Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Insecticide, erbicide, daunatori pentru plante
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Casele si Gradinile noastre > Flori de apartament si gradina
Pages: 1, 2, 3
fortelady
Intrucat ma confund cu o invazie de puricei de plante in "lanul" de petunii, m-am gandit ca ar fi bine sa avem un topic separat pentru protectia plantelor noastre- de balcon, apartament etc

Momentan, am 3 probleme:
1) purici albi (din aia saltareti) - luati o data cu pamantul de florarie (pamantul a fost infestat)
2) acarienii rosii intr-un ficus - nu stiu cum au ajuns acolo
3) paduchi d'aia lipiciosi in petunii - mi-au atacat cele mai frumoase flori crying.gif ; normal ca au facut ca sunt afara in balcon


Ce tratamente faccem (rog specialistele sa ma ajute, eu sunt in ceata, in "biblia" mea de gradinarit sunt date exemple de insecticide dar nu sunt pe piata romaneasca)

1-2 insecticid spray "bio" de la carrefour marca "Vilmorin" - fix frectie la picior de lemn. A, doar a distrus niste frunze ca am pulverizat prea de aproape
2-3 am preparat un coctail din Mospilan ("acetampirid 20%" )- pt pureci si Nissorun ("hexytiazxox 10%) pt acarieni - am facut de 3 ori mai concentrat decat scrie in prospect, am pufait plantele de afara. va anunt maine si poimaine ce rezultate am avut sad.gif
ah, si ma enervez ca mi-a adus vantul seminte de buruieni si au iesit in jardiniere langa plantele mele. pigul la ele de-mi ies ochii, e incredibil, ale naiba sunt de 2 ori mai viguroase decat plantele mele. de ce naiba nu se suie paduchii pe eleeeee?
alte idei ca sa scap de invazii mai aveti?
kalua
Eu am avut o bucurie dintr-asta doar o singura data si solutia mea a fost aruncatul tuturor florilor la gunoi. ohmy.gif

Anul asta am observat doar gauri pe frunzele unei singuri flori (o trompeta ingereasca), m-am tot uitat la ea, n-am vazut nici un fel de dusman pe ele. Am luat o frunza si m-am dus cu ea la magazin, sa-mi dea "medicament" impotriva. Mi-au dat Celaflor Careo Spray, un spray pentru toate problemele (acarieni, musca alba, purici de frunze, omizi, paduchi), dar care n-are nici o influenta asupra albinelor. Mi l-au dat pe asta pentru ca n-au putut nici ei sa-mi spuna de la ce vin gaurile, nu se vedea nimic pe frunza.
Am dat si au inceput sa coboare urgent de pe planta omizi minuscule verzi. Erau exact verdele pe care-l avea si frunzele si de-astea nu le-am vazut.
Am dat o singura data cu el si-am scapat de belea. smile.gif

Firma producatoare e Scotts, nu stiu daca se gaseste in tara, dar e prezenta in USA, Canada, Franta, Anglia, Germania, Austria, Benelux.
fortelady
asa cica e si Vilmorinu' lu peshte, e frantuzesc. dar nu a avut efect sad.gif
walpurgik
Forte, ai mei parinti lucreaza amandoi pe carantina fitosanitara si mi-au zis ca trebuie identificat exact ce daunator este, altfel poti sa stropesti pana nu mai poti daca nu ai nimerit speta gandacului respectiv. Ei zic sa recoltezi probe in pungi separate, le duci pentru diagnostic la Directia Fitosanitara (protectia plantelor). Apoi cu el mergi la o farmacie fitosanitara si iti recomanda exact ce trebuie pt daunatorul respectiv. Numai la microscop se determina exact ce daunator e, caci tare is pacatosi- se extind si la celelalte plante. Pot fi de la acarieni la paduchi testosi, musculita alba de sera si nu mai stiu. Sanatate plantelor tale!
fortelady
sar'na de informatii walpu!
dupa siptome nuh ce sa zic. momentan am aplicat insecticide de spectru larg, astept cateva zile sa vad ce se intampla si revin.
imi e ciuda, ca le cant in coarne toata ziua...
fortelady
status: nemernicu' de parazit e musculita de sera. ataca cu mare drag petuniile, hortensiile samd.
rezistenta cam la orice insecticid.
am dat cu mospilan si nissorum, la mine, la mama, la vecina- ca am cumparat toate plantele din aceeasi sursa si evident ca sunt toate paduchioase! angry.gif
la mine mai dau si cun spray- mi l-a trimis mama colegei de birou.
parca parca se vad ceva imbunatatiri, dar nu stiu sad.gif
in schimb, am pierdut o alta planta- a facut paienjenei, pana am vazut-o eu sa o izolez si tratez, am dat cu insecticid prea tarziu, i-au cazut toate frunzele si e aproape mort. am izolat in schimb monstrii doar pe planta aia
Diana.
Gagici, una bucata broblema: hibiscul meu are pe frunze (nu pe toate!) niste puncte albe; de la o bucata frunzele se usuca de parca ar fi deshidratate. Banuiesc ca e e vorba de paduchi albi, arata ca niste puncte albe cit un virf de ac si pare ca si pamintul e infestat. Ina afara de apa de tigari ati tratat si cu altceva bizdiganiile alea?
fortelady
mospilan.
muta-te la topicu' de insecticide...
Diana.
Pe asta sa vaz unde il gasesc. Azi fac "ceaiul" de tutun si il dau poate se mai despaducheaza putin pina gasesc mospilan. Cica si Decis-ul da rezultate( de substanta asta stiam de la mama, de cind lucra) dar nu stiu daca se mai fabrica.

