Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Osho
Forum pentru femei - eLady.ro > Hrana pentru Minte si Spirit > Religie, Credinta, Filosofie
kalua
Stiti de el, l-ati citit?
Eu am avut o perioada plina de el, acum vreo 10 ani si acum, asa, din nimic, mi-a venit gandul sa-l recitesc. Pentru c-am uitat multe.
midnight
Da, am citit in urma cu vreo 5 ani si la momentul respectiv mi-a placut.
Dar dupa ce am mai citit si alte cateva chestii despre el mi-a trecut subit entuziasmul si consider ca m-am "trezit" :|
contraste
Nu am citit încă...
Sunt atât de multe cărţi pe care le doresc măcar să le ating, dară-mi-te să le mai şi citesc!
Poţi să povesteşti puţin pe scurt?
Kalua, sau midnight, că tot aţi citit văd amândouă! Aşa, ca să îmi formez o impresie. Şi ce se mai spune şi despre Osho, pe scurt, câteva fraze.
Mulţumesc.
Diana.

ce am gasit cu Google


Despre Osho

Osho s-a nascut in Kuchawada, Madhya Pradesh (India centrala), la 11 decembrie 1931, fiind primul copil din cei unsprezece, cati aveau sa aiba parinti sai. Tatal sau a fost un modest negustor de haine si apartinea religiei Jaina. In anul 1946, la varsta de 14 ani, Osho are experienta primului sau satori. De-a lungul anilor experientele sale meditative au devenit din ce in ce mai profunde, insa intensitatea cautarii spirituale si-a manifestat efectele asupra sanatatii sale fizice.

La varsta de 21 de ani, Osho atinge iluminarea, cea mai inalta culme a constiintei omenesti. In acel moment, spunea el, biografia lui exterioara a luat sfarsit, si de atunci inainte el a trait intr-o stare total lipsita de ego, o stare de unitate cu legile intime ale existentei. "Nenumarate vieti am lucrat asupra mea, luptandu-ma, facand tot ce se poate face, insa nu s-a intamplat nimic. Acum inteleg de ce nu s-a intamplat nimic. Efortul in sine era, de fapt, obstacolul... Nu vreau sa spun prin aceasta ca se poate ajunge fara cautare. Cautarea este necesara, insa vine o vreme cand ea trebuie lasata in urma. Si in ziua in care cautarea s-a oprit ... a inceput sa se intample. O noua energie s-a ridicat ... Venea de nicaieri si de pretutindeni. Era in arbori si in stanci, in cer, in soare si in aer - iar eu credeam ca este foarte departe. Si era atat de aproape ..." In plan exterior si-a continuat studiile la Universitatea din Sagar, unde a absolvit cu onoruri Prima Clasa de Filozofie, in anul 1956. A fost Campionul dezbaterilor pe intreaga Indie si a castigat Medalia de Aur.

Dupa terminarea facultatii, Osho este numit profesor la Colegiul Sanskrit din Rajpur. Un an mai tarziu devine profesor de filozofie la Universitatea din Jabalpur. De asemenea, el intreprinde calatorii in intreaga Indie, vorbind in fata unui larg auditoriu si polemizand cu liderii religiosi in dezbateri publice. In 1966 demisioneaza pentru a se dedica in intregime scopului de a initia omul modern in arta meditatiei. Incepe sa se adreseze unor multimi de 20.000- 50.000 de persoane in cadrul adunarilor ce aveau loc in aer liber. Conduce tabere de meditatie de zece zile. Osho, numit in acea perioada Bhagwan Shree Rajneesh, incepe sa-i initieze pe cautatorii spirituali in neo-sannyas - o cale in care acestia se daruiesc cautarii de sine si meditatiei, fara a renunta la lume sau la orice altceva. Acest punct de vedere relativ la renuntare reprezinta o ruptura totala fata de traditia orientala. Pentru el nu renuntarea la lumea materiala este cea care conteaza ci renuntarea la trecut, la conditionarile si la credintele nefondate pe care fiecare generatie le impune generatiei urmatoare. In anul 1974, este inaugurat ashramul de la Poona.

