Sunteti in categorie: Sarcina

Iti doresti un copil? Iata analizele si investigatiile medicale recomandate inainte sa ramai insarcinata

analizele si investigatiile medicale recomandate inainte sa ramai insarcinata
Analizele și investigațiile pe care le faci în timpul sarcinii sunt esențiale pentru sănătatea ta și a copilui, dar medicii recomandă să faci unele teste de screening chiar înainte de a rămâne însărcinată. În acest fel, vei afla din timp dacă ești perfect sănătoasă sau dacă este nevoie de rezolvarea anumitor probleme, astfel încât sarcina să decurgă bine și să nu ai surprize neplăcute. Evaluarea medicală înaintea concepției îți crește șansele de a rămâne însărcinată și reduce riscul unei sarcini cu probleme sau a unor anomalii ale fătului.

Prin urmare, dacă vrei să devii mamă în curând, trebuie să adopți un stil de viață sănătos (să renunți la fumat, la alcool și la alimentele bogate în zahăr și grăsimi) și să mergi la medic, pentru o evaluare completă a stării tale de sănătate.

Controlul ginecologic
Pentru început, ți se va face un control ginecologic, care poate fi însoțit de o ecografie vaginală și de testele obișnuite care se fac în cadrul acestei consultații (Papanicolau, examen de secreție vaginală, cultură de col). În acest fel, pot fi diagnosticate și tratate eventuale infecții vaginale, care ar putea pune în pericol o sarcină.
De asemenea, cu ajutorul ecografiei pot fi descoperite chisturi la nivelul ovarelor, fibroame uterine sau anomalii la nivelul colului. Toate aceste probleme ar trebui să fie tratate sau cel puțin monitorizate atent înainte de apariția unei sarcini.

Analizele de sânge și urină

După consultul ginecologic, medicul îți va recomanda să faci și un set complet de analize de sânge și urină, care pot identifica din timp anumite boli sau un situații speciale, care pot indica o viitoare sarcină cu risc. Aceste analize vor include:
Test de imunitate pentru rujeolă sau rubeolă (dacă o femeie face aceste boli în timpul sarcinii, copilul va avea malformații
Test de toxomplasmoză
Teste pentru HIV, hepatită B, herpes
TSH (pentru evaluarea tiroidei)
Teste pentru boli cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, clamidia)
Anemie
Glicemie
Colesterol
Sumar de urină (arată dacă rinichii funcționează bine și dacă există o infecție urinară).

Monitorizarea afecțiunilor existente
Înainte de rămâne însărcinată, trebuie să discuți cu medicul tău despre medicamentele pe care le iei pentru tratarea unor boli cronice, în care în care acestea există. Dacă suferi de diabet, epilepsie sau hipertensiune, sarcina va fi una cu risc și va trebui să fii monitorizată mai atent.

Nu renunța la tratament și nu lua suplimente alimentare fără recomandarea medicului! În mod normal, înainte de a concepe este indicat să iei un supliment de acid folic, dar numai medicul este în măsură să-ți recomande doza adecvată. În funcție de starea ta de sănătate, este posibil să ai nevoie și de alte suplimente.

Dacă ești supraponderală, medicul îți va recomanda să ții regim, ca să ajungi la o greutate normală. Acest lucru este foarte important, pentru că obezitatea înseamnă sarcină cu risc și crește posibilitatea unei nașteri premature sau poate duce la alte probleme de sănătate. Astfel, ți se va recomanda să urmezi o dietă echilibrată și să faci mișcare.

Dacă vei ține cont de toate aceste aspecte și vei urma întocmai recomandările medicului tău, sarcina va decurge fără probleme și nu vei avea motive de îngrijorare.

 

Sursa: Iti doresti un copil? Iata analizele si investigatiile medicale recomandate inainte sa ramai insarcinata