Problema e ca nu stiu de unde au aparut, nu am schimbat pamintul la flori, nimic in ultima perioada. E posibil; sa le fi adus vintul pe balcon?
fortelady
sau vantul sau sa fie pamantul de la florarie infestat cu oua.
sau ai adus vreo planta noua si era deja contaminata.
hibiscusul este foarte sensibil la "musculita de sera" (cu care ma bat si eu de vreo 2 luni). s-ar putea sa fie din astea, desi musculitele astea nu traiesc in pamant.
mospilan si nissorum, ca sa nu faca si paienjeni rosii.
frunzele sunt lipicioase? ai niste puncte negre la coditele frunzelor?
Diana.
Nu am adus nici o planta noua, nu am schimbat pamintul .Frunzele nu sint lipicioase si nici nu au un puncte negre, m-am benoclat bine la ele: sint niste chestii foarte mici albe, ca niste scame dar mult, mult mai mici, ca doua gamalii de bold puse una linga alta care pur si simplu stau pe frunza. Si pe fata si pe dos; frunzele se usuca in timp si devin casante, ca de hirtie.
walpurgik
Di, maica-mea zice ca forte, sa te uiti atent pe spatele frunzelor. Zice ca hibiscusul e prada musculitei de sera si ca jigodia asta face oua si alea albe ar fi larvele care sug seva din frunza si de aia se usuca. Ea zice sa cumperi insecticide. Si daca ai rabdare sa stergi frunzele cu apa si glicerina sau alcool.
fortelady
gasesti mospilan la florarii sau la fitosanitare.
sau un spray din ala, plantfort....pana una alta.
Diana.
Si va trebui sa il mut intr-ul alt ghiveci, cu pamint nou... daca a infestat pamintul asta geaba dau io numai pe frunze. Cred ca l-a adus vintul, din alta parte nu are de unde!
fortelady
poti sa pui in apa de udat.
cica e bine, inainte sa pui pamant la o planta, sa-l "coci" in cuptor un pic, ca sa distruga toti germenii. sora-mea a incercat asa cu un nisip pt cactusi. da' a iesit o fumaraie de nu voi mai repeta curand experienta.
fertilizeaza planta in perioada in care e in tratament, are mare nevoie!
fortelady
acum am vazut: Decisul e foarte foarte toxic. eu nu il recomand....
Diana.
Am luat niste chestii d ela praktiker, le-am facut dus general la toate plantele; de pe fata frunzelor au disparut bizdiganiile, miine pe lumina le pufai si pe dos. Cind ajung acasa va zic cum se cheama substantele.
Simonac
cine ma poate ajuta cu puricii pe care-i face sporul casei (impatiens)? De fapt cred ca sunt un fel de paianjeni negri, care se fixeaza pe varfuri si-mi distruge bobocii, care nu se mai deschid, ci se usuca... am incercat cu nu stiu ce spray luat din comert, bun la toate ganganiile, dupa cum scria, dar nu numai ca mi s-au uscat bobocii, ci a atacat si frunzele... voi ati patit asa ceva? cu ce le-ati tratat? heeelp me, please
fortelady
cu astia ma bat si eu sad.gif
dupa ce i-am sprayat cu ce aveam prin casa, planta s-a scuturat de tot ce inseamna frunze si flori, a stat o saptamana fara nimic si acum a dat din nou.
eu aveam senzatia ca sunt paienjeni - cand am stropit planta cu apa, am vazut o retea fina de panze care se intindeau peste tot, nu le vazusem. doar niste "guguloaie" albe pe marginea frunzelor, ca niste cristale de zahar.
am patit asta cu ambele plante.
deci vreau si eu o solutie viabila.
ma enervez, ca am avut mereu flori in casa si pana anul asta nici macar un paduche nu am avut. acuma ma bat cu toate bolile planetei sad.gif
