Sunteti in categorie: Animale de companie

Artrita la animalele de companie

artrita la pisici, piscuteArtrita apare atunci cand suprafetele articulatiilor care ar trebui sa alunece devin rigide datorita frecarii. Cartilajul articulatiilor, care ajuta la miscarea usoara, fina, isi micsoreaza lubrifierea si se deterioreaza, iar acestea fac miscarea mai dificila si uneori dureroasa. Animalele sunt la fel de expuse artritei ca si oamenii.
Ai observat ca animalul tau de companie se misca mai incet decat de obicei? Cainele are probleme la sarituri sau nu mai alearga ca de obicei? Pisica ta face mai multe sarituri mai mici decat una mare?

Simptomele artritei
Daca observi vreo problema in aceste miscari de rutina sau reducerea mobilitatii, se poate ca animalutul tau sa sufere de artrita.
La animale, ca si la oameni, artrita poate afecta sanatatea si buna functionare a organismului. Conform specialistilor, animalul tau jucaus si activ se poate transforma usor intr-unul afectat de aceasta boala. Cainii de aport sunt cei mai afectati, insa nici pisicile nu sunt scutite. Aproximativ 30% dintre animalele care traiesc intr-o familie sufera de artrita. Rigiditatea, durerea si umflaturile observate la animale sunt identice cu cele prezente la oameni.

Cauzele artritei
Insa cauza artritei la animale poate diferi de cea de la oameni. In vreme ce artrita apare de obicei la oamenii in varsta, la pisici si la caini ea apare ca urmare a unei lovituri asupra articulatiei. Mai multe animale in varsta sufera de artrita comparativ cu numarul celor tinere. Motivul nu este varsta, ci starea precara a oaselor. Greutatea animalului este cea care apasa articulatiile (din aceasta cauza boala este mai des intalnita la animalele mari). In plus, cauze des intalnite ale artritei, cum ar fi displazia soldurilor si coatelor, sunt de obicei boli observate la caini mari, care cresc repede. In orice caz, artrita poate aparea la orice animal, indifferent de talie. S-a stabilit ca in Statele Unite 20% dintre pisici sufera de artrita.
Animalele nu pot spune ca le doare ceva. Cum ne putem da seama ca ele sufera de o boala a articulatiilor? Observa cateva semne la animalul tau: schimbare a personalitatii, neimplicarea in joaca, retinere la sarit sau la urcat scari. In plus, daca animalul sta langa perete si se ridica mai greu de jos, daca schiopateaza sau daca arata semne de durere la atingere, du-l la un veterinary pentru raze si diagnostic.
Tratamentul artritei
Daca diagnosticul este “Artrita”, nu intra in panica! Vestea buna este ca exista multe tratamente pentru ameliorarea durerii. Unul dintre ele este format din medicamente si pierderea greutatii. Medicamentele obisnuite sunt analgezicele, care scapa animalele de durere si le permite sa se miste mai usor. Exercitiile le vor corecta pozitia articulatiilor si asa durerea va fi mai mica. Veterinarul iti va prescrie exact doza. Poate ca el iti va recomanda si acizi grasi de tipul Omega 3 pentru protectia inimii, ficatului si rinichilor.
Acizii grași omega-3 scad, de asemenea, inflamarea pe tot corpul. Adaugarea lor in dieta unei catel sau a unei pisici cu o afectiune a pielii este  foarte benefica. Cea mai buna sursa de acizi grasi omega 3  este uleiul de somon salbatic de la NUTRIVET.
Multi veterinari recomanda administrarea suplimentelor pentru protectia cartilajului. Nu numai ca protejeaza, ci si dimineaza durerea. A doua parte a tratamentului dublu este pierderea greutatii. Stapanii ar trebui sa fie atenti la ceea ce consuma animalele lor. Studiile arata ca odata cu pierderea kilogramelor (la animalele care au peste greutatea normala) durerea scade semnificativ.

 

Sursa: Artrita la animalele de companie