![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#31
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,334 Joined: 13-December 05 From: D Street Member No.: 96 ![]() |
Shoot (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/floricele.gif)
Intre timp m-am mai gandit ca pot face si clatite. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#32
|
Musafir ![]() |
Mi-am adus aminte de-un desert foarte simplu de facut si cu wow-efect:
Salata de fructe caramelizate Se presara zahar (cel mai bine se potriveste cel brun, dar merge si cel normal) pe fundul tavii de aragaz. Fructe de care aveti si care va plac (mere, pere, kiwi, mango, ananas, prune, etc., numai gutui nu) se curata de coaja si se taie in bucati sau felii, se tavalesc prin zahar (tot brun) si se pun pe tava. Se da la cuptorul preincalzit 250°C 10-15 minute. Sucul care iese din fructe si se amesteca cu zaharul caramelizat face o poezie din desertul asta. Eu servesc niste iaurt amestecat cu miere la desertul asta, dar se potriveste bine si inghetata de vanilie. Cateva frunze de Melissa officinalis ca decor si gata. |
|
|
fortelady |
![]()
Post
#33
|
Musafir ![]() |
Shoot (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/floricele.gif) Intre timp m-am mai gandit ca pot face si clatite. sau bezele (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) |
|
|
![]()
Post
#34
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,334 Joined: 13-December 05 From: D Street Member No.: 96 ![]() |
Forte, nu imi ies bezele, ca am incercat, dar...mi-a iesit o bezea uriasa, cat tava de la aragaz (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ala, inca sunt interesata de reteta de chec. |
|
|
![]()
Post
#35
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Mereu uit sa o intreb pe mami meu cum se face. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/bataita.gif)
Azi imi fac un semn mare pe mana si o sun. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) |
|
|
![]()
Post
#36
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Fantezie feminina (traducere libera)- genul asta de prajituri se mai numeste si Figaro
coca: 25g drojdie proaspata, 200 ml lapte, 2 linguri zahar, 150g unt sau marga, 5 galbenusuri, coaja rasa de la o lamaie si 300gr faina drojdia cu 1 lingura din zaharul de mai sus si cu putin lapte se pun la crescut. untul se bate spuma intai singur apoi adaugam galbenusurile 1 cate 1, apoi se adauga coaja de lamaie cu restul de lapte (caldut) si cu faina se amesteca bine. Iese o coca mai moale dar nu curgatoare (intre cea de chec si cea de cozonac). se rastoarna pe o tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina (cea pe care o gasiti la cumpararea aragazului, in cuptor, deci are cam 32x32cm) si se intinde cu o lingura umezita (merge mai usor nu de alta) se da la cuptorul incins la 180C pt vreo 25 minute, daca se rumeneste prea tare se acopera cu folie de aluminiu. pe deasupra: 5 albusuri, 200gr zahar, 200 gr gem de caise, 100gr miez de nuca in timp ce se coace "chestia" de mai sus, se bat albusurile spuma iar spre sfarsit se adauga incet zaharul. Gemul se incalzeste la microunde cam 1.5 min (sa curga) se intinde peste coca, se pune albusul batut spuma si se presara nuca taiata bucatele ca-n poza de altfel. se da din nou la cuptor pt 10 minute, pana se rumeneste frumos bezeaua apoi stingem cuptorul si cu usa intredeschisa lasam prajitura acolo pt inca 15 minute (sa ramana bezeaua frumoasa si tzeapana) ... la mine a stat mai mult in cuptor iar dupa ce l-am stins am lasat-o acolo cu usa inchisa. cand s-a racit se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Comments: coca este foarte aromata de la coaja de lamaie, iar cu bezeaua dulce, gemul acrisor si cu nucile cu gust de copt e o combinatie faina! (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/praji.jpg) |
|
|
![]()
Post
#37
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Chec din albusuri (mii de scuze pt intarziere)
albusuri zahar faina zeama de la 1/2 lamaie stafide si nuca rahat (optional)-nu mai creste f bine daca pui si rahat 1/2 plic praf de copt (daca e cazul) esenta de vanilie si coaja de lamaie Toate ingredientele se masoara cu acelasi recipient. Mama pastreaza albusurile (care ii raman de la cozonac (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) la congelator, intr-n borcan. Deci compozitia o face dintr-un borcan de albusuri, un borcan de zahar, unul de faina si unul plin cu rahat/stafide/nuci. Se bat albusurile spuma cu zaharul si un praf de sare, se aduga faina si restul ingredientelor. Se toarna in forme si se da la cuptor. Daca iese prea multa compozitie poti sa o coci si in tava mare de la cuptor. Sper sa-ti iasa. Pupici |
|
|
![]()
Post
#38
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,334 Joined: 13-December 05 From: D Street Member No.: 96 ![]() |
Niciodata nu e prea tarziu (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)
Si oricum am o noua "portie" de albusuri la congelator, pe alea l-am topit pe clatite si cookies cu fulgi de ovaz (retete proprii). Sa vedem ce iese. |
|
|
![]()
Post
#39
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Cookies cu fulgi de ovaz? Suna bine! Poate pui reteta aici cand ai timp. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
Post
#40
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,334 Joined: 13-December 05 From: D Street Member No.: 96 ![]() |
E inventata si e facuta din ochi, in functie de ...albusuri (se poate face si din oua intregi).
La mine a fost cam asa: 5 albusuri, nuca macinata si fulgi de ovaz in cantitati aproximativ egale, sau numai fulgi de ovaz, pana iese o compozitie tare si usor de luat cu lingura (cam ca la galusti), miere/zahar dupa gust (eu am pus cam 1-1 1/2 linguri miere si nu au fost dulci aproape deloc) si condimente pentru turta dulce: scortisoara, cuisoare, nucsoara, coriandru, ienibahar (astea toate le-am macinat impreuna), mai merge si coaja rasa de portocale/lamaie, eventual cacao. Se pun gramajoare in tava cu lingura. Se coc foarte repede, cam 10-15 min. Problema e ca nu ies f multe, mie mi-au iesit cam 20 bucati. In alta ordine de idei, azi fac checul! |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 2nd May 2025 - 12:48 PM |
|