![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#431
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
(IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/Fagita/i.jpg)
Prajitura cu zmeura si kiwi cca 10-14 portii - reteta mea, nu din alte surse. Blat: - 135 grame faina - 185 grame zahar fin sau pudra (preferabil fin) - 3 oua maricele - 4 linguri ulei - 1/2 pachetel de praf de copt dr Oetker (eu asta folosesc si se umfla ca nebunul. Nu trebuie stins! Daca il stingeti, nu garantez nimic (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) - 2- 3 linguri lapte Crema roz: - 500 grame zmeura congelata - smintina cca 75 ml grasa - eu am folosit la dorna - un plic intaritor de frisca - zahar pudra dupa gust Crema verde - 4-5 fructe de kiwi foarte bine coapte, moi, curatate si zdrobite cu furculita si puse la scurs intr-o sita. - smintina cca 75 ml grasa - eu am folosit la dorna - un plic intaritor de frisca - zahar pudra dupa gust Cantitatile le-am folosit pentru o tava de patiserie ( de-aia joasa) cu dimensiuni de 35 cm X 27 cm - luata de la Real. Sint si la Kaufland. Pe eticheta rotunda lipita in mijloc scrie "complice de votre talent". Cred ca mai imi cumpar una saptamina asta, sint incintata de ea. Cum procedam: Curatam kiwi si pasam, punem intr-o sita si lasam la scurs. Lasam zmeura sa se decongeleze intr-o sita pusa deasupra unui bol. Cind e dezghetata si scursa bine si ea, si pasta de kiwi, dam drumul la cuptor. Batem ouale cu zaharul, zarea si cu praful de copt intr-un bol, cu un mixer electric, pina se fac o spuma lucioasa. Adaugam faina incet-incet si apoi uleiul. Omogenizam foarte bine. Daca aluatul e prea gros, adaugam putin lapte. Consistenta finala trebuie sa fie destul de groasa, insa si indeajuns de lichida pentru a se imprastia bine si egal in toata tava. Turnam aluatul in tava tapetata cu hirtie de copt. Secret: ca sa nu alunece hirtia de copt, stropiti cu apa folosind in pulverizator, recipientul de copt. Coacem la foc mic. Este gata cind apasat cu degetul, aluatul revine la forma initiala. Atentie, se umfla zdravan! Creme: fructele zdrobite si bine scurse se amesteca cu smintina grasa si se indulcesc dupa cum ne place. Se bat cu mixerul la viteza mica si se adauga intaritorul. Daca fructele sint foarte zemoase, e bine sa mai aveti inca vreo doua pachetele de intaritor la indemina, pentru orice eventualitate. Atentie, blatul este foarte-foarte-foarte pufos si foarte dulce, de aceea cremele trebuie sa fie mai putin dulci sau chiar acrisoare. Cremele se dau la rece si cind sint bine intepenite se pun pe blat (eu am facut un blcat pe care l-am taiat in doua si apoi l-am fasonat). Nu va ingrijorati daca crema e putin apoasa, blatul pufosenie va absobi suprusul de lichid. Cred ca merge numai cu zmeura si deasupra doar pudrat cu zahar fin, vanilat. Data viitoare asa il fac. |
|
|
![]()
Post
#432
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#433
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,448 Joined: 13-January 06 From: in the middle of nowhere Member No.: 149 ![]() |
(IMG:http://i778.photobucket.com/albums/yy67/platanul/Prajitura.jpg)
Prajitura 'Te iubesc' (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Prajitura 'Te iubesc' sa ii ramana numele. Am cautat-o si am facut-o de pe internet si din cate am inteles, exista mai multe feluri de a o face. La origini, crema alba e din albusuri de ou dar eu am facut-o "the easy way" pentru ca aveam si putin timp la dispozitie, vroiam si sa-l suprind pe al meu cand ajunge acasa cu mesajul in cauza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) si imi ramasese si niste frisca de la ultimele bomboane prestate. Asadaaar, pentru blat ai nevoie de 6 oua, 1 plic Creme Ole Dr. Oetker de ciocolata si 6 linguri de zahar. Se separa albusurile si se bat bine de tot cu zaharul, apoi se pune cate un galbenus pe rand si se mixeaza dupa fiecare putin, apoi plicul de Creme Ole. Se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, 25 min, la mijloc. Apoi se lasa la racit. Intre timp, faci crema din 250 ml frisca lichida, 150 ml de lapte rece si un plic de Creme Ole cu vanilie. Se mixeaza bine-bine pana iese o crema batoasa care se intinde peste blatul racit. Ca sa se raceasca mai repede, eu l-am pus pe gresie acoperit cateva minute si apoi direct pe pervaz. Se baga la frigider si se face glazura topind 150 de gr de ciocolata cu 60 ml frisca lichida, esenta rom si un varf de unt. Se lasa sa se raceasca cat sa fie manevrabila, se pune peste restul de prajitura si se da la frigider. S-a intarit repede, eu am taiat si mancat bucatelele din poza, la vreo ora dupa. |
|
|
![]()
Post
#434
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 7,935 Joined: 9-December 05 From: Bra, Italia Member No.: 56 ![]() |
Neata! Di, le pun aici si le muti tu te rog, pentru ca nu gasesc neam topicul cu retete de dulciuri. NU ma ajuta deloc creieru asta.
