![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#71
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Editorialist Posts: 3,877 Joined: 9-December 05 From: Here and There Member No.: 70 ![]() |
faini trandafirasii, teo.
|
|
|
![]()
Post
#72
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
cum se fierbe orezul pt garnituri, salate etc
- proportia ideala este 1 masura de orez la 3 masuri de apa (sau supa) - se pune la fiert sub capac cam in 20 de minute se poate verifica bobul - daca e aproape fiert se poate stinge flacara si se lasa sub capac 10-15 minute (isi trage apa singurel) - inainte de folosire il afanati prin amestecare cu furculita la pilaf aceleasi proportii numai ca orezul se prajeste in prealabil in putin ulei, apoi se adauga lichidul. orezul se curata daca e cazul (la noi e foarte curat) si se spala in vreo 2-3 ape inainte de folosire |
|
|
kalua |
![]()
Post
#73
|
Musafir ![]() |
Ce-o invatat kalua de-a lungul timpului despre orez: depinde de ce fel de orez se foloseste. Ala cu bobul rotund, care se foloseste la orez cu lapte, paella si la risotto, este cel mai lipicios. Se trece apoi, din punct de vedere al lipicelii, la ala cu bobul lung, orez jasmin, etc, cel mai nelipicios fiind cel basmati. E vorba de glutenul din orez si se poate vedea cat exista in orez la spalat: cu cat e mai albicioasa apa in care ati spalat orezul, cu atat contine mai mult gluten. Eu folosesc dintre orezurile albe numai pe cel basmati s-apoi si numai prin natura lui ramane afanat.
Deci spal orezul, daca am timp il pun 10-15 minute la inmuiat, dar de obicei sar peste faza asta. Alte feluri de orez cu bobul lung nu se spala. Il pun in oala, pun si apa (direct de la robinet, cat cred de cuviinta), scutur un pic oala ca sa se aseze orezul uniform, apoi bag degetul mijlociu in mijlocul olii (degetul atinge fundul olii) si apa trebuie sa ajunga pana la prima incheietura a degetului. Vars din apa daca-i prea multa sau mai adaug daca nu-i destula, il dau la foc mare pana incepe sa fiarba, apoi la foc mic de tot si-l acopar cu un capac. Il vad cand e gata, dureaza cam 15 minute (la asta chiar ca nu ma uit niciodata pe cea, de obicei fac altceva pe alt ochi si oricum il am sub observatie ca pun intotdeauna un capac de sticla). Cand e gata nu mai este apa in oala, orezul a supt-o toata. Important mai este ca sa se lase orezul asta vreo 5 minute la odihnit, cu capac pe oala. Si-nca ceva: e foarte bine daca oala are un fund mai gros, nu exista pericolul ca orezul sa se prinda la fund. Asta-i metoda aburelii. Mai exista metoda fiertului, dar eu n-o mai folosesc deloc: se pune orezul la fiert in foarte multa apa (vreo 3 litri de apa la 400-500g orez), orezul se pune in apa clocotinda, se lasa la fiert vreo doua minute pe foc mare, apoi se varsa apa, orezul se pune intr-o strecuratoare si se clateste cateva secunde cu apa rece. Se pune orezul strecurat inapoi in oala goala, se acopera cu un capac si se mai lasa vreo 10 minute la foc foarte mic. Si aici e nevoie de-o oala cu fund gros. Sau faceti cum scrie pe cutia de orez. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Inca ceva, cred c-am mai zic pe-aici (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) , de obicei cand fierb orez salbatic sau de-ala integral (astea dureaza vreo 40 minute pana-s gata), fac toata cutia si restul il inghet in portii, sa nu-mi mai ia atat timp cand imi mai trebuie. Cand imi trebuie il iau din congelator, adaug putina apa si-l dau la decongelat la cuptorul cu microunde. |
|
|
![]()
Post
#74
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
bravo bravo
nu stiu cate cu bob rotund or fi dar e unul numit arborio (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif) tare bun si tot apropo de ce scrie pe cutie la orez, as prelua asta pt pastele fainoase stiti ca pe unele scrie de ex 'se fierb 8 minute' si ele nu-s nici pe departe fierte? metoda este sa le luati pe foc si sa le lasati sub capac 5-10-15 minute in functie de cat de fierte le doriti. Pastele fierte in felul asta se pastreaza foarte frumos. (sper ca n-am mai spus-o pe-asta pe aici (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) ...am senzatia de deja vu ... dit ) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#75
|
Musafir ![]() |
Arborio e pentru risotto.
