Sunteti in categorie: Animale de companie

Sanatatea rasei de caini Schnauzer, ingrijirea si relatia cu copii


Sanatatea cainilor Schnauzer: Catelusii Schnauzer au foarte putine probleme de sanatate. Cu toate acestea, se recomanda ca tuturor patrupezilor de reproductie sa li se efectueze o radiografie pentru a exclude displazia de sold si, totodata, trebuie sa li se testeze ochii anual pentru a preveni anumite boli oftalmologice. Un reproducator serios ar trebui sa fie capabil sa va arate carnetele de sanatate pentru ambii parinti ai catelusului.

Ingrijirea patrupezilor din aceasta rasa
Schnauzer standard este un catel adaptabil si poate trai la fel de confortabil intr-un apartament in oras, cat si la o ferma la tara, cu conditia sa faca destul de multa miscare in fiecare zi. Indiferent de mediul in care locuieste, ar trebui sa locuiasca in casa impreuna cu stapanii sai. O curte imprejmuita este foarte recomandata pentru acesti patrupezi, despre care se stie ca pot sari un gard care are 2 metri. Schnauzer are nevoie de cel putin o ora de activitate viguroasa in fiecare zi. Este un catel cu un nivel crescut de energie si ar trebui sa fie plimbat de cel putin trei ori pe zi, aproximativ 20 de minute de fiecare data, dar puteti sa-l plimbati si de doua ori pe zi, insa atunci plimbarea trebuie sa fie de o jumatate de ora. Alte tipuri de miscare fizica potrivite pentru aceasta rasa includ inotul, jocul in care cainelui i se arunca o jucarie si el trebuie sa o aduca inapoi si drumetiile.

Trebuie sa incepeti dresajul catelului dumneavoastra Schnauzer de cand acesta este pui si trebuie sa continuati sa-i repetati tot ce a invatat pe tot parcursul vietii. Acesta are nevoie de un dresor care sa fie rabdator, ferm si consecvent si este un catel care raspunde cel mai bine la tehnici de dresaj pozitive, cum ar fi recompensele alimentare, lauda si jocul. Desi este inteligent si doreste ca dumneavoastra sa fiti fericit, ideea lui despre cum ar trebui sa fie lucrurile poate sa fie total opusa de ceea ce va face sa fiti multumiti.
Mai multe detalii despre rasa de caini Schnauzer Urias aici: https://rasedecaini.ro/schnauzer-urias/

Variatia de culori si ingrijirea blanii
Blana exterioara a catelului Schnauzer este sarmoasa, dura si densa, cu parul de pe piele ridicat. Sub blana exterioara este o blana moale. Pe spate, blana poate avea o lungimea de 2 pana la 5 centimetri. Stapanii de patrupezi Schnauzer tind sa mentina blana de pe urechi, cap, gat, piept, burta si cea de sub coada, tunsa scurt, ceea ce inseamna ca acestia trebuie sa-si duca cainele destul de des la un ingrijitor de caini. Deasupra ochilor si pe bot, blana este lasata mai lunga pentru a forma sprancenele si barba. Blana de pe picioare este mai lunga decat cea de pe corp. Toata blana care este mai lunga, cea de pe cap, picioare si coada, are o textura aspra. Blana care este moale, neteda, ondulata sau zburlita, fie prea lunga, fie prea scurta, rara sau excesiv de deasa, este considerata un defect atunci cand este vorba de participarea catelusului la spectacole canine. Cateii Schnauzer standard pot fi de culoare gri cu alb sau negru pur. Blana care este de culoare gri cu alb poate varia de la gri argintiu pana la gri inchis. Cateii Schnauzer care au blana gri cu alb ar trebui sa aiba blana de dedesubt gri, dar este acceptata si o culoare cafenie sau nuantata. De asemenea, este de dorit ca culoarea de pe fata sa fie mai inchisa si sa completeze restul de culoare a blanii. Uneori, blana care este de culoare gri cu alb poate fi gri deschis sau alb argintiu pe sprancene, pe mustata, pe obraji, sub gat, pe piept, sub coada, pe picioare si pe burta.

Cainii Schnauzer negri au o culoare inchisa, care nu este decolorata sau amestecata cu alte fire de par gri sau cafenii. Blana de dedesubt trebuie sa fie, de asemenea, neagra. Pe masura ce cainele imbatraneste sau daca este expus mult timp la lumina soarelui, culoarea neagra poate sa se estompeze si sa devina putin decolorata. Catelul necesita multa ingrijire pentru a arata cat mai bine. Va trebui sa-i periati barba si picioarele zilnic pentru a preveni incalciturile si trebuie sa-i spalati botul dupa fiecare masa. De obicei, blana unui catel trebuie sa fie tunsa pana la piele manual la fiecare patru pana la sase luni, daca va doriti ca cainele sa arate bine si sa aiba un aspect placut al blanii, insa daca nu va descurcati puteti sa-l duceti la o persoana specializata in aranjarea si tunderea blanii. Insa, daca blana i se taie si nu se rade, textura blanii se va subtia, iar cainele va naparli mai mult. Alte nevoi de ingrijire includ igiena dentara si ingrijirea unghiilor. Dintii catelului trebuie periati de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si bacteriile care il insotesc.

Periajul zilnic este si mai indicat daca doriti sa preveniti afectiunile gingivale si respiratia urat mirositoare. Taiati unghiile catelului o data sau de doua ori pe luna in cazul in care cainele dumneavoastra nu le toceste in mod natural, pentru a preveni zgarieturi si alte probleme. Daca puteti auzi unghiile acestuia facand un sunet pe podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi. Unghiile cateilor au vase de sange in ele, iar daca sunt taiate prea scurt se poate provoca o sangerare, iar patrupedul s-ar putea sa nu mai coopereze data viitoare cand va fi necesar sa i se taie unghiile. Obisnuiti-va catelul Schnauzer sa fie periat si examinat inca de cand este un catelus. Manipulati si verificati frecvent labutele cainelui pentru ca acesta este sensibil atunci cand vine vorba de picioare si verificati-i gurita si urechile. Faceti o experienta pozitiva din aceste verificari, plina de laude si recompense, in acest fel veti pune bazele pentru examene veterinare usoare pentru perioada cand acesta va fi adult.

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Robust si energic, Schnauzer poate fi un animal de companie fidel si afectuos cu copiii. In general, se intelege bine cu copiii de toate varstele, jucandu-se bland si frumos cu cei mai mici. Ca si in cazul fiecarei rase de caini, ar trebui sa-i invatati pe copii cum sa se apropie si cum sa atinga catelusii si sa supravegheati intotdeauna orice interactiune intre catel si copiii mici pentru a preveni o posibila muscatura, un tras de ureche sau de coada, lucruri care pot fi povocate atat de patruped, cat si de copil. Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de catelus in timp ce acesta mananca sau doarme sau sa incerce sa ia mancarea acestuia. Nici un catel, oricat de prietenos ar fi, nu trebuie sa fie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este alaturi de un copil.
Cateii din rasa Schnauzer standard nu adora foarte mult cateii necunoscuti si pot fi agresivi cu acestia, dar se pot intelege bine cu cainii si cu pisicile impreuna cu care au fost crescuti. Animalele mai mici, cum sunt soarecii, sobolanii si alte animale de companie, precum hamsterii, trebuie sa fie tinute departe de cainele Schnauzer. Instinctul acestuia de a urmari si prinde prada, precum este sobolanul, este foarte puternic.

 

Sursa: Sanatatea rasei de caini Schnauzer, ingrijirea si relatia cu copii