Influenta spirituala a lui Osho este de nivel mondial, 25000 de persoane trecand anual portile comunitatii. Osho se retrage din ce in ce mai mult in intimitatea camerei sale, pe care o paraseste numai de doua ori pe zi: dimineata - pentru un discurs de nouazeci de minute si seara - pentru a-si initia discipolii si a-i calauzi. Discursurile sale includ toate caile spirituale majore cum ar fi Yoga, Zenul, Taoismul,Tantra si Sufismul. El se refera, de asemenea, la Gautama Buddha, Isus, Mahavira, Lao Tse si la o serie de mistici. Aceste discursuri au fost stranse in apoximativ 650 de volume si traduse in 34 de limbi.

Grupurile de terapie existente in jurul lui Osho in acea vreme combinau tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentala. Catre sfarsitul anilor '70 ashramul lui Osho devenise o adevarata Mecca a cautatorilor adevarului. In 1981, dupa ce a fost tinta unei incercari de de asasinat, Osho pleaca in SUA si se stabileste la Rajneeshpuram, o mica localitate din desertul Oregon ridicata de adeptii sai din America. Festivalurile anuale care se organizeaza aici reunesc peste 20.000 de vizitatori din intreaga lume. In scurt timp, Rajneeshpuram devine cea mai mare si mai controversata comunitate spirituala din America. Odata cu dezvoltarea rapida a comunitatii din Oregon, alte comunitati se ivesc in majoritatea tarilor occidentale si in Japonia, sprijinite de fonduri proprii.

Scandalurile provocate de o serie de activitati criminale si delapidari de fonduri petrecute in anturajul lui Osho, duc in cele din urma la arestarea lui; nu este gasit implicat personal in respectivele fapte, insa acuzat fiind de incalcari ale legilor imigrarii, este expulzat din Statele Unite. O saptamana mai tarziu comunitatea din Oregon este dispersata. Dupa mai multe incercari nereusite de a se stabili in alte state - pretutindeni fiind considerat "un pericol pentru securitatea nationala" - Osho se intoarce in India, la ashramul din Poona. Incepe sa conduca personal meditatia de la sfarsitul fiecarui discurs si introduce o noua tehnica de meditatie numita "Mystic Rose".

In 1989, declara ca nu se va mai numi Bhagwan Shree Rajneesh, deoarece pentru multi Bhagwan inseamna "Dumnezeu".Discipolii sai hotarasc sa-l numeasca Osho. Cuvantul "Osho" provine din japoneza veche si a fost folosit pentru prima data de Eka, ca formula de adresare pentru maestrul sau, Bodhidharma. "O" inseamna "cu multa recunostinta, iubire, gratitudine" dar si "echilibru, armonie". "Sho" inseamna "extinderea multidimensionala a constiintei" si "total binecuvantat de existenta". Din acel moment, ashramul de la Poona se va numi "Osho Commune International".

Osho si-a parasit corpul la 19 ianuarie 1990; fara sa fie resemnat sau fatalist, el a explicat discipolilor sai ca: "existenta a hotarat ca i-a venit timpul". Pentru el devenise limpede faptul ca a ramane in limitele trupului nu era lucrul cel mai important pentru dezvoltarea operei sale.
Inainte de a muri, a mai spus: "Va las visul meu."

--------------
Contraste, de ce nu folosesti motoarele de cautare?!
Din cite rezultate apar reusesti sa iti faci o parere proprie. wink.gif
contraste
Mulţumesc .
midnight
Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani am fost la munte cu ai mei si aveam un volum din Osho cu mine, si am dat peste un paragraf in care era descris un cuplu care facea amor spunand in acelasi timp Tatal Nostru closedeyes.gif Nu aveam cine stie ce educatie crestina pe vremea aia insa paragraful ala mi s-a parut foarte wrong.
Ulterior am vazut un documentar la tv despre Osho in care aratau imagini filmate in anii 70 cu grupurile de terapie, indivizi care sareau si se agitau impreuna pana ajungeau la delir sub privirile lui. Cei care ajungeau in tabere bineinteles ca plateau, intre sedinte lucrau cot la cot, se incuraja promiscuitatea in numele unei 'libertati' pe care eu o consider prost inteleasa.

