Sunteti in categorie: Povesti

Icoana

Biserica Madona Dudu din Craiova
In urma cu aproape douazeci de ani, vorbind cu un prieten, un Ortodox de-ala "rau" (se stie el, dragul), ii spuneam ca atunci cand intru in Biserica, mai precis in fata icoanei Maicii Domnului de la Madona Dudu, ma buseste plansul. Imi aduc aminte ca mi-a spus, foarte serios, pe deplin convins de cuvintele lui: "Te mangaie Maica Domnului". Era undeva in preajma Craciunului si ne chinuisem noi sa facem un fel de cheta pentru o mica bucurie pentru copiii cu SIDA parasiti in spitalul din Craiova - nu-mi aduc aminte numele exact al spitalului, e cel care arata ca un bloc turn, aflat pe Calea Bucuresti si purtam aceasta discutie cand ne dadeam jos din masina ca sa mergem in piata, sa cumparam un bradut pentru acei napastuiti ai sortii. Imi amintesc ca l-a platit el. Si ca, desi gandul ca ar putea fi adevarat ce mi-a spus imi incalzea inima, nu am cutezat sa il cred pe de-a-ntregul.
Si imi aduc aminte de cuvintele lui ori de cate ori ajung intr-o biserica, in fata icoanei Maicutei, cand, din senin, ma busesc lacrimile.
Am plecat de aproape doisprezece ani din Craiova. Primele lacrimi acolo au inceput sa curga. Dar au urmat altele, in fata tuturor icoanelor Maicutei, indiferent unde m-as fi aflat. Nu stiu daca e adevarat ce mi s-a spus atunci. Stiu insa ca ori de cate ori imi aduc aminte, ochii mi se incetoseaza, ca acum. Si parca e iar o zi de Vineri si trebuie sa ajung la Ea.
Vineri, ziua in care daca nu ajungeam din varii motive la Biserica Madona Dudu fie si pentru doar cinci minute, ma simteam incompleta. Bolnava. Cu totul.

icoana_madona_dudu
Foto: ,,Icoana Maica Precesta de la Dudu", aflata in catedrala Madona Dudu din Craiova.
Legenda
Relatarea integrala a legendei Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului din Craiova - legenda culeasa de Mariu Theodorian Carada, publicist antebelic cunoscut pentru scrierile sale memorialistice legate de orasul Craiova. Theodorian Carada era nascut in Craiova, petrecuse primii ani ai copilariei in cetatea Baniei, fiind enorias chiar al Sfintei Biserici Madona Dudu.
Scrierea reprezinta prima forma completa a legendei descoperirii icoanei, publicata in 1927, variantele ulterioare fiind adaptari prescurtate ale acestui text.
Reproducem integral relatarea, pastrand ortografia originala.

,,LEGENDA ICOANEI FACATOARE DE MINUNI dupe D-nu M. TEODORIAN CARADA

Sunt peste doua sute de ani, de cand - spune legenda - Craiova era in fierbere. La curtile boerilor, in rascruciuri, unde se aduna in sfat prostimea, pretutindeni oamenii nu vorbesc de cat de o noua minune a Maicii Domnului. Toti isi fac cruce, toti se arata patrunsi de spaima si de nadejde.
In secolul al 17 erau putini ovrei in Tara Romaneasca. In Oltenia si mai putin. La Craiova pana acum vr-o patruzeci de ani mai toti ovreii erau vr-o cincizeci de familii, cari traiau in strada ovreiasca, careia acum nu stiu pentru ce ii zice strada Monastirea Horezu. Toti, afara de foarte rare exceptii ce sa numarau pe degete, erau ovrei spanioli.
De sigur, prin urmare ca tot ovrei spaniol a fost si batranul ovrei de care era vorba in Craiova acum doua sute si mai bine de ani.
Batranul ovrei era un mic negustor. Isi vindea marfa ducandu-se cu ea la subtioara, pe la boeri si pe la negustorii de seama.
Intr-o zi, ostenit de a-si fi deschis tolba prin casele musteriilor, si-a lasat marfa acasa si a plecat agale sa se plimbe la marginea orasului.
A intrat omul in frumoasa livade a Gaianului, de langa Ududoiul cel mare. Si asa admirand verdeata campului, zambind nucilor matasosi si prunilor ispititori a ajuns la dudul, sub care ii placea sa se odihneasca. Printre ramurile dudului stralucea, de data asta, ceva neobicinuit s-o lumina daurie fura indata ochii negustorului iubitor de aur. Sa ridica in varful picioarelor, da cracile la o parte ; si iaca-l in fata unei icoane mari de lemn care ii surade. E Maica Domnului cu Dumnezeescu Prunc in brate. Ovreiul era un israelit habotnic dar si un negustor priceput. Pe data s-a gandit ca icoana face parale si ca o va vinde la sigur, ori vre unei cucoane evlavioase, ori Egumenului dela Jitianu, dela Bucovat ori de aiurea. A luat dar icoana din pom, a varat-o sub anteriul lui si a pornit spre casa.
Peste cateva zile dupa ce s-a asigurat ca nimeni nu intreaba de icoana, ca nu-i nici furata nici perduta s-a socotit ca a venit vremea sa o vanda. S-a suit in pod sa-si scoata odorul si sa-l duca pe la musterii. lcoana insa nu mai era nicaeri. A furat-o cineva, si-a zis ovreiul. Ce sa-i faca; pierduse un chilipir si pace buna. A pornit cu tolba prin oras. Ca sa-i treaca de necaz, si-a facut drum prin livada, s-a dus la dud. Acilea, Maica Domnului ii zambeste cu buna vointa. Intr-o fuga se sue in pom, ridica icoana si-o pune in tolba. Porneste deadreptul la un hagiu ce-i era musteriu, si ii propune sa-i vanda icoana frumoasa, cere sa o vada, ovreiul deschise tolba. De odata incepe sa tremure si povesteste hagiului cum a gasit-o in livade, cum a dus-o acasa, cum a disparut din casa lui, ca a gasit-o iarasi in dud, a pus-o in tolba cu gand sa o vanda si ca s-a facut nevazuta. Convinsi ca e vorba de minune, amandoi se intorc in livada Gaianului. lcoana era in dud, cum si banuiau. Au dat fuga in piata si au povestit tuturor patania. Orasul intreg a napadit in livada Gaianului; si a inceput sa se inchine la sfanta icoana din dud. De asa vuet a aflat indata si stapanul livedei, boierul Gaianu. Gaienii erau boeri din Craiova. Chiriac Gaianul om cuvios si cu dare de mana a inteles ca este dator sa harazeasca livada lui Maicii Domnului. Pe locul unde era dudul, a zidit biserica de caramida Maica Precista din Dud. In biserica Gaianului a venit de s-a inchinat Craiova toata si multi au capatat mangaiere ori ajutor, ingenunchind cu credinta la icoana, ce acum impodobea tampla zicese facuta din lemnul dudului. Cu vremea insa biserica cea veche incepu a se clatina. Clucerul Chiriac Gaianul, nepotul marelui ctitor a invoit dar unui negustor bogat, Hagi Gheorghe lon si unui boer evlavios Clucerului Fotescu, sa cladeasca ei in locul bisericei stramosesti o alta mai mare, mai frumoasa, careia Hagi Gheorghe lon si altii in urma i-au harazit averi si bogatii.
Asa a incoltit in livada Gaienilor, un maret asezamant nou, cel mai mare si cel mai bogat din Oltenia: Biserica Madona Dudu din Craiova.

Text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)

 

Sursa: Icoana