Simonac
forte, astia sunt...si ale mele au panzele alea fine..din pacate una a murit, nu cred ca o sa mai faca frunze, dar celelalte inca supravietuiesc, binisor chiar(la una au inceput chiar sa apara boboci) si nu le-am mai facut nimic altceva, decat le-am spalat efectiv sub jetul de apa
de puriceii aia albi saltareti ai scapat? ca eu am la spatifillum si la inca una care nu stiu cum se numeste
fortelady
da, cred ca am scapat, adica nu de tot, dar tin sub control invazia.
nu arunca sporul casei, ca iti face la loc frunze, uda-l din cand in cand. al meu (cel foarte afectat) a stat chel 3 saptamani; am vrut sa-l arunc dar am observat ca avea tulpina inca verde si am zis sa-i mai dau o sansa.
cel mic a stat doar o saptamana fara frunze.
Simonac
forte cu ce ai dat pt puriceii albi saltareti?
inca nu l-am aruncat pe cel de care iti spuneam ca amurit, dar i s-au inmuiat tulpinile si au capatat o culoare ciudata, galben spre maroniu...nu cred ca mai are sanse...o sa incerc sa fac rost de altul... la un moment dat, chiar ma gandeam sa renunt la sporul casei de tot, dar nu ma indur ca fac fff multe flori...si cica atunci cand nu le merge bine ai probleme si in familie
fortelady
mospilan si vilmorin (care nu are efect)
la fel au reactionat si ai mei dupa insecticid. eu nu cred in superstitii, imi plac plantele smile.gif
walpurgik
Mai vin cu o sugestie, Confidor Energy de la Bayer, cica e insecticid cu spectru larg, are dubla actiune de contact si sistemic, patrunde in planta foarte repede si se distribuie in piecare particica pentru a combate daunatorii: 3grame in 5 litri de apa
Sau calipso 1ml la 5l apa
Simonac
si minunile astea se gasesc pe la florarii sau super-market-uri?
walpurgik
Fitofarmacii. smile.gif
Simonac
eu am tot cautat pe net si m-am mai dumirit acum: monstruletii sunt Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), nu sunt insecte (ne trebuie acaricide)si sunt fff rezistenti la produsele aflate pe piata, asa ca se recomanda stropirea plantelor cu 2 produse diferite:Envidor 240 SC (Bayer), NEORON 500EC, Nissorun, Mitac, Torque. Dar am vazut ca si varianta cu dusurile de apa da rezultate si o sa continui asa, pt ca habar n-am unde o sa gasesc eu o fitofarmacie in bucurestiul asta cat e de mare
fortelady
nissorun are la Bricostore
eu am acasa, e vreo 3 RON un plic.
dar de la amestecul-minune (bine, am stropit cu mai multe tipuri de insecticide, ca sa nu se intinda pe toate plantele) mie mi-au chelit plantele. deci s-ar putea sa fie foarte sensibil..
jolie
Urzicuta mea s-a aplecat toata pana la pamant si este plina de o spuma alba la baza tendoanelor frunzelor. Mi-e teama ca pana maine moare.....sad.gif
Exista vreo florarie deschisa si duminica? si ce sa ii cumpar?
oare in Bricostore gasesc ceva?
fortelady
da, in bricostore e deschis pana in jur de 17-18. si au la raionul de gradinarit.
cred ca e de la caldura.
fa-i un dus.... momentan. orice ar fi nenorocirea aia (pune o poza sa ma uit in "biblia" de gradinarit) macar faci o curatare mecanica.
poate intra cineva care se pricepe mai bine ca mine....
jolie
Am incercat sa o curat..e lipicioasa chestia asta alba..o pierd:(

