![]() |
![]() ![]() |
![]() |
pescarush |
![]()
|
Musafir ![]() |
Am avut ceva de recuperat de cand n-am mai intrat pe-aici. Teo, casa bunicii tale este un vis de vara. (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif)
Valentina, de Sago palm stii ceva? As dori niste sfaturi. Am primit de ziua mea de la sot un Sago palm, arata cam asa: (IMG:http://i130.photobucket.com/albums/p248/corinka_m/Cycas_Sago_palm_arp_750pix.jpg) l-am pus deocamdata langa geam, scrie ca trebuie pus la lumina moderata - multa. si trebuie udat mai rar, din cate am inteles. cica e bun pentru incepatori in ale plantelor. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) oricum, trebuie sa-l mut intr-un vas mai mare, sper sa se mai incalzeasca si aici, sa facem operatiunea afara. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) acum ma gandesc ca probabil tot in casa o vom face, sa nu fie prea frig pentru planta afara. astept sugestii. va pup. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 716 Joined: 5-July 07 From: Bucuresti Member No.: 1,899 ![]() |
Buna pescarush si... La multi ani! ... chiar daca cu intarziere (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Foarte frumos cadoul verde de la sotul tau. Este intr-adevar foarte usor de ingrijit si de aceea este si recomandat incepatorilor in ale cultivarii plantelor. Cu toate acestea este extrem de decorativ si incitant mai ales atunci cand formeaza frunze noi. Trebuie sa stii ca in conditii de interior, creste destul de incet. Formeaza, de regula, o singura frunza pe an, frunza fiind acea "pana" cu ace... In conditii de lumina si aerisire buna, formeaza anual cateva frunze, sub forma de rozeta. Tocmai din pricina aspectului "frunzelor cu ace" mai este denumit si "Bradul japonez", atributul de japonez fiind dat de locul de origine al speciei (Insulele Ryukyu din sudul Japoniei). Este cunoscut sub diverse denumiri comune (populare): Sagotier sau cum bine i-ai spus si tu - Sago Palm, Palmierul feriga, Bradul japonez - denumirea stiintifica fiind de fapt Cycas revoluta. Sa revin la conditiile de ingrijire: Ii place intr-adevar lumina, chiar intensa , indiferent de anotimp. Vara poti tine ghivecul afara, in gradina, sau pe o terasa insorita. Daca soarele arde puternic la amiaza, si se ajunge la arsita puternica, il poti aseza intr-o usoara penumbra, adica langa un copac cu umbra foarte rara. Momentan nu e nevoie sa-i schimbi ghiveciul. Oricum, trebuie sa stii ca atunci cand il vei transplanta intr-un recipient ceva mai mare, isi va incetini cresterea o perioada. Nu necesita cine stie ce substrat, poti sa folosesti fara probleme pamant de gradina dar e nevoie sa-l amesteci cu nisip, ca sa ajute la drenarea apei de udare. Ca tot veni vorba de udare, grija mare, ca nu suporta excesul de apa la radacini (putrezeste usor daca e udat prea mult). Tolereaza temperaturi scazute, adica frigul, dar nu rezista la inghet. Daca iarna temperatura coboara sub -2 grade, trebuie sa-l aduci in interior si sa-l asezi la lumina. Din cand in cand poti sa-i cureti frunzele de praf cu ajutorul unui pulverizator. Adica sa-l stropesti pe frunze ca sa-l desprafuiesti. Mult succes si reusita cu el! PS. Al meu e micut, e doar un pui de interior. L-am tinut mereu la lumina si pentru ca i-a placut, de cca o luna a inceput sa formeze frunze noi: (IMG:http://i59.photobucket.com/albums/g284/Aricicamica/Flori%202008/cycas.jpg) (IMG:http://i59.photobucket.com/albums/g284/Aricicamica/Flori%202008/cycas1.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 12 Joined: 13-March 08 Member No.: 3,467 ![]() |
O , am si eu un palm din asta, la care din pacate i sa- uscat o frunza, dar intre timp i-a crescut un corn care azi dimineata am observat ca se trensforma in frunza (lol) (IMG:style_emoticons/default/blush.gif)
Din pacate gloxinia cred ca fff bolnava si nu mai are sansa de supravietuire. Toti boboceii s-au uscat , si frunzele parca incep sa se inmoaie. Daca as pune vreo 2 frunze in apa, as avea sanse sa dea radacinute? Am citit ca si asa se poate inmulti . Ar trebui sa incerc? Cony , am vazut ca ti-ai plantat leustean si cimbru . Si eu as vrea, dar cum se procedeaza? Din seminte se obtin? Sau cum? Chiar as fi interesata. |
|
|
![]()
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 41 Joined: 1-June 06 Member No.: 355 ![]() |
Da, eu am luat seminte de la cei care cultiva plante agricole de toate soiurle. Acum sper sa imi si iasa....
