Sunteti in categorie: Psihologie

Cum sa ai grija de tine in vremuri de pandemie COVID

covid, criza covid si psihologia, cum sa ai grija de tine in pandemia covid, Cum sa ai grija de tine in vremuri dificile
Boala. Ingrijorari legate de COVID. Probleme cu banii. Ore mai multe de lucru, daca poti lucra. Preocupari si griji familiale. Lipsa somnului si a exercitiilor fizice. Incapacitatea de a te intalni cu prietenii si de a fi alaturi de familie si de cei pe care ii iubesti. Durere. Moarte. Pandemie. Covid. Masti. Vaccinare anti-Covid... Anul 2020 a fost o provocare in atat de multe feluri, iar acum, cand am trecut de el si de sarbatori, stresul si ingrijorarea par sa se intensifice. Este greu sa te bucuri atunci cand esti cuprinsa de ingrijorare pentru ceea ce se intampla si de ceea ce s-ar putea sa urmeze.

Cand esti stresata, anxioasa sau ingrijorata, zidurile tale de aparare obisnuite - fie ele mentale, emotionale sau fizice - tind sa se prabuseasca. Un lucru care nu te-ar fi deranjat in alte timpuri, acum te poate supara pentru ca nu temai simti puternica, ci extenuata. O problema pe care s-ar fi putut sa o treci cu vederea capata dimensiuni catastrofale si reactionezi disproportionat si te superi mai mult decat este necesar.

Cand te gasesti in asemenea momente dificile, cel mai important este sa incepi sa ai grija de tine si sa gasesti modalitati de a te sustine mental, emotional si fizic. Pare sa fie cel mai dificil moment sa o faci - cine se poate concentra pe sine cand lumea se destrama in jur si tot ce te inconjoara este din ce in ce mai greu de indurat?! Si totusim exact acesta este momentul in care trebuie sa faci un pas inapoi si sa iei in considerare si alte lucruric; problemele nu dispar, ele se acumuleaza, se aduna si se aduna pana cand se produce explozia, fie prin depresie, furie sau iti vei revarsa furia si frustrarea pe cineva care nu ti-a gresit cu nimic.

Cand drumul este greu, cei mai puternici il iau in piept, dar si cei puternici au nevoie dsa aiba grija de ei. Recunoasterea limitelor proprii si luarea unei hotarari de a face niste pasi atunci cand iti dai seama pentru prima data ca ai nevoie de ajutor poate face o mare diferenta in capacitatea ta de a te gestiona pe tine insati si ce ti se intampla in cel mai eficient mod posibil.

Cum sa ai grija de tine in vremuri dificile. Este cel mai important lucru, nu uita asta!
S-ar putea sa nu ai timp, nici bani sau energie, dar trebuie sa gasesti modalitati de a face ceva. Ce alegeri aveti pentru ingrijirea de sine si cum le-ai putea strecura in aceste timpuri extrem de dificile?

1. Fa pauze
Da, ai de facut un milion de lucruri si nu ai suficient timp pentru a le face pe toate. Pauze? De unde sa mai gasesti timp si pentru asta?!
Simplu - impinge inapoi scaunul de la computer, inchide ochii timp de 30 de secunde si respira profund. Sau ai putea sa iesi afara pe balcon sau in curtea ta si sa faci doar o serie de exerictii de respiratie profunda. Sau sa te duci in baie si sa stai cu usa inchisa, ascunzandu-te de familia ta in timp ce respiri adanc. Rupe tiparul. Sparge stresul. Inlatura-ti nevoia de a continua si merge pana cand renuntati. Doar ia o pauza.

2. Respira
Si mai respira si tu. A invata sa respiri corect este un lucru foarte benefic. Imagineaza-ti plamanii umplandu-se cu aer in timp ce inspiri adanc pe nas si apoi expiri pe gura. Mintea nu se poate concentra asupra a mai multe lucruri simultan, asa ca petrece-ti ceva timp concentrandu-te doar pe respiratia ta.

3. Misca-te - chiar si putin

Scutura-ti din cand in cand corpul. Roteste-ti umerii, incheieturile, gleznele si orice altceva poti. Inclina-te dintr-o parte in alta. Nu fa nimic pe care nu esti capabila fizic sa indeplinesti si nu te stresi, ci doar misca-ti corpul pentru a-ti pune sangele in miscare.

4. Alege-ti mancarea cu intelepciune
A te simti epuizata sau coplesita te poate duce la supra-alimentare - si, in mod normal, nu este cel mai bun fel de mancare. Daca le poti digera, morcovii sau nucile sunt bune decat chipsurile sau bauturile racoritoare. Si cand bagi ceva in gura, chiar si cea mai mica bucatica, fa o pauza inainte si multumeste pentru ceea ce ai. Profita de moment pentru a face o pauza si concentreaza-te asupra mancarii si gustului. Mesteca bine. Permite-i mancarii sa fie o activitate constienta, de care sa te bucuri.

5. Fa ceva frumos pentru o persoana speciala: TU.
Deseori, iti poti petrece timpul gasind modalitati de a-l face mai placut pentru toti cei din jur - mai putin pentru tine. Schimba asta. Nu uita sa iti faci si tie un cadou. Nu trebuie sa fie scump; ar putea fi darul unui rastimp petrecut urmarind ceva de care sa te bucuri la televizor sau citind o carte sau facand o plimbare. Sau ai putea sa suni un prieten de care iti este dor sau sa faci un lucru care conteaza pentru tine. Gandeste-te la tine impreuna si ia in considerare lucurile care sunt importante pentru tine.

Un sfat de la eLady.ro
Aceste vremuri de pandemie COVID sunt grele din multe privinte pentru extrem de multi, multi oameni. Niciuna dintre aceste sugestii nu va elimina problemele cu care te-ai putea confrunta si nu sunt panacee, dar daca ai grja de tine si pui accent pe propria persoana, chiar si prin lucruri mici, s-ar putea sa iti regasesti capacitatea de a gestiona ceea ce se intampla in jur putin mai usor.

 

Sursa: Cum sa ai grija de tine in vremuri de pandemie COVID