilor.
Notele de vârf se grupează în jurul florilor de zambilă, a piersicii pudrate, a florilor de portocal, bergamotei parfumate și a mandarinei capricioase. Notele de mijloc atrag prin combinațiile neașteptate de mușcată, coriandru, Osmanthus heterophyllus (arbust ornamental), gardenie, trandafir, tuberoză, narcisă, iris, geranium, violetă și iasomie. Notele de bază sprijină tonalitatea generală prin adieri fine de mosc, lemn de santal, mușchi de stejar, cedru, vetiver și chihlimbar.
"Fracas" a fost mereu alegerea unor dive, el fiind purtat de-a lungului timpului de actrițe, cântărețe sau modele celebre : Kim Basinger, Blaine Trump, Madonna, Linda Evangelista sau Stella Tennant.

CHANEL No.5 de Ernest Beaux

Acest parfum celebru este singurul accesoriu pe care Marilyn Monroe îl poartă…în dormitor. Chanel 5 întruchipează simbolul perfect al gusturilor rafinate și chiar și în ziua de astăzi este cel mai vândut parfum din lume. Într-o frumoasă zi de primăvară, Coco Chanel i-a solicitat faimosului creator de parfumuri Ernest Beaux să-i realizeze un parfum în care să sintetizeze aromă feminității.

Incitat de această provocare, după luni de teste și încercări, Ernest Beaux a a creat două serii de parfumuri puse în eșantioane pe care le-a numerotat de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Coco Chanel a trebuit să aleagă una: numărul 5 i-a atras atenția și a făcut-o să-l aleagă dintre toate.
Superstițioasă, Coco Chanel și-a prezentat nouă creație în cea de-a 5-a zi a celei de-a cincea luni a anului 1921.Interesant este faptul că Ernest Beaux a folosit pentru prima dată în istoria parfumurilor, un compus sintetic : aldehidă. Coco Chanel a spus că își dorește un parfum care să nu miroasă a flori, ceva special, iar Chanel 5 a avut note florale doar în plan secundar : trandafir și iasomie. Aromă aldehidelor este pură și proaspătă, amintind de mirosul rufelor proaspăt spălate.Povestea spune că faimosul creator și-a găsit sursă de inspirație călătorind la Cercul Polar. Mirosul apelor și al lacurilor înghețate i-a fascinat simțurile și astfel s-a hotărât să recreeze această... amintire olfactivă, în laborator.

Este un parfum complex, cu arome de ylang-ylang, bergamotă, floare de portocal, urmate de iasomie, stânjenel, rădăcina de stânjenel, mărgăritar. Baza este formată din mosc, vetiver, lemn de santal, paciuli, chihlimbar.
Parfumul a devenit cunoscut datorită multor celebrități care l-au purtat, printre care și Marlyn Monroe. În prezent este reprezentat de actrița Nicole Kidman. Primul Chanel 5 a fost vândut într-o sticluța simplă, rectangulară, a cărei parte superioară amintea de Place Vandome din Paris. Acest recipient a fost creat chiar de Coco Chanel și reprezintă principiul clasic și celebru după care faimoasa creatoare s-a călăuzit de-a lungul vieții: less is more.

SHALIMAR de Guerlain

Jacques Guerlain s-a lăsat inspirat de Grădinile Shalimar din Lahore, Pakistan pentru a Crea acest parfum unic. Grădinile orientale sunt adevărate splendori luxuriante, construite pentru împărăteasa Mumtaz Mahal. Povestea parfumului este un omagiu olfactiv adus uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste care au existat de-a lungul istoriei: aceea dintre împărăteasa Mumtaz Mahal (“Diamantul Palatului”) și împăratul Shah Jahan.

Dragostea lor s-a sfârșit însă în momentul în care Mumtaz Mahal a murit în timpul nașterii celui de-al 14-lea copil. Doborât de durere, Shah Jahan a construit în amintirea ei un monument unic cunoscut astăzi în întreaga lume: celebrul Taj Mahal.

Shalimar este unul dintre cele mai renumite parfumuri orientale și a fost prima creație care a avut încorporată în compoziția să o cantitate imensă de extract de vanilie. Mirosul său este dens, cu o cascadă de note de bergamotă, boabe de tonka, iris și vanilie. Boabele de Tonka, lemnul de santal, tamaie și ambră gri, alături de concentratul de vanilie, închid acordul perfect, conferind o magie incontestabilă acestui parfum.

Raymond Guerlain este cel care a realizat flaconul pentru Shalimar, acesta fiind modelat după formele fântânilor din frumoase grădini, încercând totodată să întruchipeze și o stupă mongolă (monument funerar budist, format dintr-un soclu poligonal, având deasupra un corp cilindric acoperit cu o cupolă).Capacul albastru, în formă de evantai, a fost inspirat de un obiect prețios din argint, ce s-a aflat în proprietatea familiei Guerlain. Sticlă a fost fabricată din cristal de Baccarat și a primit în 1925 Premiul Internațional al Artei decorative.Și pentru a desafarsi acest minunat parfum ,numele i-a fost inspoirat de cuvântul “shalimar” înseamnă “loc al iubirii” în sanscrită.
Sursa: https://parfumation.ro/

 

Sursa: Trei parfumuri celebre si povestea lor