Sunteti in categorie: Animale de companie

Aducerea acasa a catelului

fotografii catei simpatici, poze catei, cainiTocmai ti-ai gasit animalul de companie perfect si acum te pregatesti pentru pasul cel mai important: aducerea lui acasa! Stai putin. Nu te-am intrebat un lucru: esti pregatita pentru asta? Ai cunostintele si “echipamentele” necesare? Stii cum sa ai grija si cum sa dresezi catelusul?
De vreme ce pot fi scrise multe carti pe marginea acestor subiecte, noi vom dezvolta numai cateva aspecte ale lor. Este adevarat ca nu vei avea a doua sansa de a face o prima impresie!
Mai intai gandeste-te la data si ora la care iti vei aduce catelusul acasa. Ar trebui sa eviti vacantele (atunci cand membrii familiei nu vor fi acasa) sau aniversarile (atunci cand casa va fi prea plina). Alege un moment in care toti membrii familiei vor fi acasa pentru a crea o atmosfera calma (atat cat permite aceasta ocazie fericita).
Cand ajungi acasa, NU duce catelusul in brate. Incurajeaza-l cu cuvinte si actiuni sa paseasca singur inauntru. In niciun caz nu ii oferi mancare pentru a face asta. Este important ca el sau ea sa te priveasca ca pe un stapan, si nu ca pe cineva care ii ofera mancare! Afectiunea este cea mai buna rasplata.
Asigura-te ca micutul si-a facut treaba afara inainte de a intra. De asemenea, aminteste-ti locul in care l-ai pus jos, pentru ca puilor le place sa foloseasca aceeasi zona de fiecare data. Deci alege locul in care vrei ca el sa mearga si pune-l jos. Cum termina, lauda-l.
Cainii tind sa urineze pentru a arata insecuritatea sau supunerea. Daca ai un alt caine, se poate ca el sa nu fie prea incantat de noul catelus. Insa daca primul caine este extrem de incantat, catelusul poate fi derutat.
INAINTE de a intra in casa este bine sa ii faci cunostinta cu celelalte animale ale casei, mai ales cu alti caini (in cazul in care ei exista). Fa-le cunostinta pe un teritoriu neutru, mai ales daca sunt de acelasi sex. Trebuie sa intre in contact unul cu celalalt afara, si nu in casa, pentru ca primul caine o considera teritoriul sau.
Vei vrea sa ii faci baie catelului si sa il usuci cu prosopul primului caine. Atunci cand catelusul va mirosi ca alti caini, ei vor fi mai receptivi la cel mic.
Asigura-te ca puiul nu va fi privit ca o jucarie de catre copilul tau. El merita respect si simte durerea. Copiii trebuie lasati in preajma animalului pentru a vedea cum reactioneaza acesta si pentru a invata cum sa se poarte cu el. In caz contrar, cainii si copiii nu se vor intelege. Majoritatea muscaturilor cainilor sunt intalnite la copii – si pe buna dreptate!
Deci copilul tau a fost invatat cu cainii si a fost anuntat ca in casa va sosi un pui. Si mai departe?
- Cainele priveste copilul ca pe un superior. Lasa copilul sa il hraneasca si invata-l cum sa il faca sa astepte.
- Lasa copilul sa se implice in dresarea cainelui. Un copil de doi ani poate spune unui caine sa lase mingea. Este vorba despre lucruri usoare.
Unde sa tii puiul? Asigura-te ca ai stabilit o anumita zona pentru catelus. Aici el se va simti in siguranta si va incepe sa inteleaga limitele. El trebuie sa stea intr-un loc anume pana invata sa respecte limitele.
Permite-i catelusului sa fie in preajma altor caini si copii (insa numai cu supraveghere!) pana cand observi ca fiecare s-a obisnuit cu prezenta celuilalt si ca purtarea este corecta. Nu te panica daca micutul este pus la pamant de un alt caine: este un ritual canin normal. Face parte din stabilirea ordinii si in acest mod catelusul tau va afla care sunt regulile.
Nu certa catelusul pentru ca maraie. Atunci cand se joaca, el maraie. Si cand se plictiseste de joaca, maraie si la copii. Este un lucru de avertizare instinctiv. Fara sa maraie ar musca. Nu incerca sa il faci sa renunte la avertizare!
In prima saptamana in care catelusul tau e acasa vei vrea sa il hranesti din mana. Asa vei capata respectul si el va intelege ca TU ai mancarea. In plus, vei evita dezvoltarea agresiunii legate de alimente.
Nu obiceiurilor proaste!
Daca nu vrei un insistent, un enervant si un cersetor de catel, NU il hrani cu mancare de pe masa. Daca vrei sa ii dai o bucatica, asteapta pana cand nu mai este activitate in bucatarie si pune-i in vasul lui. Daca il hranesti in timp ce gatesti (ceea ce tenteaza multe bucatarese), el te va vrea sa ii dai cate ceva de fiecare data. Va deveni enervant la un moment dat si este vorba si despre siguranta.
In prima sa noapte du-l afara intr-un loc bine stabilit (o cusca spre exemplu). Asigura-te ca are apa si nu ceda plansetelor lui! Catelusul este ca un bebelus: va incerca sa iti atraga atentia. Dar dupa trei nopti va invata ca este in zadar sa incerce sa te imbuneze. Du-l afara numai pentru a-si face nevoile!
Puii, ca si bebelusii, urineaza frecvent. Un catelus de opt saptamani va trebui scos afara cam o data la doua ore. Altfel va invata sa urineze in casa si iti va fi mai greu sa il inveti afara. Nu va vrea sa faca deranj acolo unde doarme (instinctiv), deci un prosop, o paturica sau un patut pentru caini este cel mai indicat.
Mai mult decat deranj, el va invata sa “planga” atunci cand are nevoie sa mearga afara. Va trebui sa il scoti repede din casa. Daca il vei pune jos si vei astepta ca sa mearga singur afara, s-ar putea sa.. nu reziste.
Ce trebuie sa stii: cateii nu au control asupra vezicii urinare pana pe la varsta de 3 luni. Pur si simplu nu se pot "tine". In general, trebuie sa fii cu ochii pe cutulache dupa ce mananca si dupa ce se trezeste din somn. Si sa il scoti rapid afara.
Uneori, pentru inceput, ajuta sa il dresezi cu ajutorul unei custi. Acopera cu un material cusca (in afara de usa) ca sa semene cu o viziuna. Asa catelusul va fi mai putin distras si se va simti mai in siguranta. Lasa-i doua-trei jucarii langa el (insa nu mai multe!). Va invata sa iubeasca spatiul sau, sa il respecte si sa nu faca mizerie. Va fi linistit in acest loc si te va anunta numai cand are o necesitate.
Si acum ca am discutat despre toate, poti sa iti aduci micutul acasa. Daca va intra corect in casa si in inimile celor din familie, atunci viata voastra se va schimba!

 

Sursa: Aducerea acasa a catelului