![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Ma gandeam deunazi la mancaruri vechi, pe care ni le facea bunica atunci cand locuia cu noi, in copilaria mea, si al caror gust abia mi-l mai aduc aminte si am inceput sa o chestionez pe mama despre retete. Am scos de la ea cate ceva - poate scot si de la voi.
Si ca sa incep: GRIS PRAJIT vreo 3-4 pumni de gris 3-4 linguri ulei sare (facultativ si piper) Se caleste grisul in ulei pana se rumeneste usor, amestecand mereu sa nu se arda. Cand e rozuliu putintel, se adauga sare (cam 1/2 lingurita rasa), eventual piper, si apa - vreo 2 cani, si se lasa sa fiarba. La nevoie apa se mai poate adauga, ca sa iasa de consistenta dorita. Se serveste ca garnitura la fripturi sau la pane. In timpul razboiului, cand nu se mai gasea carne, imi povestea bunica ca lasa grisul asta sa se raceasca complet, cateva ore, apoi il taia in felii groase de 1 deget, il dadea prin ou si pesmet si-l prajea ca pe snitele, si asta era felul principal. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#2
|
Musafir ![]() |
Bunica dinspre mama (Oma), de care am fost apropiata, facea mere in capot (felii de mere in aluat de clatite), tocinei tare buni, coltunasi umpluti cu o pasta de peste, cu varza calita sau cu carne. Si in pilaf punea marar la sfarsit.
Si budinca de macaroane cu mere: fierbea macaroanele, dar nu de tot, calea numai un pic mere rase cu niste scortisoara si cu zahar. La macaroane adauga, cat mai erau fierbinti, niste unt. Pregatea o forma termorezistenta (o ungea cu unt si o tapeta cu pesmet) si tot punea straturi-straturi, unul de mere si unul de macaroane. Pe deasupra punea iar ceva pesmet si niste fugi de unt. Dadea la cuptor si iesea ca o prajitura cu mere. Poate-mi mai aduc aminte si de altele (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif) |
|
|
fortelady |
![]()
Post
#3
|
Musafir ![]() |
placinta cu mere (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
numa' ca nu mai am reteta de foi, s-a dus cu bunica. dar de la ea am invatat sa fac cea mai buna placinta cu mere (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) (ce modesta sunt!) merele se dau pe razatoare, se amesteca cu zahar si stafide, 2-3 linguri de ulei, eventual nuca, scortisoara multa, ZEAMA DE LAMAIE si COAJA DE LAMAIE si se lasa sa clocoteasca nitel pe foc pana se inmoaie merele. ea facea niste foi meseriase de tot, mari si subtiri ca o panza (doar un pic mai groase ca astea din comert...) si punea un strat de foi, unu' de mere, unu' de foi, unu' de mere.... niciodata nu am mancat o placinta mai buna |
|
|
kalua |
![]()
Post
#4
|
Musafir ![]() |
Reteta de blat de prajitura cu branza sau mere de la tanti Buba (pron. Bubo) din Ardeal: 420g faina, 300g unt sau margarina, 4 linguri cu varf smantana, un praf de sare. Se framanta totul si se da la rece. Intre timp se face umplutura de mere sau branza. Se scoate aluatul din frigider, se imparte in doua, se fac doua foi intre care se pune umplutura. Se coace la foc potrivit.
Cu prajitura asta ne astepta de obicei cand o vizitam. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
Post
#5
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Membru Posts: 116 Joined: 14-February 06 Member No.: 218 ![]() |
strabunica mea facea papanasi fierti cu branza, mancare de mazare cu friganele si nu o sa pot uita borsul rusesc cu masline si fasole si sfecla rosie...minunatie!