Ma rog, sunt constienta ca am motive poate subiective pentru care nu imi mai place Osho smile.gif
Unul ar fi ca am devenit foarte circumspecta fata de oricine care culege elemente din toate religiile si face o varza foarte _convenabila_ din ele, dandu-le oamenilor exact ce vor sa auda si sa faca, pentru ca, sa recunoastem, chiar am vrea sa fim cu fizicul in orgasm si cu sufletul in rai in acelasi timp. Are si elemente ok de iubire intre semeni, pace si armonie, dar toate astea se gasesc in cam toate religiile "revelate". Nu cred in revelatiile pe care le ai cand esti beat, cand topai pana pici lat sau cand faci amor -- nu neg ca le poti avea, accidental, dar cred ca sunt autentice doar cand te fac brusc constient de animalitatea momentului si te scot din ea.

kalua
midnight,probabil Osho nu ti se potriveste smile.gif
Mie-mi place, n-am luat ca litera de lege ce spune el.
Un tip charismatic (altfel nu si-ar fi putut executa meseria de guru), dar cu picioarele pe pamant. biggrin.gif
georgy
QUOTE(kalua @ Jun 23 2007, 01:12 PM) *
Stiti de el, l-ati citit?
Eu am avut o perioada plina de el, acum vreo 10 ani si acum, asa, din nimic, mi-a venit gandul sa-l recitesc. Pentru c-am uitat multe.

am citit osho .merita?da pt ca eu am avut de fiecare data o revelatie
iti recomand"carte despre femei",constientizare" .punctul lui de vedere e total diferit de ceea ce ai citit pana acum
eu am ramas fascinanta si chiar am extras unele pasaje pentru a le reciti in momentele in care ma simt pierduta
"ai incredere in tine .increderea este un alt nume pt iubire.Cand tii la tine iti asumi intreaga respundere a ceea ce esti."Asuma ti raspunderea propriei persoane, a propriei existente.vei putea sa o faci numai daca te iubesti"
si stiti ca nu e vorba de egoism si stim cu toti ce puten face cand avem incredere in noi insine
lectura placuta
scumpic
Da si eu am citit "Viata este aici si acum" si mi-a placut foarte mult.

"Fiecare greseala este o ocazie de a invata.Totul este sa nu comiti aceeasi greseala in mod repetat - ar fi o prostie...Insa comite cit mai multe greseli noi de care esti in stare; nu trebuie sa-ti fie team, caci acesta este singurul mod in care natura iti permite sa inveti".
sagex
Osho

impostor, manipulator, unul din numerosii "guru" care au speculat naivitatea dar si prostia occidentalilor la vanatoare
de "spiritualitate" cat mai exotica.

sex cu "elevele" ("discipole") sale cat cuprinde, incurajarea sexului liber (inclusiv incurajarea sexului intre maturi si minore)

exploatarea "discipolilor" (multi milionar, cohorte de limuzine luxoase, proprietati)

Iar peste ani si ani, in Romania a aparut o copie si mai hidoasa - G. Bivolaru, care punct cu punct a repetat "realizarile" dementului Osho.
kalua
...dealer de arme, de fapt nu se stie exact cum a murit si cine si-a bagat destele in treburile lui. biggrin.gif Pe mine tocmai de-aia ma fascineaza.
sagex
QUOTE(kalua @ May 20 2009, 05:42 PM) *
...dealer de arme, de fapt nu se stie exact cum a murit si cine si-a bagat destele in treburile lui. biggrin.gif Pe mine tocmai de-aia ma fascineaza.


fascinatia asta bat-o vina ... wink.gif , dar cui ii place auto hipnoza ... gaseste si "guru" pe potriva wink.gif

citate din cartea "Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie"


Nu mai putin celebru este si cazul lui Rajneesh, „mentorul universal“ care, plecând din India sărac lipit pământului, a ajuns să posede - gratie eforturilor de „iluminare“ a Americii si Europei - multimi nesfârsite de Rolls-Royce-uri, avioane personale si vile în toate tările bogate ale lumii. Stia să-si atragă prozeliti de genul unei renumite cântărete grecoaice care i-a cedat nu numai drepturile financiare de pe discurile sale si întreaga sa avere, ci până si pensia lunară pe care i-o furniza Broadway-ul din New York. După un răstimp oarecare, gurul a îndepărtat-o subit din cercul ucenicilor săi, iar ea a supravietuit în Atena la limita subzistentei, trăind din ajutoarele economice ale prietenilor, profund nefericită si grav traumatizată psihic.

