![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Contaminat ![]() Group: Membru Posts: 36 Joined: 10-December 05 Member No.: 79 ![]() |
E un sos de soia in supermarketuri, in afara de Heinz si alti consacrati, vietnamez. Mie mi se pare cel mai bun de pana acum. Cam sarat, dar bun.
Il stiti? |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Membru Posts: 53 Joined: 8-December 05 From: bucuresti Member No.: 29 ![]() |
Eu cumpar sos de soia chinezesc ( scrie in chineza pe el) de la Fourmi, dar am auzit ca s-au deschis magazinase speciale de unde poti lua tot felul de ingrediente si mirodenii chinezesti ...
|
|
|
bubulina |
![]()
Post
#3
|
Musafir ![]() |
Ce intersant suna!
Nu am mai auzit cuvintul dip pana acum. O sa incerc din aceste retete. Ca de obicei ne aduci chestii yamy yami. Si se potriveste perfect pt mine! |
|
|
kalua |
![]()
Post
#4
|
Musafir ![]() |
Dip vine de la englezescul "to dip" = a inmuia, a scufunda.
Se baga in dipurile astea sticksuri de legume, tot felul de finger food, se pot folosi ca sosuri la gratare si la fondue-uri... (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
Post
#5
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Tratabil Posts: 96 Joined: 10-June 07 From: cluj Member No.: 1,774 ![]() |
salut m-ar interesa daca stiti cum sa preparati ceva sosuri.vreau sa experimentez si eu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
kalua |
![]()
Post
#6
|
Musafir ![]() |
Pana una lata te poti uita pe-aici.
|
|
|
![]()
Post
#7
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Tratabil Posts: 96 Joined: 10-June 07 From: cluj Member No.: 1,774 ![]() |
ms kalua (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
|
|
|
kalua |
![]()
Post
#8
|
Musafir ![]() |
aby, pentru facut sosuri extra calde ai mai intotdeauna nevoie de o baza (fond) de carne sau peste (fumet), adica o supa concentrata strecurata. Este bine de facut mai mult si de congelat in portii mici (cuburi, ca gheata) si cand vrem sa facem un sos scoatem din congelator. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Solutia neortodoxa si la care orice bucatar de soi isi da ochii peste cap si da neintelegator din cap este supa instant.
Nage (sos alb cu baza de pui) 400 ml baza de pui 1 ceapa esalota (e mai fina decat cea normala) taiata felii subtiri 2 linguri frisca lichida nebatuta si neindulcita 150 g unt rece taiat in bucatele mici sare, piper Concentratul de supa se fierbe cu ceapa la foc mijlociu pana aproape s-a evaporat de tot. Se adauga frisca lichida, se lasa sa traga un clocot. Se trage oala pe marginea aragazului si se pun pe rand bucatelele de unt, amestecand mereu cu telul. Se sareaza, pipereaza. Tot amestecand cu telul se pune sosul iar pe foc si se incalzeste o data (n-are voie sa mai fiarba). Se strecoara. Sos alb 1 ceapa taiata in felii fine 300 ml vin alb 1 foaie de dafin 1 l concentart de supa 100 ml frisca lichida 150 g smantana grasa sare, piper Se fierbe vinul cu ceapa si cu foaia de dafin pana s-a redus la jumatate. Se adauga concentratul de supa si iar se lasa sa se reduca la jumatate. Se adauga frisca nebatuta si smantana, se amesteca bine, se lasa sa traga un clocot. Se sareaza, pipereaza si se strecoara. Se poate folosi ce concentrat de supa vreti sau aveti. Daca adaugati acestui sos niste sofran veti avea parte de un sos de sofran. Daca-i puneti niste hrean ras rezulta un sos de hrean. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#9
|
Musafir ![]() |
De pe un alt topic (las aici numai ce are de-a face cu sosurile):
Din invataturile lui Anthony Bourdain (citesc acum cartea lui si-mi place la nebunie (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif) ) Ce ne trebuie la bucatarie astfel incat mancarurile noastre sa aiba un gust si un aspect ca la bucatarii cu stele: - o sticla de plastic (cum sunt la chioscurile cu hot dogs cele cu mustar si ketchup) pentru a pune sosurile decorativ pe farfurie sau peste mancare. Sticle dintr-astea folosesc si patiserii la sosurile dulci. Despre ingrediente: - ceapa esalota este folosita in haute cuisine in loc de ceapa obisnuita pentru sosuri, dressings si mancaruri facute in tigaie. - fond (supa concentrata): oase cu ceva carne pe ele se prajesc un pic, se adauga legumele, se prajesc si ele, se toarna apa si se lasa la redus. Se strecoara si se poate pune la congelator, in portii. Far un fond bun nu se paote obtine un demi-glace bun. - demi-glace. Sfatul lui A.B.: se ia niste fond, i se adauga vin rosu, ceapa esalota, cimbru proaspat, o foaie de dafin si boabe de piper negru. Se reduce bine, se strecoara si se poate congela in portii. Cand vrem sa facem un sos, scoatem niste de-mi glace si-l montam cu unt. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#10
|
Musafir ![]() |
Sos vanatoresc cu ciuperci a la kalua
Se prajesc bucatile de carne si apoi se scot din tigaie. In tigaia respectiva se caleste ceapa si putin usturoi tocate marunt. Optional se adauga cubulete de sunca cruda, dau o savoare deosebita sosului (eu pur si simplu am uitat sa le pun data trecuta (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) ). Se stinge totul cu niste vin alb. Se lasa la foc mijlociu, cand aproape-i gata se adauga niste smantana. Se pun bucatile de carne in sos si se lasa cateva minute sa traga in sos. Binenteles ca sosul se sareaza si pipereaza. Cand se serveste se presara cu patrunjel tocat marunt. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 08:01 AM |
|