Animalele de companie sunt iubite de oameni de toate varstele, din toate tarile lumii. Cele mai intalnite sunt cainii, pisicile, pasarile si pestii, insa putem gasi printre pasiuni si serpii, soarecii, soparlele, racii si chiar maimutele. Animalutul tau poate fi fericit si jucaus; il poti invata anumite siretlicuri si iti va asculta comenzile. Daca ai copii, arata-le ce inseamna responsabilitatea: invata-i sa ii hraneasca, sa aiba grija de locul in care sta animalul (asigura-i acestuia un loc numai al lui, in care se simte relaxat si in siguranta). Supravegheaza copilul! Animalele de companie pot fi si folositoare: poti dresa cainii sa vaneze, sa pazeasca si chiar sa ghideze oamenii orbi. Un motan te va scapa de soareci si sobolani si pasarile iti pot incanta auzul cu trilurile lor.
Inainte de a cumpara un animal trebuie sa stii ca pe langa placere si amuzament iti vei asuma si o mare responsabilitate. Intreaba-te daca tu si membrii familiei puteti avea grija de un animal. Daca nu stii ce animalut vi s-ar potrivi, gandeste-te daca:
1) Ai destui bani pentru a avea grija de el? In afara de mancare, vei avea nevoie de accesorii si de vizite la veterinar pentru vaccin, operatii, antibiotice etc.
2) Care membru al familiei tale isi doreste un animalut? Daca ai copii mici, cainii si pisicile nu prea se potrivesc: responsabilitatea care ii revine copilului ar fi prea mare. Mai bine cumpara un acvariu sau niste pasari mici.
3) Unde locuiesti? Daca stai intr-un apartament mic, un caine sau o pisica nu s-ar potrivi. Pestii sau o pasare ar fi mai potriviti. Trebuie sa va simtiti confortabil in casa, si sa nu fiti inghesuiti.
4) Are cine sa aiba grija de animal? Cainii au nevoie de multa atentie si le place sa aiba oameni in preajma. Pe cealalta parte, pestii au nevoie doar de hrana (ii poti lasa singuri si fara sa ii hranesti cateva zile).
Inainte de a te hotari sau inainte de a cumpara un animal incearca sa afli cat mai multe despre specia sa citind carti, vorbind cu veterinarul sau citind informatii de pe Internet. Afla daca prietenul tau necuvantator va avea nevoie de exercitii si cat de des. Cum se comporta el in prezenta copilului? Este posibil sa devina agresiv? Sau este prietenos in orice situatie? Afla totul inainte de a lua noul prieten acasa.