
Dermatita alergica este una dintre cele mai intalnite boli ale pielii care iti poate afecta cainele sau pisica. Ar trebui sa stii ca dermatita alergica este o boala cronica de piele; ea nu poate fi vindecata, ci numai tratata sau controlata.
Termenul de “dermatita alergica” este compus din cuvantul “dermatita”, care inseamna inflamare localizata de obicei in piele si “alergie”, care inseamna sensibilitate sau reactie fizica la anumite substante
Prin urmare, dermatita alergica poate fi definita ca inflamare a pielii, cauzata de expunerea la substante puternice, numite alergeni. Acestea sunt inhalate, absorbite prin piele sau ajung in organism prin mancare.
Simptomele dermatitei alergice
Cel mai intalnit si clar semn este scarpinatul excesiv. De obicei, cainii isi musca, mesteca sau zgarie partea din piele afectata – si vei observa roseata, pierderi de blana sau rani.
La pisici si la caini va fi uneori mai greu sa diferentiezi scarpinarea cauzata de pureci sau de dermatita alergica. Daca senzatia de mancarime persista si nu exista indicii ca purecii ar fi responsabili de ea, atunci e clar – prietenul tau necuvantator sufera de dermatita alergica.
Cele mai frecvent afectate zone sunt cele ale fetei, picioarelor si la subsoara. Daca nu este tratata la timp, boala poate afecta intregul corp. Unele animale tind sa se scarpine si fara a avea probleme cu pielea. In orice caz, mergi la o consultatie la veterinar daca observi ceva.
In special la caini dermatita alergica se manifesta prin roseata la nivelul fetei, zone intunecate sau cu pete pe picioare datorate linsului excesiv si piele uleioasa datorata scarpinarii cronice.
Pisicile nu au dermatita alergica la fel de des ca si cainii, insa atunci cand sunt infectate se pot observa si alte simptome. Printre ele putem numara aparitia unor umflaturi mici pe piele, ulcer al buzelor, jupuirea gatului si pierderea unor bucati de blanita.
Cauzele dermatitei alergice
Factorii ereditari sau genetici sunt cei care declanseaza de obicei boala. Insa se intampla ca si inhalarea alergenilor ca iarba, polenul, fumul de tigara, penele, praful si lana sa fie cauza bolii. La oameni acesti alergeni pot cauza alergii severe.

Tratamentul pentru dermatita alergicaDe vreme ce se poate trata, insa nu vindeca, medicamentele pentru dermatita alergica vor diminua disconfortul animalului pana la neutralizarea simptomelor.
Cel mai bine ar fi ca un veterinar sa iti prescrie un tratament. Medicamentele pentru animale nu se gasesc prea usor din cauza distributiei stricte care protejeaza atat animalul cat si stapanul – deci tot medicul te-ar putea indruma spre un magazin sau pet shop in care sa gasesti produsele.
De obicei ti se vor prescrie antihistaminice, anti-fungi sau antibiotice.
Acizii grași omega-3 scad, de asemenea, inflamarea pe tot corpul. Adaugarea lor in dieta unei catel sau a unei pisici cu o afectiune a pielii este foarte benefica.
Cea mai buna sursa de acizi grasi omega 3 este uleiul de somon salbatec care imbunatateste starea generala de sanatate a anumalului tau de companie. Prevenirea dermatitei alergice
Pentru a evita aparitia dermatitei alergice la animalele tale, asigura-te ca ele nu sunt expuse alergenilor.
Fa curat in casa astfel incat sa nu mai existe praf si polen. Spala-ti de fiecare data animalutul dupa plimbare pentru a inlatura orice particule care i s-ar fi putut prinde in blanita.