Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Aparitia dintilor de lapte
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Familie > Ingrijirea Bebelusilor si a Copiilor Mici
Diana.
Bebelusii au 20 de dinti de lapte care le apar in primii trei ani de viata, incepānd de la vārsta de sase luni, cel mai frecvent in urmatoarea ordine: intre luna a sasea si luna a opta - cei doi incisivi centrali de jos; intre luna a opta si luna a 12-a - incisivii centrali si laterali de sus. Astfel, in jurul vārstei de un an, copilul are in medie sase dintisori, cei doi incisivi de jos si cei patru de sus. Intre un an si un an jumatate, apar incisivii laterali de jos si cei patru molari. De la un an si sase luni si doi ani, apar caninii. In urmatoarea jumatate de an apare al doilea rānd de molari. Dintii permanenti incep sa apara de la vārsta de sase ani.
Cresterea dintilor este cel mai adesea insotita de stari de agitatie datorita faptului ca pe bebelus il dor gingiile. Apare astfel o salivatie mai abundenta, o scadere a apetitului, firesti din cauza durerilor gingivale. Fiti insa grijulii si, in nici un caz, sa nu puneti pe seama cresterii dintilor probleme mai serioase cum ar fi febra, diareea sau insomnia. In asemenea situatii, trebuie consultat medicul.
Nu se dau medicamente bebelusului pentru atenuarea durerilor cauzate de aparitia dintisorilor de lapta fara a fi consultat medicul pediatru!
p_nicoleta
Sunt mamica a doi copilasi un baietel(4 ani), si o fetita (1an si jumatate). Ma confrunt cu o temere mare in legatura cu dintisorii fetitei, i-au aparut foarte greu, cam pe la 10 luni primul dintisor, acum la 1 an si 6 luni are incisivii: 2 sus si 2 jos, si la 1 an si 5 luni i-a erupt o maseluta. Ar trebui sa-mi fac probleme, sau este normal sa-i apara si o maseluta(molar) inaintea celorlalti dintisori? Tin sa precizez ca baietelul a avut un curs al eruptiilor dentare normal. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
ToothFairy
p_nicoleta ...iti pot raspunde din ce am invatat eu...la 10 luni este un pic cam tarzior pt a erupe un dinte de lapte, deobicei erup mai intai incisivii centrali inferiori(la 5-6 luni) (cei mai mici), apoi erup incisivii centrali superiori, apoi incisivul lateral superior, apoi lateralul inferior...bineinteles, asta scrie la carte...de multe ori insa nu se respecta ordinea aceasta...
Iar intre 1 an-1,5 an incep sa erupa primii molari,asa ca nu ai de ce sa iti faci griji,este exact ca la carte eruptia molarului la fetita ta...deobicei,mai intai erup cei inferiori,apoi cei superiori...
Studiile spun ca la al doilea copil eruptia este un pic mai intarziata...nu stiu daca sa le cred smile.gif
Urmeaza apoi eruptia caninilor,cam intre 1,5-2 ani..si apoi molarii 2, la 2-2,5 ani...astea-s niste cifre orientative...s-ar putea din cauza eruptiei tarzii sa se produca mai tarziu inghesuiri in cadrul eruptiei celor permanenti...important este s-o duci de la o varsta frageda la controlul stomatologic pentru a preveni aceste mici neplaceri..
Si ca sa te linistesti si mai tare, poti merge cu ea la un pedodont...caci el numai cu asta se ocupa...urmareste-o in timp cum evolueaza in ceea ce priveste eruptia...si ne mai dai de veste.
Pupici


