![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Hai sa vorbim aici ce si cum pregatim cand suntem gazde :pistolar:
Nu numai retete, ci si idei de decorat masa sau camera unde sarbatorim. Incep cu o reteta pe care o fac de obicei in cadrul unui meniu cu tapas: Creveti mauri 800 g creveti (congelati) curatati 1 ardei iute rosu mic 1 capatana usturoi 1 portocala netratata chimic 3 ramurele cimbru proaspat 100 ml ulei de masline 2 foi de dafin sare, piper, boia de ardei - dulce si iute 1 varf cutit de chimion in cruce (cumin) Dimineata se decongeleaza crevetii (daca mai au intenstinul in ei, se scoate), se spala si se sterg. Ardeiul iute se toaca marunt (fara seminte), usturoiul la fel. Portocala se spala cu apa fierbinte, i se rade coaja, apoi se stoarce. Cimbrul se spala, scutura de apa si se culeg frunzulitele. Se prajesc crevetii, se adauga in tigaie usturoiul, ardeiul iute si foile de dafin. Se stinge cu sucul de portocala, se ia de pe foc. Se potriveste de gust cu celelalte ingrediente si se lasa intr-un recipient acoperit la rece pana vin musafirii. |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
Contaminat ![]() Group: Membru Posts: 11 Joined: 8-December 05 Member No.: 48 ![]() |
scuza-ma,dar ce inseamna "garnele". este un cuvant uzual? eu nu l-am intalnit.
dar "tapas" |
|
|
kalua |
![]()
Post
#3
|
Musafir ![]() |
Scuze, am schimbat in "creveti" :rusinosul:
Despre tapas scriu mai tarziu, acum sunt in focuri :pistolar: |
|
|
![]()
Post
#4
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Kalua am dat si eu cu google aseara "garnele" si erau o multime dar toate in "ein zwei drei ...." (germana mea cam aici se limiteaza) si in fine am dat de-o poza si m-am lamurit ca e ceva "gandac" de apa ....
Sa stii ca as incerca reteta .... da' cum sunt nula la preparate din fructe de mare vroiam sa te intreb "rup gura targului cu reteta ta?" :-* |
|
|
kalua |
![]()
Post
#5
|
Musafir ![]() |
h, zau ca nu pot sa-ti spun daca rupi gura targului cu crevetii, ar trebui sa faci cativa asa inainte si sa gusti inainte. Noua ne plac tare si am avut si succes la musafiri cu ei.
Sau mai poti face camembert si feta in bacon (stii tu ;) ), la astea trebuie de avut o paine f proaspata si buna. Si se pot pregati inainte, le bagi numai in cuptor cand le vine vremea. Dar stii ceva? Tu si asa faci atatea, cand sunt prea multe, zau ca nu mai sunt asa de apreciate toate. Acum despre "tapas": finger food de provenienta spaniola. "Tapa" inseamna capac si probabil ca era vorba despre "capacul" de paine sau salam pe care il primeau oamenii peste paharul cu vin la bodega in Anadaluzia. Exemple: masline, sunca, carnati, peste uscat, fasole proaspata, o bucata de leguma (dovlecel, de ex.), unsa cu niscvai ulei de masline, pusa pe gratar, apoi invelita intr-o feliuta de sunca, ciuperci prajite, ardei, vinete sau felii de ceapa coapta, branzeturi si tot asa. |
|
|
![]()
Post
#6
|
|
Contaminat ![]() Group: Membru Posts: 11 Joined: 8-December 05 Member No.: 48 ![]() |
multumesc Kalua pentru lamuriri.
|
|
|
![]()
Post
#7
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
O sa incerc neaparat reteta pt ca prea sunt pe toate drumurile creveti si alte fructe de mare si eu le ocolesc cu constinciozitate de fiecare data. Oricum iti dau dreptate si cred ca trebuie sa ma invat sa gatesc cu masura mica .... dar am 16 invitati ( dintre care 5 copii).
Iar feta in bacon am sa o fac neaparat doar ca tre sa gasesc un week-end mai linistit ca sa savuram cum trebuie si in tihna .... ca-n ultima vreme totul e pe fuga :'( Deci eu sambata pun pe masa bufet rece: - telemea, masline, rosii - copanele pane - drob de ficat de pui in forma de chec - rulada de ciuperci (am vazut undeva o reteta, coca era ca la eclere dar intinsa foaie - nu stiu daca sa ma incumet) - salata de vinete, de icre si branza proaspata frecata cu samantana si marar - cred ca o sa fac si niste sandviciuri micute din bagheta proaspata: cu pateu, salam si ardei rosu - ma gandeam si la oua umplute dar cred ca iar o iau razna :-X apoi - ciorba de burta apoi - Dobos tort - Tiramisu |
|
|
kalua |
![]()
Post
#8
|
Musafir ![]() |
E prea de-ajuns! In locul tau nici n-as mai face tartine, poti pune salamul, pateul pe masa si-si pot face ei singuri daca vor :fluierat:
|
|
|
![]()
Post
#9
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
sa vad ce chef am vineri si sambata .... am zile cand am o viteza de ma minunez si altele cand sunt ca melcul ....
Oricum pt aperitive pun farfurii de unica folosinta asa ca-mi raman de spalat farfuriile dupa ciorba, noroc ca am un sot :-* , a doua-a zi dimineata se duce intins la chiuveta din bucatarie si se-apuca de spalat .... pai sa nu-l iubesti? :-* |
|
|
kalua |
![]()
Post
#10
|
Musafir ![]() |
ohoho, si-nca cum! :D Eu totusi n-as da masina de spalat vasele nici pe 3 barbati care ar lucra in ture la chiuveta mea :P
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 11th May 2025 - 11:53 AM |
|