Datorită presei si a multor mărturii individuale, este cunoscută astăzi în detaliu „activitatea spirituală“ prestată de marele guru în ashramurile sale: le administra discipolilor narcotice, hasis, L.S.D., cocaină, iar apoi îi mâna către orgii sexuale în grup. El însusi dispunea sexual de orice femeie si orice bărbat îsi dorea. Delicatetea iubirii, cunoasterea reciprocă, respectul persoanei erau coborâte programatic la nivelul animalitătii si al obscenitătii. Cei care si-au văzut fiintele iubite distruse fizic si sufleteste au depus împotriva lui nenumărate plângeri. Insă, în cele din urmă, Administratia Financiară a fost cea care 1-a silit să-si abandoneze „proiectele spirituale“ si să-si petreacă ultimii ani ai vietii ascunzându-se de justitie, întrucât fusese condamnat pentru sustragere de la plata impozitelor. Marele guru prospera furând nu doar din buzunarele adeptilor, ci si ale statului.
matrix2
Citind putin din Osho (Cand iubesti) am dat peste J.Krishnamurti (Actiune si relatie) - editat- incalcare copywright
[color=#000000]In scop de lectura pentru mine au meritat ambii.

Suspendare 15 zile: userii nu editeaza notele adminilor.
yuxi
http://www.youtube.com/watch?v=6D7rWLzloOI
biggrin.gif
Relu Bigo
Da, Osho este tare de tot. Merită studiat, e absolut genial. Şi nu doar studiat, ci şi practicat. E aur pur.

Cărţie lui cel mai bine le citiţi în engleză, adică în original.

Majoritatea celor traduse în română sunt traduse bine, Dhammapada lui Buddha ilustrată de Osho, etc

dar unele de exemplu Sămânţa de Muştar, sunt traduse prost pe alocuri. Traducătorul adaugă fraze, adică traduce în română altceva decât zice osho în engleză.

Chiar merită, e revoluţionar. Cu totul unic.

https://www.youtube.com/watch?v=G9wovEzwkhg Christians are Heretics according to the Bible
https://www.youtube.com/watch?v=ZUDmasDGdYk Osho - Books i have loved ( grandioasa bibliotecă personală a lui Osho )
https://www.youtube.com/watch?v=GO5h1k1SkKw How to punch faster with lightening speed - Sifu Freddie Lee
https://www.youtube.com/watch?v=agAVSzN5yeE Zen Martial Arts - TAO OF FREDDIE'S MODERN KUNG FU
https://www.youtube.com/watch?v=UQTqXAM67Qc Osho is a Master, I am Not - PHILOSIA
http://www.ptmistlberger.com/lore-of-the-magi.php Osho, John Dee, and the Greatest Library in the World (fragment din cartea The Three Dangerous Magi)

Şi pentru cei ce au în cap numai Rolls Royceuri, şi care nu au citit nici o carte de-alu osho dar au impresia că ştiu totul despre el , îi anunţ că ei sunt cei care pierd distracţia, nu osho.

Dacă oamenii l-au iubit şi i-au făcut cadou rolls royce-uri, ceasuri, şi piscină olimpică, e plăcerea lor. Au fost inteligenţi, au avut bani, şi au făcut cele mai frumoase cadouri maestrului. Şi maestrul nici măcar nu a avut rolls royceurile alea, erau ale comunei, ale celor care trăiau în comuna făcută de el in SUA - Rajneeshpuram , Oraşul lui Rajneesh.
Singurul oraş din lume unde nu erau săraci, hoţi, violatori. 4 ani de zile nici o crimă de nici un fel.
Desigur, că un asemenea oraş a fost declarat "oraş ilegal", deşi nici nu există această noţiune.

Osho e cel mai periculos om din lume, i-a fost interzisă intrarea în aproape toate ţările. Un om ca el, care rar ieşea din cameră, a reuşit să saboteze toate structurile de sclavie de pe această planetă.

http://www.youtube.com/watch?v=_XflR-oYQjc Omul intelept va prefera sa moara decat sa fie sclav

"Făcătorii de bine", care sunt de părere că mai bine făcea osho ceva cu rolls royceurile alea şi ajuta săracii, sunt pur şi simplu inconştienţi de ce spun. Osho a ajutat săracii mai mult decât oricine altcineva.
Dacă a ajuta săracii înseamnă a le da bani şi mâncare, să-şi perpetueze existenţa în acelaş stil distrugător şi periculos pentru ei înşişi şi pentru viaţa pe întreaga planetă (din cauza populaţiei prea mari, prostiei prea mari, etc), atunci mai bine cereţi-i lui iisus hristos să transforme nişte munţi în pâine şi nişte lacuri în vin de calitate.

http://rutube.ru/video/f9192653fdf407798cd3333a76429425/ Teroristu Spiritual Osho Rajneesh
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.