![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Contaminat ![]() Group: Membru Posts: 17 Joined: 29-June 06 Member No.: 401 ![]() |
Si a mai si castigat premiul Nobel 2007 pentru literatura. Tare femeia!
|
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Daaa, si-i si matusa unui politician neamt. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Abia am inceput cartea, am citit cateva pagini, dar m-a prins. Maica-mea, care a citit-o multisor, o place tare mult.
|
|
|
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Eu am inceput sa citesc Recuperatorul de suflete by Michael Guinzburg. Am primit-o de ziua mea de la cineva care zicea ca sigur o sa imi placa si....are dreptate (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Lectura fix pe gustul meu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Postez o descriere preluata din alta parte care cred eu se potriveste de minune (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) O carte dată naibii Recuperatorul de suflete e o carte pe care o laşi imediat din mīnă. Eventual o şi arunci la dracu-n praznic. Apoi, tot ce-ţi rămīne mai bun de făcut e să uiţi c-ai pus vreodată mīna pe odiosul roman al odiosului Michael Guinzburg, un american complet sărit de pe fix şi din tipare. Nu rezistă oricine la o astfel de lectură. Codul lui Da Vinci e o bīrfă bine documentată pe līngă neruşinarea eliberatoare a lui Guinzburg. De la īnceput pīnă la sfīrşit, īşi bate joc fără regrete de lumea asta īn care "taţii le-o trag fiilor dintotdeauna". Omul? Omul e un sistem de ţevi perfect fizic, dar dereglat metafizic, prin care pompează şi iar pompează sfinţia sa, societatea de consum. Sufletul? Un "deşeu īn sistem". Problemele sufleteşti, de care se face atīta caz? Banale constipaţii, mizerii care trebuie drenate. Cīnd ţevăria se īnfundă, pam-pam!, apare instalatorul. Cu un chip impersonal, pe post de ventuză care extrage mīzga sub formă de confesiune. "Sīnt recuperatorul de suflete, o clismă umană", se recomandă antieroul lui Guinzburg, īnainte de a ne face vīnt īn ghena povestirilor sale. Nimic din ce e omenesc, subomenesc, neomenesc nu-i e străin. Cu voluptate iconoclastă, descrie toate păcatele imaginabile şi inimaginabile, precum şi toate combinaţiile dintre ele, īn diverse proporţii. Guinzburg, un new-yorkez venit pe lume cu linguriţa de argint şi burgerul īn gură, īntr-un mediu high-class, spune că scrie ca să se distreze. Şi se distrează, nu glumă! Se distrează īn stil mare, apocaliptic. Romanul are patru părţi, patru evanghelii tribale, patru istorii sulfuroase, īnchegate īn jurul unor animale totemice, gīsca, vaca nebună, şobolanul şi omul īnsuşi, clonat. Antropologie, blasfemie, fantezie, adică literatură "cool". Condusă cu mīnă fină, de chirurg dement, intriga se dezvoltă vertiginos, ca un coşmar, ca o vegetaţie luxuriantă din iad. Sufocantă, insuportabilă. E o lectură grea, pīnă ţi se obişnuiesc ochii cu umorul negru, cu īntorsăturile demonice de frază, cu imaginile spumoase care ţīşnesc ca nişte nuferi carnivori din smoala poveştii. Sīnt pasaje īn care trebuie să te ţii cu mīna de stomac sau de nas, să nu simţi mirosul "merdiştilor", oamenii-şobolan din canale. Trebuie să fii dat naibii de liber ca să intri īn lumea unde Marele Kielbasa de la Vatican poartă lenjerie cu Mickey Mouse, mănīncă burgeri, joacă ping-pong şi clonează baschetbalişti īn Cuba. Iar ajutoarele lui fumează ţigări braziliene şi īţi iau jugulara cu o acadea (citiţi şi veţi vedea că se poate!). Mai este oare ceva īntr-adevăr demn de recuperat din lumea asta cu idoli de balamuc? Mai rămīne ceva, după ce istoria şi-a īnghiţit coada, iar omul şi-a scuipat sufletul pe coclaurile evoluţiei? But of course, ladies and gentlemen, "rahatul şi speranţa sīnt nemuritoare"! Dacă nu credeţi, cercetaţi! (Cronică preluată din Gazeta Sporturilor, mai 2007) |
|
|
![]()
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
anjelu auch (la articol) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
imi fac lista si merg la biblioteca. Va invidiez! |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Nemtii n-au tradus nicio carte de-a lui Michael Guinzburg (IMG:style_emoticons/default/mad.gif) Francezii da, ca-s mai descuiati la minte. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cred ca-i spun unei prietene sa-mi aduca cartea din USA (daca i-o cade in mana) si sper sa nu pierd multe fineturi la citit.
Doris Lessing scrie foarte bine. |
|
|
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Sincer eu as fi preferat sa o citesc in engleza, pentru ca sunt multe jocuri de cuvinte si expresii care traduse isi pierd din inteles cum ar fi "Time is blood" tradus in romanste "Timpul costa sange" ... parca nu are acelasi efect.
|
|
|
![]()
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Tratabil Posts: 103 Joined: 23-October 07 From: Brasov Member No.: 2,481 ![]() |
Momentan: "In compania curtezanei" de Sarah Dunant. Venetia renascentista, hetaire, pitici satirici, vrajitoare...ar trebui sa fie mult mai buna decat este. De obicei am dezamagiri la cartile scrise de femei, nu stiu de ce.
Exceptie "Caligula "-Maria Grazia Siliato. Exceptionala, mai ales pentru cei in cautare de exprimari subtile ale iubirii absolute. I love Hesse!! Si eu am citit una dintre lucrarile lui si apoi pe toate , pe nerasuflate, terminand cu Steppenwolf. Ilustrare a lui "homo viator" in toate aspectele lui. Sar de gatul oricui spune ca Hesse e mediocru. Am vazut o aparitie noua de Murakami, de abia astept sa pun mana pe ea! Haruki scrie poate cea mai buna proza contemporana, nimic de-a face cu obisnuit-ermetica scriitura japoneza. Nu stiu cine ar putea spune despre "Kafka la malul marii " ca e mai putin decat geniala. "Aripa Dreapta" m-a dezamagit teribil...Precar final pentru o trilogie orbitoare... |
|
|
![]()
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 25 Joined: 3-November 07 Member No.: 2,552 ![]() |
Momentan citesc "Hamlet" - Shakespeare. Trebuie sa-l citesc pentru engleza pana pe 7 noiembrie. Insa chiar imi place cartea si imi pare rau ca nu am citit-o mai devreme... Acum inteleg de ce Shakespeare e considerat un mare scriitor! (IMG:style_emoticons/default/322.gif)
|
|
|
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Pascal Bruckner - Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?
"Luni de fiere" m-a marcat vreme indelungata...Ideea din romanul de mai sus nu mi s-a parut deosebit de palpitanta, dar fiind vorba de Bruckner sunt sigura ca nu o sa ma dezamageasca (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 39 Joined: 7-October 07 Member No.: 2,371 ![]() |
Mai am putin si termin de citit "Evanghelia pierduta"-de Herbert Krosney..si voi incepe "Evanghelia lui Iuda" - considerata una din cele mai importante descoperiri istorice ale sec XX, ce rivalizeaza din acest punct de vedere cu manuscrisele de la Marea Moarta si cu evangheliile gnostice de la Nag Hammadi. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 20th July 2025 - 11:53 AM |
|