Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Beneficiile pe care le aduc jocurile de puzzle pentru copii

jocuri puzzle pentru copii
De-a lungul timpului, omul a fost mereu fascinat de puzzle-uri. De la cea mai frageda copilarie pana la varsta senectutii, ne place sa ne jucam cu puzzle-uri. Practic, ne place felul in care ne provoaca gandirea si ne pune mintea la treaba printr-o serie de exercitii logice.
Poate de aceea jocurile de puzzle copii sunt un instrument deosebit de important in procesul educational de invatare atat pentru cei de varsta mica, cat si pentru cei de varsta prescolara si scolara, deoarece le dezvolta acestora multe abilitati si le aduc beneficii de netagaduit si in programul de de invatare cognitiva, devenind o oportunitate, un instrument de invatare si o placere in acelasi timp.

Manutele dolofane ale copilului tau prind piesele puzzle-ului, incercand sa le puna laolalta si sa le faca sa se potriveasca. Iar tu te infiori de mandrie in timp ce puiul tau reuseste sa potriveasca piesele una langa alta.
Si, cu practica, in cateva luni care vor parea mai scurte, nu numai ca rezolvarea acelui puzzle va deveni o nimica toata, dar copilului tau ii va fi usor sa rezolve si multe alte puzzle-uri similare. De ce? Creierul copilului tau se va schimba, se va dezvolta.

O jucarie preferata atat de educatori, cat si de parinti, puzzle-urile par inselator de simple. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti piesele impreuna pentru a alcatui o imagine intreaga. Dar, in ciuda simplitatii lor aparente, puzzle-urile sunt un instrument fantastic de invatare, care ii pregateste pe cei mici, dezvoltandu-le o serie  abilitati esentiale de viata. Ce sunt ele?

Jocurile puzzle imbunatatesc o serie de abilitati cognitive
Puzzle-urile se gasesc intr-o gama intreaga de teme si subiecte, cum ar fi litere alfabetice, forme, legume, cifre, animale de companie, culori si imagini. Rezolvarea unui puzzle creste constientizarea spatiala vizuala si dezvolta o intelegere mai profunda a acestor teme si subiecte. Toti copiii invata diferit, iar puzzle-urile pot fi mijlocul lor de a intelege anumite teme, cum ar fi literele alfabetului.

Jocurile puzzle imbunatatesc o multime de abilitati de rezolvare a problemelor

Completand un puzzle, chiar si cel mai simplu dintre ele, stabileste un singur obiectiv de atins. Copiii mici si copiii mai mari trebuie sa gandeasca si sa dezvolte strategii cu privire la modul de abordare in atingerea acestui obiectiv. Acest proces implica rezolvarea problemelor, abilitati de rationament si dezvoltarea de solutii care ulterior pot fi folosite in viata lor personala de adult.

Jocurile puzzle ajuta la d
ezvoltaree capacitatilor motorice fine

Puzzle-urile sunt o modalitate distractiva pentru copii de a-si dezvolta si perfectiona abilitatile motorii fine. Atunci cand se joaca cu puzzle-uri, copiii trebuie sa ridice, sa ciupeasca si sa prinda intre degetele piese (unele cu butoane mici sau piese mai groase) si sa le mute, manipulandu-le in sloturi, sortandu-le si incadrandu-le in locurile corecte.

Jocurile puzzle imbunatatesc coordonarea intre maini si ochi
Jocul cu un puzzle necesita un proces de incercare si eroare care implica o multime de miscari de manipulare pieselor si lucrul cu mainile si ochii. De exemplu, pe masura ce un copil mic sau un copil de varsta prescolara aseaza o piesa din puzzle care nu se potriveste, el va incerca din nou acolo unde actiunile lor implica sa faca ceea ce vad.

Beneficiile pe care le aduc jocurile de puzzle pentru copii
Jocurile puzzle construiesc a
bilitati de comunicare si socializare intre copii

Puzzle-urile sunt un instrument educational excelent pentru a spori si promova jocul de echipa. Pe masura ce copiii lucreaza impreuna pentru a finaliza un puzzle, vor discuta unde ar trebui sa mearga o piesa si de ce, vor incerca pe rand si isi vor impartasi ideile si se vor sustine reciproc atunci cand trebuie sa se descurce in fata frustrarii, impartasind apoi bucuria de a termina puzzle-ul.

Jocurile puzzle fac sa creasca stima de sine a copilului
Pasii necesari realizarii unui scop aduce atat de multa satisfactie unui copi! Depasirea provocarilor implicate in rezolvarea unui puzzle le ofera intr-adevar un sentiment de realizare si mandrie in interiorul lor. Mai mult, le ofera un impuls care le creste increderea in sine si chiar a stimei de sine, deoarece acest lucru ii pregateste pentru alte provocari din viata.

Avantajele jocurilor de puzzle pentru copii: Concluzii
De la dezvoltarea abilitatilor motorii fine, la rezolvarea problemelor, la cresterea stimei de sine, avantajele puzzleurilor pentru dezvoltarea copiilor sunt numeroase. Aceasta jucarie educationala este evident importanta pentru ca toti copiii sa dobandeasca abilitati cognitive, fizice si emotionale, care ii vor sprijini mai tarziu in viata, pe masura ce vor creste.

Merita mentionat ca aceasta jucarie distractiva ofera o mare oportunitate si pentru parinti de a interactiona intr-un mod pozitiv cu copiii lor. Cu un puzzle pe podea, veti zambi, veti rade si veti savura indeplinirea unei sarcini impreuna.

Cum sa obtii si mai multe de la un joc de puzzle

Vreti un sfat final pentru a-i permite copilului sa invete cat mai multe din rezolvarea unui joc de puzzl si sa dezvolte continuu abilitatile enumerate in acest articol?
Creste in continuare dificultatea puzzle-urilor pe care i le aduci acasa, dupa caz (adica cu un numar mai mare de piese, o imagine mai complexa sau piese mai mici). Folosind o asemenea metoda, micutul tau va fi pe cale sa devina un adult extrem de inteligent in viitor.
Puzzle-urile sunt o jucarie educationala distractiva care provoaca mintile tinere, invatandu-le si pregatindu-le inca de la inceputul vietii unele abilitati de viata foarte importante.

 

Sursa: Beneficiile pe care le aduc jocurile de puzzle pentru copii