fortelady
spal-o momentan, la dus !
ma uit in carte sa vad ce ar putea sa aiba
jolie
Multumesc forte
fortelady
la prima vedere, par cosenile fainoase... cel putin asa arata in poza din cartea mea.
Combatere: desprindeti manual cosenilele pentru ca sunt protejate de insecticide de carapacea lor. frecati partile afectate cu un tampon de imbibat in alcool de 60 grade; dupa o jumatate de ora va fi usor sa le indepartati. (2 parti de alcool, una de apa adica)
tratament: inescticidelre pe baza de pitethrinoide de subteza (cipermethrina, deltamethrina, imidacloprida- care e sub forma de aerosoli) dau rezultate bune.

sfatul celor din carte: efectuati o taiere severa a plantelor atacate, eliminand partile acoperite de cosenile. tratati-le apoi pentru a evita o noua infestare.si stimulati crestrerea plantei prin aporturi regulate de ingrasamant diluat.

ia pana una alta un insecticid de spectru larg si da pe ea. si neaparat, izoleaz-o de celelalte plante. poate restul fetelor se pricep mai bine sa zica ce are plantuta ta...

e ciudat ca astea fainoase cica se dezvolta la temperaturi de 20-22 de grade. si acum sunt... dublu
jolie
Multumesc forte, sper sa o pot salva...Am spalat-o si am izolat-o..biata mea plantuta
pescarush
gagici, am si eu o problema. se pare ca nectarinul meu e atacat de un parazit (nu ma intrebati ce e, ca nu ma pricep), pun aici poze sa vedeti cum arata frunzele, poate stiti careva vreo solutie.





Mersi de orice sfat. kiss.gif
walpurgik
Mama zice ca e Taphrina deformans, basicarea frunzelor. Uite aici info:

Peach leaf curl is a fungus disease called Taphrina deformans. It can cause defoliation and crop loss on nearly all varieties of peach and nectarine trees. The most common characteristic is the curling and crinkling of the leaves as they unfold in spring. Usually, the entire leaf is affected, but sometimes only small areas are involved. In addition to the curling, diseased leaves often turn red or purple. This disease also may occur on the fruit, blossoms, and young twigs. Diseased fruits will usually fall off of the tree prior to harvest. A diseased tree does not usually yield well do to blossom loss in the spring.
Luckily, peach leaf curl is one of the easiest fruit diseases to control. Leaf curl can normally be prevented with a single, well-timed fungicide application of an appropriate fungicide, either in the autumn after 90% of the leaves have fallen, or in the spring before bud swell. Remember, for effective disease control the fungicide must be applied at the proper time, and the tree must be thoroughly covered with the fungicide spray. When applying a fungicide, or any chemical for that matter, be sure to read the label and follow instructions to the letter. Be certain that you are using the correct product for the type of plant, as well as for the disease or pest you are using it to control. If leaf curl is severe, it is important to maintain tree vigor by thinning more fruit than usual, irrigation, and applying extra nitrogen fertilizer.
As far as the ants go, I doubt that they are causing to much of a problem to your tree, unless you also have a problem with aphids. Ants supposedly herd and protect aphids like cattle. Aphids tend to congregate on new plant growth. Salivary secretions cause a stunting of leaf and stem growth. If aphids appear to be a problem, there are many insecticides on the market, which will effectively control them, as well as the ants. A preferred and safer method would be to purchase a quantity of lady bugs next spring, and allow them to cure the aphid problem for you. The ants will just go about their own business, doing ant things.
pescarush
Walpu kiss.gif multumesc mult.
Cleo
pesca pt solutie rupe o frunzulita doua si du-te la o sera, deci nu la magazine care vand si plante printre multe altele.
la sera sint specialisti (hopefully) si iti pot sugera exact ce sa cumperi. ba s-ar putea sa aiba si oameni sa vina sa ti-l stropeasca.
pescarush
cleo, nici n-am stiut de asa ceva. mersi si tie. kiss.gif
byby_anka_w
buna!
bine v-am gasit.
am o problema foarte urgenta si sper,cu ajutorul vostru sa o si rezolv
2 plantute bolnave.
iata pozele :
hibis


fucshia


ce au? cu ce le tratez?
va multumesc pt ajutor
misa
buna.
am o problema grava cu un arbore nolina (sau beaucarnea, sau picior de elefant). are 1 m inaltime, si 4 pui pe butucul de lemn. de vreo 4 zile i-a aparut un puf alb si pe frunze, si pe butuc. am pulverizat apa pana a disparut acest puf acum 4 zile, dar astazi deja am vazut ca un pui deja este uscat, galben.

