Sunteti in categorie: Sanatate

Vitamina D3: beneficii si simptomele carentei

Vitamina D3 - beneficii si simptomele carentei
Tot ai vazut si ai auzit de-a lungul timpului tot felul de discutii despre Vitamina D, in special depre Vitamina D3. Si probabil te-ai intrebat, ca multi alti oameni, ce este vitamina D3, la urma-urmei?
Sa ne lamurim impreuna despre ce este vorba.

Vitamina D - informatii generale

Vitamina D este, de fapt, un hormon mai degraba decat o vitamina; ea este necesara organsimului ca acesta sa absoarba calciul din intestin si sa il treaca in fluxul sanguin. Vitamina D3 este produsa in cea mai mare parte de epiderma, ca raspuns la expunerea pielii la lumina soarelui, dar ea este si este absorbita din alimentele pe care le consumam (medicii spun ca aproximativ 10% din vitamina D este absorbita  in acest fel de catre organism din alimentatie) ca parte a unei diete echilibrate si sanatoase. Apoi ficatul si rinichii transforma vitamina D (atat cea produsa in piele, cat si pe cea preluata din mancarea noastra), intr-un hormon activ care se numeste calcitriol. Practic, Vitamina D3 activa ajuta la cresterea cantitatii de calciu pe care intestinul o poate absorbi din alimentele consumate in fluxul sanguin si chiar mai mult decat atat, un nivel normal al ei in sange prevenind pierderea de calciu care se face prin rinichi. In plus, Vitamina D3 modifica in bine activitatea celulelor osoase si este importanta pentru formarea sistemului osteo-asrticular la copii si la mentinerea lui in stare de sanatate optima la persoanele adulte.

Cum este de fapt controlat nivelul de vitamina D3 din organism?

Dar cum stie organismul uman ca are destula Vitamina D3 pentru a functiona corect? Cum este de fapt controlat nivelul de vitamina D3 din organism?
Ei bine, o scadere a concentratiei de calciu din fluxul sanguin este detectata de glandele paratiroide, care apoi produc un hormon paratiroid. Hormonul paratiroidian creste activitatea enzimei (substanta care are functie de catalizator) care produce vitamina D3 activa. Apoi sistemul circulator duce sangele care are aceasta crestere a concentratiei de calciu si de vitamina D3 ca sa alimenteze glandele paratiroide. Glandele paratiroide sesizeaza imediat ca nivelul de Vitamina D3 este cel optim si atunci ele pur si simplu opresc eliberarea suplimentara a hormonului paratiroidian. Logic, nu? Mai mult, productia de vitamina D este, de asemenea, direct reglata de calciu, fosfat si calcitriol.

Beneficiile vitaminei D

Cum pana acum ne-am dat seama cat de importanta este vitamina D3, este firesc sa ne intrebam ce se intampla daca avem prea putina vitamina D3 in organism.
Deficitul de vitamina D3 este frecvent in randul oamenilor din societatea moderna, probabil datorita modificarilor stilului de viata si lipsei de expunere la soare in mod suficient. Daca ai niveluri de vitamina D3 foarte scazute, corpul tau nu poate mentine o concentratie adecvata de calciu in sange pentru cresterea si sustinerea sistemului osos. Lipsa D3-ului provoaca rahitism la copii si osteomalacie (oase moi) la adulti. Deoarece rolul vitaminei D ca regulator al altor functii vitale in intregul organism este evident, s-a constat ca lipsa vitaminei D este legata de incapacitatea de a combate eficient infectiile, slabiciunea musculara, oboseala si favorizeaza dezvoltarea diabetului, anumitor tipuri de cancer, in special cel de colon, mamar si de prostata, a sclerozei multiple, a depresiei, a bolilor de inima. Lipsa vitaminei D3 favorizeaza si apartitia hipertensiunii arteriale si creste riscul de AVC (accident vascular cerebral), desi relevanta directa si mecanismele care stau la baza acestor raspunsuri raman pentru moment necunoscute. Totusi, faptul ca majoritatea pacientilor care sufera de acest tip de boli prezentau o carenta majora de D3 a dus la concluzia ca deficientul  de D3 este legat de aceste boli in mod direct.
In concluzie, un nivel optim de D3 ne fereste de aceste maladii.

