Pe o zi insorita nu poti pleca de acasa fara ochelari. Fie ca mergi la cumparaturi, la serviciu sau intr-o plimbare, ochelarii de soare iti sunt indispensabili. Ochii sunt mai bine protejati de razele ultraviolete si tu ii simti mai odihniti. Ca sa nu mai vorbim de zilele pline de soare pe care le petreci la plaja. Ce te-ai face atunci fara ochelarii de soare? Care este insa istoria ochelarilor de soare? Cine i-a inventat, cum au aparut ei? Descopera impreuna cu Elady.ro cui putem multumi pentru aceasta inventie! In timpul imperiului roman, imparatului Nero ii placea sa priveasca luptele gladiatorilor prin smaralde, pentru a-si proteja ochii de soare. Este posibil ca oamenii sa fi folosit si alte materiale ca sa isi protejeze ochii de razele solare, insa o evidenta cat de cat exacta exista abia la inceputul secolului al XII-lea.
Acum sunt inventati ochelarii in China. Locuitorii foloseau lentile confectionate din cuart pentru a impiedica lumina soarelui sa supere ochii. Tot acum sunt atestate si primele rame de ochelari. Inventia nu proteja insa ochii de razele UV, atat de daunatoare, si nici nu ajuta persoana care ii purta sa vada mai bine (de fapt, ei ii inrautateau purtatorului vederea). Dar deoarece soarele stralucea necontenit, oamenii au inceput sa ii foloseasca. La inceput numai cei mai bogati dintre chinezi isi permiteau ochelari. Cu timpul, ei au gasit ochelarilor si alte intrebuintari decat protectia de soare: atunci cand vorbeau cu cineva purtau ochelari pentru a-si ascunde expresiile fetei.
Tocmai in secolul al XX-lea ochelarii au devenit cu adevarat “vedete”. Starurile de la Hollywood au inceput sa ii poarte din ce in ce mai mult. In 1929 Sam Foster a pus bazele unei companii care producea ochelari pentru export. In 1936 s-au inventat filtrele Polaroid. Pentru prima data in istorie, oamenii erau protejati si de razele UV. Datorita acestui lucru, tot mai multe persoane si-au dorit o pereche de ochelari.
Industria ochelarilor de soare nu a mai cunoscut puncte atat de importante. Designerii au creat mii si mii de modele, insa materialele folosite sunt aceleasi. Aplicatiile, culorile si modelele ne fac cu ochiul si orice persoana are acum o pereche de ochelari de soare. Nu numai pentru completarea look-ului, ci si pentru protejarea ochilor.