Voalul este una dintre cele mai vechi traditii ale nuntii. In antichitate se credea ca el protejeaza mireasa de spiritele geloase sau de dusmanii tribului, care ar putea sa o fure in timpul ceremoniei (si iata si scopul domnisoarelor de onoare: sa ii deruteze pe posibilii atacatori, care nu ar fi putut sa le deosebeasca de mireasa). In plus, voalul era considerat si un semn de modestie in vremuri in care femeile nu isi aratau cu vulgaritate frumusetea – si chiar atunci, oamenii credeau ca miresele erau cele mai frumoase femei. In zilele noastre, miresele poarta voal pentru a-si completa tinuta. Alegerea unui voal implica preferinte personale si in plus, el trebuie sa se potriveasca rochiei de mireasa.
Daca rochia ta este foarte ornata, incarcata (cu broderii, aplicatii sau margele), alege un voal simplu. Nu trebuie sa existe o competitie pentru atentie intre ele. In plus, ai putea strica eleganta rochiei. Poti adauga un sirag de perle pentru efect. Pe cealalta parte, daca rochia ta este simpla, clasica, si dramatismul este mai evident decat ornamentele, alege un voal deosebit, pe care sa il poti purta pe durata intregii ceremonii fara ca sa te incurce.
Voalul nu trebuie sa ascunda detalii importante
Spre exemplu, daca rochia este creata astfel incat accentul sa cada pe spate sau pe piept (spre exemplu pe o broderie deosebita), nu alege un voal foarte lung.
Voalurile antice revin in moda – nu numai datorita interesului pentru lucrurile vechi – ci si pentru ca se considera ca imprumutarea unui voal de la o femeie maritata si fericita aduce noroc. Daca ai un voal antic, rezista tentatiei de a-l modifica. Ai putea strica materialul si chiar nu este nevoie. Chiar daca este vorba despre alta culoare (o nuanta mai crem a albului), diferenta nu va fi foarte usor de observat datorita stralucirii materialului.
Un alt lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi un voal este locul din biserica. Un voal lung, cu aspect dramatic, se potriveste unei catedrale (sau oriunde ai putea sa iti faci o intrare dramatica). In caz contrar, nu iti alege unul foarte lung. In plus: vei dansa, vei fi in centru atentiei, iar voalul nu trebuiei sa te incomodeze. Daca este posibil, cauta un voal pe care il poti “micsora” dupa ceremonia religioasa (gasesti voaluri detasabile). Te poate ajuta nasa, insa trebuie sa exersezi pana cand va veni ziua ceca mare.
In orice caz, nu proba si rochia si voalul in acelasi timp. Se spune ca aduce ghinion.