Vitamina D3 din alimente

Dar cum asigram vitamina D3 necesara? In primul rand prin dieta. Pestele gras precum sardinele, macroul si somonul sunt surse alimentare foarte bune de vitamina D3. Calciul poate fi gasit in laptele de vaca si produsele lactate. Mai mult, o serie de alimente precum cerealele integrale si unele produse din magazine sunt imbogatite cu vitamina D3 in mod special. Expunerea adecvata la lumina soarelui este importanta, in special intre lunile aprilie si octombrie, timp de aproximativ 15 minute pe zi.
Si cum alimentatia nu este de ajuns, toti medicii recomanda ca suplimentele de vitamina D3 sa fie luate de catre persoanele aflate in grupurile cu risc de deficienta, de exemplu, femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza, copiii mici, femeile trecute de 40 de ani pentru a preveni osteoporoza, dar si persoanelor in varsta.

Top 10 alimente bogate in vitamina D3

#  1 Somon: un file de 170 grame contine 28,4μg
#  2 Pastravul curcubeu: un file de 140 grame contine 13,5μg
#  3 Hering: un file de 140 grame contine 7,7μg
#  4 Sardine in conserva: 130 grame contin 7,2μg
#  5 Lapte integral: in 450 ml se gasesc 6.3μg
#  6 Tilapia: un file de 175 gr are 6,3μg
#  7 Lapte dregresat, cu continut scazut de grasimi: in 470ml, 5.9μg
#  8 Suc de portocale fortificat: 250 ml contin 2.5μg,
#  9 Carne de porc prajita: 350 grame contin 2,5μg)
# 10 Conserve de ton: 100 grame de ton din conserva are 1.7μg
Alte surse importante de Vitamina D3 sunt orice peste gras, uleiul de ficat de cod, ouale si consumul de ficat de porc, vita sau pasare).

Si acum te poti intreba si ce se intampla daca avem prea multa vitamina D3 in organsim.
Nu iti fa griji, riscul ca cineva sa aiba prea multa vitamina D3 in organism este foarte mic si acest lucru se intampla extrem de rar. Presupunand insa, prin absurd, ca ai o cantitate prea mare de vitamina D3, nivelul de calciu din sange ar putea creste si acest lucru determina o afectiune cunoscuta sub numele de hipercalcemie, care poate provoca o serie de simptome precum greata, varsaturi, constipatie, oboseala, confuzie, depresie, dureri de cap, slabiciune musculara, nevoia de a trece urina mai des si, in plus, iti va fi mereu foarte sete. Un lucru foarte important de tinut minte este ca aceasta afectiune este extrem de rara.

O alta intrebare pe care multi oameni si-o pun este data de confuzia dintre Vitamina D2 si Vitamina D3. Sa recapitulam asadar: vitamina D este o vitamina solubila in grasimi care este prezenta in mod natural in concentratie mare in cateva alimente, care se adauga in alte alimente cu scop preventiv si este disponibila in multe suplimente nutritive. Am stabilit deja ca vitamina D are atat proprietatile unui hormon, cat si ale unei vitamine si este necesara pentru homeostazia minerala si formarea corespunzatoare a oaselor si dintilor. Vitamina D este disponibila in 2 forme, care sunt ergocalciferol (vitamina D2) si colecalciferol (vitamina D3). Colecalciferolul, adica D3-ul este forma naturala de vitamina D care este sintetizata prin piele din colesterolul endogen la expunerea la lumina soarelui au din dieta. Forma ergocacliferol, adica D3-ul este adesea folosita ca supliment alimentar.