Tarta cu mere turnata INGREDIENTE 2 oua mari 9 linguri zahar 9 linguri ulei 9 lingur lapte 12 linguri faina 1 pachet praf de copt 1 zahar vanilat esenta vanilie UMPLUTURA 7-8 mere medii 5 linguri zahar 1 lingura unt 1 lingurita scortisoara CUM SE FACE Merele se curata si se calesc impreuna cu untul si zaharul, la sfarsit se adauga scortisora si se lasa la racit. Ouale se mixeaza cu un varf de sare si cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si compozitia devine pufoasa. Se adauga uleiul mixand in continuu. Faina si laptele si adauga alternativ. Se pune si esenta la un moment dat. EU am uitat sa o pun (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Aluatul tre sa fie ca la chec. Nici prea prea nici foarte foarte. Se pune ori intr o tava de D 26 cm, ori intr o tava patrata mica. 25-30 jumatate din compozitie si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 10 min. Se scoate, se pune umplutura peste si restul de aluat, si se mai da la cuptor pentru vreo 30 de min. Io am lasat o vreo 20. Si asta e. Se taie rece si se mananca (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Prajitura cu branza e cea mai simpla si mai rapida. La jumatate de kil de branza se pun 8 oo intregi. Cate o lingura de zahar pentru fiecare ou, o esenta la alegere. Si niste faina cat sa para un pic legata. SI la cuptor. Se poate pune o foaie de placinta si compozitia, sau alternate foile de placinta.. cum vreti. La 180 de grade la cuptor, nu stiu cat. Pana pare facuta. vreo 20 de min cred. Branza, la fel de care aveti. Io am folosit din comert, din aia cu mingiute mici de branza si niste smantana. Asta e tot. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
Post
#435
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 11 Joined: 6-February 12 Member No.: 10,966 ![]() |
tocmai am navigat prin paginile acestui topic si m-a luat o pofta de prajituri cum demult nu am avut. Vreau sa le felicit pe toate colegele care au postat aici si promit ca voi reveni curand cu o poza cu miniprjiturica mea (IMG:style_emoticons/default/iloveelady.gif)
|
|
|
![]()
Post
#436
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 6,891 Joined: 9-November 07 From: Sibiu Member No.: 2,591 ![]() |
Prajitura cu crema din lapte condensat si lamaie
(IMG:http://1.bp.blogspot.com/-zCvVzWrHQq8/T9SzH7U5tlI/AAAAAAAACe4/i7YB9aw7G9Q/s1600/DSC04932.JPG) Ingrediente: - 400 g biscuiti Petit Beurre - 250g unt sau margarina pentru prajituri (la temperatura camerei) - 6 oua - 2 cutii (390g buc) lapte condensat - zeama de la doua lamai mari - 4 linguri zahar Biscuitii au fost pisati de nepotul meu cel harnic si puternic, Mihai. Lamaile au fost stoarse pana la ultima picatura de junioara mea, Teodora Maria. Eu am separat albusurile de galbenusuri si am pasat albusurile la domnul tatic sa le transforme in spuma. Cand albusurile aratau ca un norisor alb si pufos, le-am adaugat si zaharul. Au mai fost batute un pic, cat sa nu cada din castron si apoi tati a fost felicitat pentru treaba bine facuta (ca altfel nu ne mai ajuta alta data). Contributia mea la aceasta prajitura a fost simpla amestecare intr-un bol a laptelui condensat cu galbenusurile si cu zeama de lamaie. Junioara a amestecat bine cu mainile biscuitii pisati si untul moale. Compozitia rezultata a presat-o cu mana intr-o tava cu peretii inalti si captusita cu hartie de copt, astfel incat sa se formeze un blat nici prea gros, nici prea subtire. Peste acest blat am turnat crema de lapte condensat, iar deasupra am nivelat artistic spuma din albusuri. Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc potrivit. A stat acolo aproximativ 35 minute, apoi a fost pazita cu stajnicie de toti cei prezenti pana s-a mai racorit si a putut fi taiata. Doar o bucatica mi-a fost ingaduit sa iau pentru sedinta foto. Cuptorul mamei mele cam parleste, de aceea prajitura s-a bronzat un pic, insa noi nu ne-am suparat si am hotarat, cu unanimitate de voturi urmatoarele: - data viitoare o lasam cu 5 minute mai putin - mai mergea adaugata zeama de lamaie in crema - calda este buna, dar rece de la frigider e si mai buna (IMG:http://2.bp.blogspot.com/-vfbuzp35O7E/T9SzFQYg92I/AAAAAAAACeE/vahuL-QpVeA/s1600/DSC04923.JPG) (IMG:http://3.bp.blogspot.com/-WNW5RrUV07E/T9SzHb5qtSI/AAAAAAAACes/47EBq3zJF9s/s1600/DSC04930.JPG) |
|
|
![]()
Post
#437
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Multumesc frumos, Teo! Poti, te rog, sa masori tava de prajitura si sa imi spui citi centimetri are? Bogdaproste! (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
|
|
|
![]()
Post
#438
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 6,891 Joined: 9-November 07 From: Sibiu Member No.: 2,591 ![]() |
Tava in care am facut prajitura asta masoara 35X20 cm.
|
|
|
![]()
Post
#439
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Saru` mina!
|
|
|
![]()
Post
#440
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 6,891 Joined: 9-November 07 From: Sibiu Member No.: 2,591 ![]() |
Sa-mi zici cum ti-a iesit si daca v-a placut (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 4th May 2025 - 12:29 AM |
|