Imi pare foarte foarte rau de planta. am citit de mospilan contra la cosenila si paduche lanos.
va rog din toata inima sa ma ajutati. maine o sa cumpar un insecticid, dar nu stiu ce marca.
multumesc din toata inima!
citystella
Eu probleme nu am avut cu daunatorii, doar cand eram mica, am observat niste chestii maro (paduche testos) pe asparagus, pe care le-am indepartat manual, fara nici un tratament, si pe urma nu a mai avut probleme. Ii curat de frunze uscate, flori uscate, le ingrijesc mereu, le schimb pamantul. Nu am nici o problema cu florile mele. biggrin.gif
Jo-Anna
are cineva o solutie la daunatorii aia albi ? Io am citit pe net , cik ar trebui sa ii stropesc cu "soap water" , dar m-ar interesa niste chimicale si daca se poate o poza ceva , ca la magazine cand merg au aia jdemii de rahaturi , nici nu mai stiu ce sa aleg , de fiecare data cand merg , ma invart acolo curca bata..
citystella
QUOTE(Julsko @ Apr 30 2010, 02:12 PM) *
are cineva o solutie la daunatorii aia albi ? Io am citit pe net , cik ar trebui sa ii stropesc cu "soap water" , dar m-ar interesa niste chimicale si daca se poate o poza ceva , ca la magazine cand merg au aia jdemii de rahaturi , nici nu mai stiu ce sa aleg , de fiecare data cand merg , ma invart acolo curca bata..



Posteaza daca poti tu o poza cu plantuta/plantutele afectate de acei daunatori albi, sa ne dam seama despre ce e vorba, si daca stim iti v-om si da un sfat. smile.gif
Tudor
QUOTE(Julsko @ Apr 30 2010, 02:12 PM) *
are cineva o solutie la daunatorii aia albi ? Io am citit pe net , cik ar trebui sa ii stropesc cu "soap water" , dar m-ar interesa niste chimicale si daca se poate o poza ceva , ca la magazine cand merg au aia jdemii de rahaturi , nici nu mai stiu ce sa aleg , de fiecare data cand merg , ma invart acolo curca bata..


Asa arata? Matusa a inceput sa-i stropeasca cu apa + scrum de tigara + zat de cafea si au inceput sa dispara. Daca stiti alte solutii(de preferinta naturale) sa-mi transmiteti si mie.
Stela pe unde sunt fitosanitare in IASI?

citystella
Win-win. La Mr.Bricolage spunea ca au introdus fitosanitare, dar cand am fost eu inca nu pusesera decat niste chestii pentru bazine, piscine. Poate au adus ceva. Mai poti incerca la farmaciile de profil animale, plante, pasari. La celelalte supermarket-uri nu am reusit sa ajung.

Si eu am probleme cu insectele, de cand le-am scos afara. closedeyes.gif
Apoi cred ca si din cauza ca unele plante au conditii diferite, iar cand le-am cumparat pe unele, au afectat pe altele, cu conditii diferite.

Eu practic metoda, deget lipit de alt deget. laugh.gif
Tudor
weakbench.gif Mda, ma lupt si eu de cateva zile cu daunatorii.. sursa banuiesc ca e din aer dupa ce am scos florile pe pervaz + 2 flori cumparate din comert + o floare primita.

Am identificat 4 tipuri de daunatori zapacitul.gif mf_surrender.gif
-purici negri doar pe zorele in spatele frunzelor
-purici albi pe pamant si pe frunze
-paianjeni albi cu plasa alba si deasa situati in spatele frunzelor sau la imbinarea crengutelor
-capac a pus o omida verde crud care imi manca din niste rasaduri... jardiniera fiind foarte aglomerata si verde am observat abia cand a inceput sa manance dintr-o floare mai inalta.

rungun.gif Solutii - dush general, stergerea frunzelor cu alcool(spirt)+putin sapun usor diluat cu apa, stropirea frunzelor cu apa+scrum de tigara. Rezultatele au fost rarirea masiva dar pentru starpirea lor completa cred ca trebuie sa apelez la chimicale din comert.
citystella
Win-Win closedeyes.gif Nu inteleg nici eu, cum ajung insectele alea taman in jardiniere. Si eu mai zaresc.(purici albi, paianjeni, urechelnite). Eu sunt curioasa cum ajung urechelnitele in jardiniere, ori pe hainele puse la uscat.
Jo-Anna
mai am sa incerc si io scrum si apa cu sapun diluat , pot sa folosesc sapun lichid de la vase?

cand florile stau la soare cam 12 h pe zi nu e problema nu? ca am din aia albi urati si se inmultesc peste noapte
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.