Avantajele consumului de suplimente cu vitamina D3
Functia biologica principala a vitaminei D3 este mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor din sange. Cercetari recente sugereaza, de asemenea, ca un aport suficient din aceasta vitamina solubila in grasimi poate oferi protectie si reduce riscul unui individ de a dezvolta osteoporoza, hipertensiune arteriala, cancer si mai multe boli autoimune; prin urmare, vitamina D3 promoveaza o crestere generala a puterii sistemului imunitar.
Pana in prezent, peste 500 de studii sustin rolul vitaminei D3 in sanatatea sistemului imunitar al omului.
Mai mult, rezultatele unor studii raporteaza ca vitamina D3 ajuta la mentinerea articulatiilor si a confortului muscular, precum si mentinerea unei dispozitii sanatoase si sprijina sanatatea sanilor, a colonului si a prostatei.
Multe multivitaminele care sunt destinate femeilor au cantitati crescute de vitamina D3 pana la cel putin 800 UI exact din aceste motive.
Putine alimente contin in mod natural vitamina D, desi la unele alimente procesate ea se adauga in mod voit in procesul de fabricare. Pentru majoritatea oamenilor, cea mai buna metoda de a obtine suficienta vitamina D este sa ia un supliment, deoarece este extrem de greu sa aducem o cantitate suficienta de D3 exclusiv prin alimentatie. Suplimentele de vitamina D sunt disponibile sub doua forme: vitamina D2 („ergocalciferol” sau pre-vitamina D) si vitamina D3 („colecalciferol”). Ambele sunt, de asemenea, forme naturale care sunt produse in prezenta razelor ultraviolete B (UVB) ale soarelui, de unde si porecla ei, „vitamina solara”, cu diferenta ca D2 este produsa de plante si ciuperci, iar vitamina D3 este produsa de animale, inclusiv de oameni. Productia de vitamina D in piele este principala sursa naturala pentru acest prehormon, dar multe persoane au niveluri insuficiente, deoarece traiesc in locuri unde lumina soarelui este limitata in timpul iernii sau pentru ca au o expunere limitata la soare din cauza faptului ca se afla in mare parte a timpului in interior. De asemenea, persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au tendinta de a avea niveluri mai scazute de vitamina D3 in fluxul sanguin, deoarece pigmentul lor natural (melanina) actioneaza ca un factor protectiv, ca un parasolar, reducand productia de vitamina D3 (si reducand, de asemenea, efectele daunatoare ale luminii solare asupra pielii, inclusiv predispozitia la cancerul de piele).

Simptomele deficitului de vitamina D

Ce se intampla cu organismul uman cand nu are la dispozitie suficienta Vitamina D3 pentru a functiona normal? Ei bine, atunci apar urmatoarele semne si simptome
 • suferim deseori de pe urma imbolnavirilor si a infectiilor
 • ne simtim obositi mereu si dezvoltam sindromul de oboseala cronica
 • avem dureri dese si atroce de oase si de spate
 • dezvoltam diferite forme de depresie, chiar depresie clinica majora
 • ranile ni se vindeca foarte greu, se intarzie cicatrizarea leziunilor de orice fel, inclusiv ale celor chirugicale
 • ne pierdem densitatea osoasa normala
 • avem mai multe “sanse” sa ne imbolnavim de Boala Parkinson,
 • putem face Boala Alzheimer mai repede
 • se pot agrava formele pre-existente de schizofrenie si depresie
 • apar tulburari de anxietate
 • dementa senila se poate instala mult mai repede la persoanele in varsta

Avantajele consumului de suplimente cu vitamina D3
Provocarea la care suntem cu totii supusi este ca vitamina D3 este greu de gasit in dieta omului obisnuit si nici nu am putea sa ne facem un plan alimentar care sa ne asigure in totalitate toate vitaminele si nutrientii necesari bunei functionari a organismului uman. Insa in prezenta razelor ultraviolete B, pielea noastra il poate produce singura din colesterolul comun, insa acesta tot nu este de ajuns.
Vitamina D3, care se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv in peste, este genul pe care il produce pielea atunci cand este expusa la lumina soarelui. Cand avem suficient D3 in organism, beneficiem de urmatoarele avantaje:
- ni se imbunatatesc simptomele tulburarilor afective sezoniere (cum sunt formede astenie de primavara si de toamna, care devin mai usoare sau chiar inexistente)
- ne protejam mai bine impotriva infectiilor respiratorii
- ne ajuta sa ne protejam impotriva bolilor de inima si a unui atac  vascular cerebral (AVC)
- ne reducem riscul de a face diabet de tip 2
- ne imbunatatim sansele de a evita imbolnavirea de diferite tipuri de cancer si de a muri datorita lor
- ne protejam prin prevenirea declinului cognitiv si aparitiei dementei senile
- ii oferim ajutor organismului pentru a diminua multe dintre simptomele bolilor autoimune si a le tine sub control, alaturi de medicatia adecvata prescrisa de catre medicii specialisti.

