Sunteti in categorie: Familie

Pandemia te poate duce la divort. Cum sa eviti destramarea familiei pe timp de pandemie

pandemia_te_poate_duce_la_divort._cum_sa_eviti_destramarea_familiei_pe_timp_de_pandemie_400
Pandemia a pus cuplurile casatoriile sub o presiune semnificativ mult mai ridicata, pe masura ce oamenii se lupta sa treaca peste dificultatile financiare, lipsa de intimitate, stresul declansat de preocuparile privind starea de sanatate, a asistentei medicale plus grijile privind copiii, relatiile de familie, dar si pe cele profesionale.

In timp ce COVID-19 a fost terenul propice pentru a crea noi conflicte pentru cuplurile casatorite, starea de pandemie  a exacerbat intr-un mod ingrijorator problemele deja existente in familie. Se pare ca pana in prezent, rata divorturilor aproape s-a dublat in timpul pandemiei, comparativ cu aceeasi perioada de timp a anului trecut. Toate sondajele arata ca cel putin 30% dintre cupluri declara fara ezitare ca pandemia le-a daunat relatiilor cu sotul sau sotia.

COVID-19 a exacerbat problemele de comunicare ale cuplului
Prea mult timp petrecut impreuna, lipsa spatiului personal si incapacitatea de a desfasura activitati normale, cum ar fi mersul la sala, la cinema, intalnirie cu prietenii au fost deosebit de daunatoare. Pur si simplu, pandemia creata de SARSCOV2 a creat noi probleme pe langa cele deja existente pe care le aveau familiile, pentru ca sotii nu au mai putut petrece timp departe unul de celalalt.

Este de asteptat ca rata divorturilor provocate de pandemie sa creasca semnificativ

Exista cateva indicii ca factorii de stres asociati pandemiei de coronavirus vor duce la separarea legala a multori cupluri. Datele arata ca familiile casatorite in ultimii cinci ani si cele cu copii sub 18 ani sunt mult mai susceptibile sa intenteze actiune de divort mai mult decat familiile intemeiate cu mai multa vreme in urma si care nu mai au copii minori.

Un sondaj separat efectuat pe 300 de cupluri a constatat ca 41% sunt de parere ca este probabil ca COVID-19  sa creasca intensitatea, durata si frecventa certurilor, iar 35% considera ca este foarte posibil si chiar probabil sa creasca rata divortului.

Nici adultii mai in varsta nu sunt imuni la aceste probleme conjugale. Un sondaj din 2020 a constatat ca 17% din cele 191 de cupluri in varsta intervietate au spus ca COVID-19 are un efect „negativ” sau „foarte negativ” asupra relatiilor lor de familie. In cadrul sondajului, respondentii au enumerat restrictiile privind activitatea si calatoriile, stresul familiei, masurile de preventie COVID-19 si politica printre principalele probleme care provoaca conflicte conjugale majore din ce in ce mai des.

Impiedica destramarea familiei!
Desi pandemia ridica in mod clar nivelul de stres al cuplurilor casatorite, exista modalitati de a evita problemele. Terapia de cuplu este una dintre ele.
Specialistii spun ca daca in timpul sedintelor tipice de pre-pandemie, de obicei o persoana se simtea mai bine, se odihnea mai bine si intampina dificultati la locul de munca mai rar decat partenerul /partenera. In acest moment, ambele persoane din cuplu sunt supuse unei cantitati enorme de stres care, pentru multi, a devenit aproape imposibil de gestionat.
de fapt, provocarile de comunicare pe termen lung au devinit din ce in ce mai acute.
Specialistii le sugereaza sotilor sa incerce sa fie mai atenti, sa abordeze sentimentele cauzate de probleme pe masura ce apar, in loc sa le adune pana cand apare, inevitabil, o explozie distructiva.

De asemenea, terapeutii incurajeaza cuplurile sa aiba conversatii blande despre cum se simt fata de parteneri. Cuplurile ar trebui sa isi reduca asteptarile reciproce, deoarece partenerii ar putea fi incapabili sa se ofere sprijin in acelasi mod in care o faceau inainte, in timpurile pre-pandemie COVID-19.

Chiar si cu terapie si munca grea, unele relatii nu vor supravietui acestui moment deosebit de stresant. Dar exista modalitati de a face ca incheierea casatoriilor sa fie mai putin distrugatoare, mai ales ca s-au inmultit si divortuile intre cuplurile cu parteneri de peste 50 de ani, casatorii care dureaza mai mult de un deceniu.

Ce sa faci atunci cand relatia ta intampina dificultati
Esti intr-o relatie cu dificultati? Consilierii profesionistI iti impartasesc sfaturi despre cum sa iti imbunatatesti relatia de cuplu casatorit:
- Fii atenta la emotii in loc sa te lasi prada lor si primului impuls.
- Poarta conversatii blande la momentele potrivite cu partenerul tau.
- Redu-ti asteptarile si aminteste-ti ca toata lumea este stresata si ingrijorata exact in aceleasi momente cu tine.
- Incearca sa cauti ajutor la un terapeut sau consilier.

 

Sursa: Pandemia te poate duce la divort. Cum sa eviti destramarea familiei pe timp de pandemie