Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Ingrijirea plantelor de apartament

plante si flori de apartamentFlorile si plantele de apartament au dus intotdeauna o nota de prospetime si de viata in casele oamenilor, incantand privirile, bucurandu-ne inimile cu o pata de culoare si oferindu-ne o parte din oxigenul necesar. Dar pentru ingrijirea lor corecta ai nevoie de cateva cunostinte de baza, asa ca noi incercam sa iti venim in ajutor cu cateva sfaturi generale referitoare la intretinerea lor.

Hrana potrivita
Plantele sunt organisme vii si de aceea trebuie hranite, mai ales in perioadele in care infloresc. Nu orice fel de ingrasamant se preteaza tuturor tipurilor de flori de apartament. In general ingrasamintele sunt lichide sau praf. Ingrasamantul se foloseste saptamanal in timpul infloririi si de doua ori pe luna in perioadele normale de crestere. Cele mai bune ingrasaminte contin potasiu, fosfati si azot.
Daca ingrasamantul pe care te-ai hotarat sa il folosesti este sub forma de pulbere, va trebui sa il dizolvi mai intai intr-o cantitate mica de apa pe care sa o amesteci cu apa cu care iti uzi florile. Daca ingrasamantul este lichid, amesteci cantitatea potrivita cu apa de udat.
Citeste instructiunile si respecta dozajul, pentru ca daca cantitatea de ingrasamant este prea mare, poti face rau florilor tale.

Lumina
In general toate plantele sunt mari iubitoare de lumina, dar exista si exceptii: plante care indragesc umbra sau lumina difuza, care nu vine direct de la soare. Se stie ca plantele care infloresc au nevoie de mai mult soare si ar fi bine sa le asezi in locuri in care lumina solara bate toata ziua. Plantele folosesc lumina in procesul de fotosinteza si daca nu au destula energie primita de la soare, se ofilesc si mor.

Frunze sanatoase
Frunzele florilor trebuie sa fie curate pentru ca planta sa se poata dezvolta sanatos. Pulverizeaza apa pe frunzele care nu pot fi sterse si da-le voie sa respire. Frunzele mari si suficient de viguroase trebuie sterse cu delicatete cu o carpa moale si curata de bumbac.
"Ferchezuieste-ti" plantele si taie frunzele si florile uscate sau ofilite, pentru ca le impiedica pe cele sanatoase sa creasca.

muscataUdatul
Este bine de stiut ca nu toate plantele iubesc apa de la robinet, mai ales daca nivelul de hipoclorit este ridicat. Cel mai bine ar fi ca apa folosita pentru udatul florilor sa fie mai intai tinuta cel putin o zi intr-un recipient descoperit si numai dupa aceea sa fie folosita la udat. Intotdeauna foloseste apa la temperatura camerei. Nu uda florile expuse la soare direct in zilele foarte calduroase, pentru ca le poti provoca un soc termic si plantele tale vor muri. Nu pulveriza apa pe frunze in timpul diminetilor calduroase, deoarece picaturile de apa, sub impactul luminii, se transforma in mici lupe care vor arde frunzele.
Este bine sa iti uzi plantele de apartament seara, dupa caderea intunericului, insa nu exagera, pentru ca surplusul de apa va face ca radacinile florilor tale de apartament sa putrezeasca.

Pamantul
Mai toate plantele pot creste normal intr-un pamant fertilizat, aerisit, bine afanat, care da voie apei sa il penetreze. Acest tip de pamant de flori se gaseste in magazinele specializate dar si la supermarket, contine turba si pamant de frunze si se numeste pamant de sera. Florile delicate au insa nevoie de un pamant de turba fibroasa, in amestec cu nisip si pamant de frunze. Violeta, gloxiniile se incadreaza in aceasta categorie. O data pe an ar trebui sa schimbi pamantul din ghivece si sa il inlocuiesti cu unul proaspat.
Lasa florea neudata cateva zile, foloseste un cutit ca sa dezlipesti pamantul de marginile ghiveciului. Scoate plata din ghiveci si indeparteaza pamantul pana aproape de radacina. Apoi replanteaza planta intr-un ghiveci cu pamant proaspat, udand-o cu apa cu ingrasamant si lasa-o cateva zile sa isi revina. In nici un caz nu incerca sa schimbi pamantul florilor extrem de fragile prin aceasta metoda, pentru ca ai toate sansele sa le rupi. Incearca sa scoti din ghiveci o parte din pamant dupa ce ai udat planta indeajuns cu o lopatica, cat mai delicat cu putinta. Apoi umple inapoi ghiveciul cu pamant proaspat.

Ghiveciul
Pentru ca plantele tale sa se simta bine, au nevoie de ghivece potrivite cu masura lor. In cazul in care planta a crescut prea mult si ghiveciul i-a "ramas mic", mut-o intr-un ghiveci mai incapator si profita de prilej ca sa ii schimbi si pamantul.
Cele mai bune ghivece sunt cele din lut. Porii vasului de lut ii permit florii sa respire, lucru care nu se intampla in cazul ghivecelor de plastic. Verifica daca ghiveciul are gauri de drenaj la baza: aceste gauri fac ca surplusul de apa sa nu ramana in ghiveci si radacinile plantei nu vor putrezi.
In cazul in care observi ca ghiveciul nu are orificii de drenaj, nu cumpara ghiveciul.
Daca ai cumparat un ghiveci din lut care nu are astfel de orificii, schimba-i destinatia si foloseste-l pentru altceva. O planta pusa intr-un astfel de ghiveci este o planta condamnata.
Daca preferi ghivecele de plastic, incearca sa le folosesti numai pentru plante care nu sunt expuse luminii directe a soarelui.

Intretinere
Ca sa poti ingriji o planta anume trebuie sa stii macar cateva lucruri despre ea: de unde provine, ce tip de sol ii prieste, cat de des trebuie udata, cat de des trebuie hranita si de cata lumina solara are nevoie. Unele plante au tendinta sa se intoarca dupa razele solare sau sa creasca numai inspre lumina. Rasucestele periodic cu cativa centimetri ghiveciul, ca sa ajuti planta sa creasca uniform.
Exista insa si plante carora nu le place sa fie mutate, cum sunt craciunita sau trandafirul chinezesc. Aceste plante "se supara" cand sunt "deranjate" si dupa mutare isi pierd florile si frunzele li se ingalbenesc, de aceea trebuie sa eviti sa le schimbi locul frecvent.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

 

Sursa: Ingrijirea plantelor de apartament