cand imi era pofta de dulce imi facea branza de vaci cu miere si cu nuci pisate. eheee, ce vremuri!! |
|
|
![]()
Post
#6
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Tot gandindu-ma mi-am amintit de o multime de alte mancaruri de-ale bunicii mele, fiindca ea ne-a gatit vreo 15 ani cu totul:
- Sarmale de post, cu ghebe prajite, pasat de porumb in loc de orez, ardei capia tocat marunt din cutit si ceapa prajita, toate infasurate in varza acra - Niste sarmale mai de sarbatoare, cu taitei de casa, taiati patratele marunte si prajiti pana se rumenesc, cu putin ulei, si cu jambon de casa afumat in loc de carne, de mancam jumatate compozitia cruda - O mancare saraca, pe care n-o puteam suferi, dar bunica-mea (ca si mama acum) o adora: taitei lati de casa, cu magiun de prune - mielul umplut de Paste; umplutura pe la noi se indeasa intre coaste si pielita, apoi se coase - e ceva spectaculos, si eu fac asta - "nudli", un fel de paste cam cat o falanga de deget, facute din aluat cu cartofi (cum e cel de galustecu prune), fierti in apa si apoi tavaliti prin pesmet prajit - o prajitura din faina de malai, la cuptor, pufoasa ca un chec, pe care o mancam cu lapte - berea de casa (cum mai pocneau sticlele noaptea!) - siropul de coacaze negre, din care beam pana ne apuca pantecaraia - placintele din aluat nedospit, numite "placinte crete", subtiri ca foaia de ziar, umplute primavara cu lucerna cruda si ceapa (ceva mai delicios nu-mi pot inchipui) - caltabosii cu pasat in loc de orez Pe unele inca si eu stiu sa le fac... Pot da retete, daca vreti. Kalua, ce inseamna tocinei, ca pe la noi nu se foloseste cuvantul asta. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#7
|
Musafir ![]() |
Leea, tosmai mi-a spus mama ca bunica facea supa de gris prajit (era ca o supa-crema) si mi-a trebuit destul de mult pana mi-am adus si eu aminte de ea, cum arata, cum mirosea si ce gust avea. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
Tocineii sunt cartofi cruzi rasi, scursi si amestecati cu ou si sare, Se prajesc in ulei sau grasime. Mie mi-au placut intotdeauna numai cu smantana, dar se mananca si cu gem sau compot. Si uite ce spune si Radu despre ei: "Bucataria taraneasca mi se pare singura din care poti spune, in acelasi timp, ca e simpla si elaborata. Aceste galuscute westafo-nemtene (nu e nici un pleonasm, e vorba de Westfalia si de Targu-Neamt) par mai la-ndemana decat culesul unui mar paduret, dar, daca nu stii si mai ales nu simti cat se stoarce pasta, cat de incinsa trebuie sa fie untura, cat se prajesc tocii, cata sare si cat piper sa pui, si alte asemenea, dai cele mai dezgustatoare chixuri din istoria prajelilor. In schimb, daca te pricepi la toate astea, ies niste chestii strasnic de "gustatoare"!" Bunica mai facea budinci de vanilie in forma de Gugelhupf (de-aia ondulata si cu gaura la mijloc) si cand erau puse pe platou turna sosuri facute de ea (de zmeura, de menta, de ciocolata) peste. Din ceea ce ne facea bunica domnului meu cand o vizitam: fursecuri cu aroma de portocale lipite cu crema de nugat si glazurate la un capat salata de cartofi bavareza (reteta ei am preluat-o si eu) supa cu clatite salata de carne de vita tot felul de galuste (de cartofi, de paine sau amestecate) ca garnitura la fripturi cu sos prajitura de mere cu condimente Later edit: am facut conferinta cu taica-meu si astea-s chestiile culinare pe care le facea mama lui si de care-mi aduc aminte si eu: cartofi frantuzesti wutzerli, un aluat de faina din care se fac frecatei orez cu lapte facut normal, apoi dat la cuptor, asta-mi placea varzare cu spanac sau cu loboda (nu-mi placeau) pancove (gogosi) supa de salata supa de visine (amandoua nu-s pe gustul meu) supa de rosii cu galuste de gris oua umplute cu galbenus frecat cu ceapa verde de-aia subtire tare intr-un sos de smantana (o fi fost un Bechamel?) si date la cuptor tort de rom |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 06:55 AM |
|