Sunteti in categorie: Gastronomie

Pledoarie pentru salate

salata cu andiveSalatele de legume si fructe crude se recomanda a fi servite la aproape fiecare pranz sau cina, pe parcursul intregului an. Nu combinati legumele si fructele in aceeasi salata. Creeaza indigestie si in loc sa va ridicati de la masa cu o stare de buna dispozitie, va veti alege cu o cumplita durere de cap.
Salatele de fructe sunt dulci, de aceea fermenteaza in combinatie cu alte alimente. Nu se recomanda folosirea lor decat separat, ca o gustare, la distanta de mesele principale.
Este avantajos sa servim salatele de legume crude ca prim fel de mancare. Acestea satisfac apetitul suficient pentru a scadea pericolul supraalimentatiei si scad pofta de deserturi foarte dulci si supra-rafinate.
Cel mai important lucru e ca salatele au o valoare calorica mica dar continut nutritiv ridicat fiind pline de vitamine, fermenti activi, enzime si substante minerale care aduc un aport energetic ridicat.
Celulele nervoase folosesc cea mai mare cantitate din aceasta energie deci sunt cele care benficiaza cel mai mult. Consumul de cruditati este important pentru mentinerea unui bioritm neurovegetativ optim.
Sinapsele neuronale functioneaza mai bine, creste capacitatea de concentrare si atentia, autocontrolul.
Daca mancam preponderent salate crude ne vom ridica de la masa cu un sentiment de satisfactie. Prima reactie este la nivelul esteticului: combinatia de culori vii si diverse incanta ochiul si mintea si ne fac sa ne simtim mai aproape de natura. Apoi savoarea, placerea pe care ne-o asigura combinatia de gusturi naturale ne gadila nu numai papilele gustative dar si imaginatia. Mirosul de proaspat si verde vine sa intregeasca sentimentul de relaxare si buna dispozitie.
Prepararea salatelor crude dezvolta o calitate umana esentiala: creativitatea. Putem face dintr-o salata o adevarat opera de arta folosindu-ne de culorile ingredientelor. Ne imbogatim in acest fel nu numai corpul de energie, ci si psihicul cu satisfactia operei iesite din mana noastra.
Este asadar un lucru sanatos si la indemana pe care il poti face pentru tine: sa incepi fiecare masa cu o salata!

salata de primavara cu ridichi Salata de primavara

O farfurie de hasmatuchi spalat si taiat marunt, un morcov si un patrunjel taiate sau rase pe razatoarea mare, 3-4 ridichi de luna taiate rondele, 4-5 linguri maioneza (din galbenus crud frecat cu ulei de masline presat la rece).
Se aseaza toate ingredientele intr-o salatiera, se amesteca cu 3-4 linguri smantana, patrunjel verde tocat, si zeama de lamaie. Se adauga ceapa verde tocata marunt si sare dupa gust

Salata de andive cu rosii si ceapa

500 gr andive, 300 gr rosii, o ceapa, 2 galbenusuri fierte, 3 linguri de ulei de masline, sare, piper.
Andivele, rosiile si ceapa se curata si se spala. Rosiile se curata de pielita, se taie rondele si se aranjeaza pe marginea saltierei iar andivele se taie batoane de 3 cm si se pun in mijloc. Se orneaza salata cu galbenusurile fierte si cu ceapa taiata rondele. Deasupra se toarna uleiul, sare si piper dupa gust.

 

Sursa: Pledoarie pentru salate