Sunteti in categorie: Gastronomie

Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri?

 Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri
Untul este un ingredient cheie pentru multe deserturi. Pentru obtinerea unui blat fraged sau a unei creme cu consistenta si gustul ideal oferit de acele prajituri livrate la domiciliu care sunt absolut impecabile, trebuie sa respecti cu sfintenie indicatiile retetei cu privire la textura si temperatura. Aceasta este o regula aplicata chiar si de catre marii patiseri pentru a se asigura ca livreaza cu adevarat cele mai bune dulciuri.
Atunci cand se omite scoaterea untului de la frigider si aducerea lui la temperatura camerei cum se foloseste in mod obisnuit, deserturile pot deveni mult prea uleioase, cremele isi pierd din structura, iar densitatea dulciurilor are de suferit. Insa, pot fi aplicate o diversitate de trucuri care sa grabeasca procesul, fara a gati untul.

Cum se topeste untul rapid pentru a prepara cele mai bune prajituri pentru diferite ocazii?

Prin metoda bain marie
Una dintre cele mai simple metode de topire a untului cand timpul este scurt o reprezinta tehnica bain-marie, aplicata chiar si pentru a topi ciocolata sau alte ingrediente de acest fel.
Intr-un vas umplut cu apa se adauga un bol termorezistent in care se aseaza untul. Se are in vedere ca fundul bolului sa nu atinga apa ci, mai cu seama, sa fie atins de vaporii ce se degaja in timpul procesului de fierbere a apei. Periodic se amesteca usor cu o spatula sau se prefera taierea untului in cuburi mici astfel incat untul sa se topeasca lent si sa nu se gateasca, deci sa nu-si piarda proprietatile. Ulterior poate fi integrat in prajituri pentru diferite ocazii.

In cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde poate de asemenea sa salveze situatia, chiar daca in cofetarii si patiserii acesta este un truc mai rar aplicat de cei care ofera prajituri livrate la domiciliu, fiind un proces care necesita multa atentie.
Metoda clasica presupune introducerea cantitatii necesare de unt intr-un bol ceramic si incalzirea acestuia. Temperatura si timpul de topire sunt variabile si depind de caracteristicile initiale ale untului, dar si de marimea cuburilor, asa ca acest proces poate varia de la cateva secunde, la cateva minute. Se doreste insa evitarea obtinerii unei consistente lichide.

Folosind caldura emanata de un bol cu apa
Cea de-a 3-a si una dintre cele mai eficiente solutii are la baza principiul fizic al schimbului termic. Se incalzesc intr-un bol sau o cana gradata, aproximativ 2 cani generoase de apa la microunde sau in cuptor, pana cand aceasta atinge temperatura de fierbere (100° Celsius).
Apoi se scoate apa si se introduce in schimb vasul cu bucatile de unt taiate mici. Se lasa untul in interior timp de 10 minute, mediul ideal ca si temperatura, respectiv umiditatea degajata de apa, alcatuind conditiile perfecte ca untul sa se inmoaie lent.

Cum se integreaza untul in crema prajiturilor livrate la domiciliu?
Cei de la Cofetaria Zoomserie recomanda ca dupa ce untul a fost topit sa fie lasat pret de cateva secunde sau minute la odihnit in cazul in care are o consistenta prea lichida sau cand este fierbinte.
Se evita introducerea lui in prajituri in acest fel pentru ca blaturile il vor absorbi, acestea devenind uleioase, in timp ce cremele nu vor capata consistenta aerata dorita.

 

Sursa: Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri?