![]() |
![]() ![]() |
![]() |
fortelady |
![]()
Post
#101
|
Musafir ![]() |
kalua, sweetie, un' gasesc cantar de bucatarie ca n-am? (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) La hypermarket sau...? merge si cu cana d'aia gradata de pastic. eu d'aia folosesc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cleo: da, in general eu pun retete pe care le-am incercat... |
|
|
![]()
Post
#102
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Si eu tot cu cana. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ...si pun numai retete incercate.
edit: Pana sa-mi iau cana masuram dupa metoda mamei, o lingura de faina=25gr, o lingura de zahar=30gr. Toate retetele au iesit ok dupa o astfel de masuratoare. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
Post
#103
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 3,295 Joined: 1-July 07 From: Flower power Member No.: 1,880 ![]() |
Are cineva o reteta de crema la cremsnit buna buna vreau si eu un share.
Multumesc. |
|
|
![]()
Post
#104
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Are cineva o reteta de crema la cremsnit buna buna vreau si eu un share. Multumesc. uite o crema faina de la Leea |
|
|
![]()
Post
#105
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 3,295 Joined: 1-July 07 From: Flower power Member No.: 1,880 ![]() |
Multumesc Cleo tre sa fac foile si apoi fac si crema mai spre week-end ca mi-s cam lenesa.
|
|
|
![]()
Post
#106
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
ok langosii
am 2 variante 1. prima-i dintr-o carte ungureasca vecheee si zice asa 500 g faina, 250 g cartofi fierti dati pe razatoare (sau facuti piure), drojdie cam 20g, lapte cat cuprinde, sare si zahar, (sau alte condimente pt varianta picanta) eu am pus si putin ulei cam 100ml drojdia se pune la dospit cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut ... apoi din toate cele de mai sus se face un aluat si-l lasam pana-si dubleza volumul. Forma langosilor e dupa dorinta. Unde mancam in copilarie aveau forma de salam subtzirel si erau umpluti cu gem dupa ce erau prajiti... cu un soi de seringa speciala. La fel de bine se pot umple si inainte sa-i punem la prajit. Se pudreaza cu zahar (am uitat sa-i imortalizez pudrati ) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/langos.jpg) varianta a 2-a 500 g faina, 2 oua, ulei 100 ml, drojdie 25g (nu puneti mai multa cu gand ca nu creste, pt ca-i va da un gust neplacut aluatului) , lapte cat cuprinde pt o coca elastica, zahar vreo lingura + zahar vanilat , putina sare. drojdia la dospit, cand e gata furioasa o amestecam cu restul si lasam aluatul sa se odihneasca si sa umfle in pene de mandrie intind foaie. o tai cu o forma oarecare (chiar patrate) sau cu un pahar le mai las putin sa rasufle si le pun la prajit. bunica mea spune ca niste gogosi frumoase ar fi cele cu o mica dunga alba ce separa cele 2 parti prajite (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/langosi.jpg) ambele variante se prajesc in mult ulei cate 2-3 minute pe fiecare parte si se mananca fierbinti Pt langosii umpluti, variante de umplutura 1 branza feta rasa amestecata cu o lingura de smantana 2 urda sau branza proaspata cu zahar dupa gust si arome: coaja de lamaie sau zahar vanilat se intinde foaia dreptunghiulara, se taie dreptunghiuri mai mici, se pune compozitia cu branza pe mijlocul fiecarui dreptunghi, se inveleste umplutura apasand coca pe margini sa 'inchidem' branza in langos si aplatizam fiecare langos apasand delicat cu palma sa distribuim umplutura uniform. Lasam langosii la crescut inca vreo 10-15 minute si-i prajim la foc potrivit pana se rumenesc (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_3899.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_3910.jpg) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#107
|
Musafir ![]() |
cleo, daca vrei reteta de gogosi cum spunea bunica ta: se face din doua bucati de aluat dospit cum ai spus tu la reteta a doua (in care se mai poate pune 2 linguri de rom), marginea primei bucati se unge cu albus, se pune umplutura in mijloc (de obicei gem) si se acopera cu bucata numarul doi.
Nemtii fac dintr-astea, mai ales in perioada de Carnaval e nebunie curata, gasesti cu jdemii de glazuri si umpluturi. Ies cam asa: (IMG:http://schlutzkrapfen.de/bilder/krapfen.jpg) |
|
|
![]()
Post
#108
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
cleo, daca vrei reteta de gogosi cum spunea bunica ta: se face din doua bucati de aluat dospit cum ai spus tu la reteta a doua (in care se mai poate pune 2 linguri de rom), marginea primei bucati se unge cu albus, se pune umplutura in mijloc (de obicei gem) si se acopera cu bucata numarul doi. Nemtii fac dintr-astea, mai ales in perioada de Carnaval e nebunie curata, gasesti cu jdemii de glazuri si umpluturi. Ies cam asa: (IMG:http://schlutzkrapfen.de/bilder/krapfen.jpg) mmmmm cu prima ocazie asa fac ...si cred c-o umplu cu vreo crema cu vanilie si aici sunt fel de fel de gogosi dar glazurile lor sunt cel putin dubioase pt mine, au un gust de vechi (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) desi gogoasa singura e buna, glazurile alea ii strica toata savoarea |
|
|
kalua |
![]()
Post
#109
|
Musafir ![]() |
Aicea-s bune-bune. Daca o umpli cu crema de vanilie, trebuie s-o faci dupa ce gogoasa-i facuta: cu o seringa. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Iar gogosile ca-n Romania, langosi dulci, se cheama "dezbracate". (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
![]()
Post
#110
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
kurtos kalacs (cozonac in forma de trompeta sau trompetzit in traducere directa (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) )
Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, ouale mari iar faina cernuta in prealabil. Reteta e de la o draguta doamna care activeaza pe un alt forum si care are niste retete grozave. Deci in mare am sa va pun reteta ei iar modificarile mele sunt deja incluse plamadeala: 20 gr drojdie proaspata (sau 2 pliculete de drojdie uscata) se freaca cu o lingura de zahar, se inmoaie cu putin lapte caldutz, se adauga 2 linguri faina si se lasa la dospit. (procedura exact ca la cozonac) Aluatul: 1kg. faina, 1 lingurita de sare, 3 galbenusuri, 120 gr. zahar, lapte caldutz cat cuprinde pt un aluat ceva mai tare decat cel de cozonac, coaja rasa de la o lamiie, 80 gr. de unt. Se freaca gablenusurile cu zaharul. Intr-un lighean punem faina, sarea si coaja de lamaie si le amestecam, apoi turnam galbenusurile frecate cu zahar. Se adauga incet laptele cald (cam 500 ml intra ) si se framinta bine pina cind se desface de pe mina. Cele 80 gr.de unt se pun la topit si usor se incorporeaza in aluat. Se lasa aluatul la dospit 1-2 ore. Cind a crescut se imparte in 5-6 parti egale si din fiecare se v-a face cite un kurtos. Procedeee: 1 Iei cite o bucata de coca si o rulezi cu palmele pe masa pina obtii un sul gros, dupa care il freci intre palme ca sa ajungi la un shnur lung cam de 80cm-1m si gros cam de 1 cm. epinde si de lungimea formei 2 fiecare bucata se intinde intr-o foaie rotunda si groasa de 0.5 cm si incepand dinspre exterior spre interior, mergand in cerc (spirala) transformam foaia intr-o fasie lunga gata de intins pe forma. Eu asa fac forma de kurtos se unge cu putin ulei sau unt topit. atentie, sa fie putin sau cel mai bine cu un servetel imbibat in ulei. Daca are prea multa grasime aluatul v-a aluneca de pe forma. Aluatul se v-a rasuci pe forma, prinzind capatul(inceputul) sub urmatorul inel ca sa previi desfacerea la rasucire.Se lasa putin spatiu intre inelele care se formeaza prin rasucire.Cind terminam tot shnurul de aluat ,prindem capatul(sfirsitul) in interiul ultimului inel. Rulam conul cu aluat pe masa de lucre ca sa aplatizam aluatul. Avind acel spatiu intre inele el se v-a umple acum. Acel spatiu sa nu fie mai mare decit grosimea unui deget. Eu am rulat fasia pe forma una langa alta si am apasat cu mana pt acelasi rezultat de mai sus. Se pregateste din timp un sirop concentrat din zahar cu apa cu care o sa ungem kurtosul cat sta deaspura jarului. Efectul final e ca zaharul se caramelizeaza si-i da touch-ul special. Se pregateste din timp un jar bine ars si se coc kurtosii la jar. Se tin deasupra jarului cam la 8-10 cm. Se rotesc continuu pina se coc si se ung des cu sirop Cind aluatul arata a fi copt si zaharul carmelizat se trece prin nuca macinata marunt (optional) si se scot de pe forma cilindrica si se tin in picioare pina se racesc(daca mai apuca). NU merge pe barbeque sau in cuptor. Eu aveam in curte niste caramizi nefolosite si am facut o vatra. Jarul trebuie sa fie foarte puternic si trebuie sa reziste la toti kurtosii. am o pozica in actiunea vazuta de sus (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ...rezultatele le-ati vazut deja (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_4296.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 4th May 2025 - 11:23 AM |
|