De aceea trebuie sa luam masuri pentru a-i oferi corpului nostru cantitatea recomandata zilnic de nutrienti prin alimente, suplimente alimentare si expunere la lumina soarelui (tinand totusi cont de riscurile pentru sanatate ale expunerii prelungite la radiatii UV).

Simptomele deficitului de Vitamina D3
Vitamina soarelui este un subiect de mare interes. Poate ati aflat recent ca suferiti de deficit de D3 sau cunoasteti pe cineva care este in aceasta situatie. Este socant pentru majoritatea oamenilor atunci cand nu au mai avut niciodata o problema de acest gen inainte si cred ca nimic nu s-a schimbat pentru a face din asta o problema acum. Adevarul este ca multe s-au schimbat si organismul uman este prin natura lui in perpetua schimbare, iar deficienta si insuficienta de vitamina D reprezinta acum o problema globala de sanatate publica, care afecteaza peste 1 miliard de oameni in intreaga lume.

Vitaminele sunt considerate substante nutritive esentiale, deoarece fie corpul nu le poate produce, fie se sintetizeaza in cantitati inadecvate pentru a preveni consecintele sau bolile cu impact major negativ asupra sanatatii. Prin urmare, este esential sa furnizam vitamine pentru organism prin alimentatie si prin suplimente. Vitamina D3 a fost descoperita ca a fi esentiala atunci cand s-a dovedit ca este obligatorie pentru tratarea corecta a rahitismului. Vitamina D este una dintre cele patru vitamine solubile in grasimi (A, D, E si K). Exista doua forme de vitamina D: D2 si D3. Structural, aceste doua nu sunt de acelasi fel. Multi cred ca vitamina D ar trebui clasificata ca un hormon, unii numind-o “neurosteroidul uitat”. Consecintele deficientei de D3 asupra sanatatii depasesc insa cu mult rahitismul. Si, spre deosebire de alte vitamine, acesta poate fi produsa de corpul nostru atunci cand este expus la soare, iar forma activa de D3 din corpul tau, numita calcitrol, are asemanari izbitoare cu alti hormoni (cum sunt estrogenul, cortizolul si testosteronul).

Pericolele reale de expunere excesiva la soare si cancerul de piele au fost foarte mediatizate si au dus la ca persoanele sa se acopere si sa foloseasca protectie solara in exces atunci cand ies din casa. De asemenea, la nivel global s-a produs o schimbare in stilul de viat aal oamenilor, care au inceput sa petreaca mult mai putin timp in aer liber, din cauza numarului de ore de munca crescut, a vietilor mai sedentare si, in ultima perioada, a pandemiei de Covid12 si a evitarii expunerii la infectii. Drept urmare, nivelurile de vitamina D3 au inceput sa scada fara ca majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii sa isi dea seama la inceput. Cercetatorii s-au concentrat asupra consecintelor deficientei de vitamina D3 si au descoperit un numar alarmant de probleme de sanatate in afara rolului sau privind rahitismul. Acestea includ boli ale scheletului, precum osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infectii, boli inflamatorii intestinale, tulburari psihologice, tulburari cognitive, obezitate si chiar mortalitate.

Riscurile la care ne expunem cand nu avem suficienta Vitamina D3

Desi, de obicei, multi indivizi obtin cantitati adecvate de vitamina D3 prin expunerea la soare si prin surse alimentare, unele persoane au un risc mai mare de deficienta, in special in lunile de iarna. Conform statisticilor in lume, unele studii raporteaza ca aproximativ 70% dintre oameni sufera de deficiente de vitamina D3.