Cleolica, faza cu pastele nu e universal valabila. Mie, de ex., imi plac al dente de tot, de obicei le fierb un picut mai putin decat scrie pe ambalaj. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Si am grija sa nu mai stea sa traga absolut deloc, sa nu se mai inmoaie. Apropo de paste: eram la socra-mea (cred ca v-am mai zis ca ea a fost dintotdeauna mare mestera in ale gatitului) si da sa fiarba ea niste spaghete si-ncepe sa toarne la sare in apa aia de-am zis c-o fi vrand sa faca vreo saramura pentru altceva. S-apoi imi zice (probabil eu ma uitam cu niste ochi maaaari de vaca) ca apa trebuie sa fie sarata precum apa marii. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) Mi-am zis c-o innebunit si asta, dar are dreptate femeia: cam o lingurita cu varf pe litru de apa se pune, deci un pumn bun de sare la oala. Important la fiertul pastelor: in cat mai multa apa si fara ulei in ea. Se fierb fara capac (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) , cu vreo doua minute inainte de-a se termina timpul de fierbere scris pe ambalaj puteti incepe sa gustati daca-s gata. Se scurg si nu se clatesc cu apa rece. Se amesteca cat se poate de repede cu sos (poate ramane ceva apa de la fiert la paste) si se servesc. |
|
|
![]()
Post
#76
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Editorialist Posts: 3,877 Joined: 9-December 05 From: Here and There Member No.: 70 ![]() |
nu se pune si putin ulei pentru a nu se lipi?
eu pun ulei de masline, o tzraa |
|
|
kalua |
![]()
Post
#77
|
Musafir ![]() |
Nu. Uleiul se pune pentru ca sa nu dea in foc, dar daca-i oala destul de mare, oricum nu exista pericol. Si daca se pune ulei, asta inchide porii pastelor si nu mai suge sosul cum trebuie.
|
|
|
![]()
Post
#78
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
deci ne baturam cap in cap cu trucurile (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pt al dente asa-i insa mie nu-mi plac cine stie ce si le mai las sa traga zeama si desi-s mai moi raman foarte frumoase faza cu sarea n-o stiu de ce trebuie sa fie ca apa marii ? |
|
|
kalua |
![]()
Post
#79
|
Musafir ![]() |
Cica in apa asa sarata capata gustul cel mai bun.
Si nah, gusturile-s diferite la cat de fierte plac pastele. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bunica-mea le rasfierbea (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif) , maica-mii tot mai moi ii plac (dar cat sa ramana in forma), mie-mi place sa am pe ce musca. Si ca sa nu se prinda pastele, se rasfira in oala dupa ce au ajuns in apa. |
|
|
![]()
Post
#80
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
apropo de ornat torturi, ia uite unul haios
aici sint explicatiile acum am gasit royal icingul asta care e genial pt ornare si vad ca-i facut din zahar pudra, albus si putin suc de lamaie (mai cercetez proportiile daca nu stii cumva kalua la ce mai refer) deci femeia care a realizat cubul a intins icingul asta ca pe o foaie de martipan (am crezut eu initial) la taiat patrate apoi la colorat cu colorant alimentar. Din cate inteleg din chestia asta se fac fel de fel de chestii ornamentale si tortul asta-i dulcic si-s convinsa acum ca formele-s facute din chestia aia misterioasa (IMG:style_emoticons/default/secret.gif) exemple de modele de flori si frunze o reteta (neincercata) ar fi asa 3 albusuri la temperatura camerei (foarte important se pare) 4 cups de zahar pudra (la noi cel numit icing este extrem de fin si are si putin amidon) jumate de lingurita de crema tartar (stiti voi ... intaritorul acela de care am mai povestit) se pun toate impreuna intr-un bol si se bat foarte usor cu telul pana se amesteca toate, apoi marind viteza se bate compozitia pana se albeste bine, cam 7-10 minute daca nu pare suficient de tare/maleabila compozitia se mai poate adauga zahar pudra se lasa acoperit cu un servet umed, deci exact pe compozitie pana ii dati forma care trebuie... oops, ok c'est tout mai trebuie sa cercetez continuarea (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 4th May 2025 - 02:01 PM |
|