Sunt f fericita ca azi mi-am luat un hibi roz!!!!! De cand imi doresc planta asta si nureuseam sa fac rost de ea. Am incercat sa prind de la altii, dar nu reuseam , am avut mai demult un lastar si mi-a murit, iar pe la florarii nu prea gaseam si imi era si teama pt ca unii nu le ingrijesc bine. Dar azi mi-am luat inima in dinti si am profitat ca am gasit in piata... |
|
|
pescarush |
![]()
|
Musafir ![]() |
Valentina, ti-am mai spus ca esti o comoara la casa omului? (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
Ce zici, daca ii pun pamant pentru plante tropicale e bine? Vrem sa mergem in week-end sa cumparam niste pamant. Ma gandesc ca ala este adecvat "bradutului" meu. Este intr-adevar, foarte frumos. (IMG:style_emoticons/default/wub.gif) A fost dragoste la prima vedere cand l-am vazut, mai ales ca-mi doream mai demult ceva gen palmier. PAi adca tot creste mai incet dupa ce-l mut, voi face operatiunea cat de curand (vanzatoarea i-a spus sotului ca-l putem lasa in vasul actual cel mult 4-5 saptamani). Si mai am o intrebare: daca-l scot afara, pana se obisnuieste cu noile conditii nu pateste nimic (de ex. nu "cheleste")? Stiu ca mama avea flori si cand le scotea afara, o perioada nu le mergea prea bine. Multumesc mult de sfaturi si de urari. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 716 Joined: 5-July 07 From: Bucuresti Member No.: 1,899 ![]() |
Valentina, ti-am mai spus ca esti o comoara la casa omului? (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) Ce zici, daca ii pun pamant pentru plante tropicale e bine? Vrem sa mergem in week-end sa cumparam niste pamant. Ma gandesc ca ala este adecvat "bradutului" meu. Este intr-adevar, foarte frumos. (IMG:style_emoticons/default/wub.gif) A fost dragoste la prima vedere cand l-am vazut, mai ales ca-mi doream mai demult ceva gen palmier. PAi adca tot creste mai incet dupa ce-l mut, voi face operatiunea cat de curand (vanzatoarea i-a spus sotului ca-l putem lasa in vasul actual cel mult 4-5 saptamani). Si mai am o intrebare: daca-l scot afara, pana se obisnuieste cu noile conditii nu pateste nimic (de ex. nu "cheleste")? Stiu ca mama avea flori si cand le scotea afara, o perioada nu le mergea prea bine. Multumesc mult de sfaturi si de urari. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) Multumesc pentru cuvintele frumoase, pescarush. Esti foarte draguta. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) In privinta pamantului pentru plante tropicale, e important sa stii ce anume contine. Daca are in componenta mranita de scoarta, turba bruna sau aurie (sau mranita de turba) si nisip, atunci e ok. Iar in legatura cu scoaterea lui afara, nu-ti mai face atatea griji. E o planta, sau mai bine spus un "palmier" rezistent. Gandeste-te ca apartine familei Cicadaceae, care cuprinde plante cu primitive cu o vechime extrem de mare (ca si provenienta din timpurile vechi, ma refer)... Deci daca a rezistat atat amar de vreme (de la inceputurile Pamantului), va rezistat bine si la tine in curte. Daca noaptea temperaturile nu scad drastic (adica da nu ajung la zero), nu va pati nimic. Nu-l poti compara cu plantele sensibile de interior, care fac flori si care nu rezista afara decat in conditii specifice speciilor lor. Sa te bucuri de el si sa creasca frumos! |
|
|
pescarush |
![]()
|
Musafir ![]() |
Ah, ok. Atunci voi verifica ce contine pamantul acela (trebuie sa-mi fac "lectiile" inainte, sa vad cum le spune in engleza la componente).
Am citit si eu ca este o planta care a trait inca in era preistorica. Sa vad atunci, poate il voi scoate in curte dupa ce se incalzeste (deocamdata mai pot veni si temperaturi negative noaptea). Multumesc mult. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) Daca fac treaba buna cu palmierul meu, ma bate gandul sa incerc mai incolo si un hibiscus. |
|
|
![]()
|
|
Sa ai spor si reusita cu Cycas-ul!
Daca te hotarasti si la un hibiscus, sa stii ca nu e cine stie ce efort. Si hibiscusii sunt relativ usor de ingrijit. Si ei iubesc lumina puternica, dar vara fara soare direct pe frunze... Foarte important insa la ei este stropitul frunzelor. Sunt predispusi la atacul paianjenilor, acarianilor... si a altor insecte... iar ca sa previi din timp acests inconvenient si mai ales sa nu permitit insectelor sa se apropie, e nevoie de pulverizari zilnice cu apa, in perioada calda. In mare, cam asta e... in detaliu te mai sfatuiesc cand te hotarasti sa-ti iei si hibiscus. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS... cat despre termenii in engleza, vezi sa scrie pe ambalaj "peat moss" (turba, turba Sphagnum) |
|
|
pescarush |
![]()
|
Musafir ![]() |
Valentina, multumesc ca imparti cu noi cunostintele tale bogate despre ingrijirea plantelor. Acum ti-am vazut pozele tale cu palmierul (la servici nu le pot deschide). Este un pui frumos si pare sanatos. Nu ma indoiesc ca se va face mare, in mainile tale. De cat timp il ai? L-ai cumparat asa mic, sau cum l-ai obtinut?
Multumesc si pentru denumirea in engleza! Stai asa, s-o iau copacel. (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) Intai sa vad cum ma descurc cu palmierul, apoi trec la lucruri mai serioase. A, trebuie pulverizat si palmierul? Ca imi iau si un pulverizator cand merg dupa pamant. Chiar daca sunt eu mai "multi-tasking" de felul meu, cand incep ceva, prefer sa le iau pe rand, pana ma obisnuiesc cu ele. Si acum, pe langa palmier, mai aducem acasa si catelusa in curand (nici de asa ceva nu m-am ocupat pana acum (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) ) asa ca presimt ca voi fi foarte ocupata cu noile task-uri in perioada urmatoare. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Te pup. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) This post has been edited by pescarush: Apr 2 2008, 05:01 AM |
|
|
![]()
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 41 Joined: 1-June 06 Member No.: 355 ![]() |
Ajutor! La sporul casei pe care l-am luat abia saptamana asta au inceput sa se usuce frunzele la varf... As vrea sa stiu care e cauza sau cu ce am gresit. Astept sfaturi de la voi. Pupici!
This post has been edited by cony: Apr 2 2008, 10:02 AM |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 14th May 2025 - 06:22 PM |
|