Grupurile de risc de pacienti care pot prezenta un risc ridicat pentru deficiente de vitamina D sunt persoanele in varsta, persoanele obeze, sugarii alaptati exclusiv la san si cei care au o expunere limitata la soare. In plus, persoanele care sufera de diferite forme de sindroame  de malabsorbtie a lipidelor, cele care au fibroza chistica sau o boala inflamatorie a intestinului, precum boala Crohn, prezinta riscul de a avea deficienta de vitamina D3 .
Utilizarea anumitor medicamente precum fenitoina si carbamazepina poate creste metabolizarea in esces si eliminarea vitaminei D, reducandu-i nivelul din organism. Acesti agenti cresc practic metabolizarea hepatica a vitaminei D la compusi inactivi si reduc absorbtia calciului.
Pe de alta parte, utilizarea corticosteroizilor poate afecta metabolismul vitaminei D3; prin urmare, pacientii carora li s-a prescris un tratament cu corticosteroizi trebuie monitorizati foarte atent pentru a avea niveluri adecvate de vitamina D3 in sange.

Factorii care pot reduce, de asemenea, cantitatea de vitamina D pe care o persoana le sintetizeaza din lumina soarelui, in afara de boli, includ urmatoarele CINCI conditii:

• Traiul in climat rece, in special in lunile de iarna care sunt mai intunecate
• Utilizarea protectiei solare in exces
• Pigmentarea mai inchisa a pielii
• Traiul in medii cu niveluri ridicate de poluare a aerului
• Traiul in medii unde cerul este acoperit mai tot anul de nori densi

Dozare Vitamina D3

Cand vine vorba de intrebarile referitoare la doza de Vitamina D3, in partea de sus a listei apare, inevitabil, „Cata vitamina D3 ar trebui sa iau zilnic?”
Acum, ca ne-am documentat bine despre beneficiile pentru sanatate pe care le are Vitamina D3 si avantajele administrarii suplimentelor de D3 pentru a ne permite si noua, si copiilor, si parintilor nostri sa ne bucuram de beneficiile unei sanatati bune pe termen lung, sa vedem de cata vitamina D3 este nevoie pentru fiecare categorie in parte.

Care este necesarul zilnic de vitamina D3?

Iata, asadar, cele mai importante informatii: doza zilnica de intretinere recomandata este de 400 UI. Aceste indrumari au fost elaborate pentru a exista siguranta ca populatia are un nivel satisfacator de vitamina D3 pe tot parcursul anului, pentru a-si proteja sanatatea sistemului osos. De asemenea, la nivel international s-au publicat ghiduri de consum privind vitamina D3 pentru a proteja sanatatea oaselor si a muschilor.

Dozare vitamina D3 la adulti

Pe baza studiilor clinice si a dovezilor de cercetare, pentru a mentine nivelurile corecte, suplimentele de vitamina D3 de 400 UI luate zilnic la masa principala constituie un obicei sanatos, care functioneaza bine pentru majoritatea oamenilor, mai ales in timpul toamnei si al iernii, cand este mai putin soare.

Dozare vitamina D3 la copii
Vitamina D3 pentru copii este o idee buna? Bine-nteles ca da, pentru ca vitamina D3 pentru copii este esentiala pentru dezvoltarea lor si joaca un rol esential in cresterea normala si intretinerea oaselor si a sistemului lor imunitar. Recomandarile internationale de dozare spun ca bebelusii pana la varsta de un an par sa aiba nevoie de 340-400IU (sau 8,5-10 ug) de vitamina D3 pe zi, iar de la un an in sus, aceasta cantitate ajunge pana la 400IU pe zi pentru copiii mai mari. Mai mult, medicii recomanda ca toti bebelusii si copiii mici cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani sa ia un supliment zilnic care contine vitamina D3, pentru a-i ajuta sa acopere necesarul de crestere al organismului lor in plina formare.

Este posibil sa avem in organism un aport prea mare de vitamina D3?
Prea multa expunere la soare nu duce la toxicitatea vitaminei D3 din cauza mecanismelor de auto-reglare care limiteaza cantitatea produsa in piele. De asemenea, este foarte putin probabil sa ingerati prea multa vitamina D3 din alimente, datorita cantitatilor infime continute chiar si de alimentele bogate in vitamina D3.
O data ce organismul are nivelurile corecte de D3, acesta va elimina orice nu este necesar.
Si, cel mai important lucru, nu uitati ca exista un supliment de vitamina D3 potrivit pentru toata lumea!

 

Sursa: Vitamina D3: beneficii si simptomele carentei