PS : in concluzie, ca ai zis ca are 1 an si 6 luni,pot spune ca are statusu` de eruptie ca la carte,exceptand primu` dintisor erupt...smile.gif molaru` erupt este cel superior sau cel inferior?
Diana.
Empty, tu ce studiezi, puiule? Stomatologie?
ToothFairy
da Maąt...ma bag si eu ca musca p-aci... la ce stiu ca stiu...smile.gif)
pescarush
Empty, adauga niste exceptii la statisticile astea. La fiu-meu cel mare i-a iesit primul dinte exact cand a implinit un an (acum poarta aparat ortodontic si a disperat-o pe doctorita, cat de greu ii ies dintii definitivi biggrin.gif ), iar la cel mic i-a iesit la 8 luni primii aparuti fiind incisivii laterali de sus, apoi cei din fata, de jos, ca-i spunea doctorita "vampirul". laugh.gif Si mie mi-a aparut primul dinte la 14 luni, tot asa, un incisiv lateral sus. Familie mai zurlie. nea.gif
Eu am inceput sa duc copiii la dentist la varsta de 4 ani, asa spun pe-aici, sa te prezinti cu ei cand au 4 ani.
ToothFairy
Interesant...si eu am vazut rar eruptii d-astea ca la carte...poate mai tre` reactualizate statisticile... smile.gif)
kalua
Suntem oamnei, nu roboti, deci difera eruptia dintilor de la caz la caz. Unii copii se nasc cu un dinte, doi. ohmy.gif (Despre Napoleon se spune ca a fost asa unul).
Dar altceva vroiam sa va spun: aici se pune copilului un sirag cu pietricele de chihlimbar la gat cand ii apar dintii, cica ajuta. E bine ca margelele sa fie purtate de mama vreo doua saptamani, astfel incat sa se incarce cu energia ei. Trebuie de avut grija sa nu fie vreo margica ascutita cu care s-ar putea rani copilul.
Eu am aflat prea tarziu chestia asta si n-am apucat s-o incerc, dar in jurul meu toata lumea lauda chihlimbarul din punctul asta de vedere.
ToothFairy
Oho,si se mai nasc si fara dinti...anodontie...totala...sa vezi acolo beleaua, ca trebuie protezati de mici...cam dramatic..
Eu am zis ce am invatat, ce scrie la carte... nu-s roboti..da` cam astea-s limitele...bineinteles, cu variatii...
kalua
N-am zis asta ca sa te critic, Doamne fereste! smile.gif
Iar despre anodontiile totale... closedeyes.gif
Diana.
IA SCRIE TU AICIsilea tat ce stii despre dintii de lapte, sa nu mor proasta, bre, te rog frumos.
p_nicoleta
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Oricum din ce am mai citit pe net era foarte ingrijorator, cum ca ar fi o problema la glanda tiroida si de aceea eram tare speriata. Avand in vedere faptul ca eu si sotul avem datura 'varza', (eu cel putin la 23 de ani nu mai am nici un dinte/masea fara plombe), ma preocupa enorm starea dintisorilor lor pentru ca desigur nu vreau sa ajunga ca noi. Deja am facut o programare pentru saptamana viitoare la dr stomatolog si o sa merg cu amandoi pt ca baietelul are deja smaltul spart la incisivii superiori(nu pot sa-mi explic de ce si cand pentru ca eu ii controlez 'ochiometric' mereu dantura), dar uite ca s-a intamplat cu toatra grija si spalatul pe dintisori dimineata si seara.
Ma gandeam sa le sigilez dintisori dar nu stiu cat costa aceasta operatiune si cat dureaza efectul/protectia.
Dupa vizita la dr voi reveni cu 'rezultatele'.



P.S. In burtica se afla juniorul familiei, ce-l de-al treilea copilas laugh.gif
ToothFairy
p_nicoleta, informatia de pe net mai induce si-n eroare omu`.Eu zic ca per ansamblu, eruptia fetitei tale este in limite normale. Sa vedem in continuare. Tiroida are rol in cresterea copilului ( probabil si in inceperea eruptiei dentare temporare), prin hormonu` secretat, numit somatotrop (STH), dar nu cred ca e cazu` sa te ingrijorezi doar pt acest lucru.
Este foarte bine ca te preocupa acest aspect la copilasii tai. Noua la scoala ne spunea un pedodont ca la copilasi se incepe cu spalatu` pe dinti inca de cand apar primii. Am facut ochii mari, si am zis ok, e bine de stiut, si se face cu periutele acelea micute, cu mai putine randuri de fire de perie, cu smocul acela mai moale, si bineinteles cu pasta de dinti speciala pt ei, cele fructate, ca asa prind drag de gustul acela si devine o placere momentul spalatului pe dintisori.
Daca parintii au probleme, copiii cam mostenesc aceste probleme, asa ca e bine sa previi din timp.
Nu stiu daca se sigileaza dintii temporari, dar de la 6 ani CLAR se incepe cu sigilarea molarilor de 6 ani...sunt foarte importanti in ocluzie (muscatura), in alinierea urmatorilor dinti permanenti care urmeaza sa erupa. Este un procedeu nedureros pt copil, se face rapid si este si accesibil ca pret.
Si inca un pont pe care mi l-am amintit si ni`l tot repeta si domnu` profesor : e bine sa le dai la copilasi coaja de paine, colt de paine sa roada asa cum pot ei. De ce? Acest lucru ajuta in dezvoltarea maxilarelor, iar acestea crescand si dezvoltandu-se in limite normale, dintii au mai mult loc sa erupa pe arcade si astfel se previne oarecum inghesuirea dentara pe viitor. Si nu numai colt de paine, fructe crude , morcovi, ceva care sa le solicite musculatura,in principiu alimente mai solide.
Si pentru prevenirea cariilor, bineinteles, o igiena corespunzatore, si cat mai putine alimente dulci: ceaiuri dulci, orez cu lapte foarte dulce,etc.

Maąt , s-au scris carti mii despre dintii de lapte. Zi`mi daca vrei sa afli ceva in mod special si incerc sa raspund smile.gif

nicoleta, multa sanatate la bebele din burta ..wow, esti curajoasa !:)
Cleo
smile.gif asa-i cu coaja de paine, pe langa ca le place tare gustul ii si "scarpina" pe gingie si ii usureaza de senzatia aceea neplacuta de mancarime. apoi mai sint fel de fel de "jucarioare" umplute cu gel care-s special facute pt perioada asta. Noi am trecut cu bine

Acum despre ce va sa vie dupa dintii de lapte, un medic stomatolog mi-a spus pe cand avea fetita mea vreun an jumate- doi sa-i dau pastilute de fluor si dintii permanenti vor fi foarte sanatosi. I-am dat o perioada apoi a aparut un articol intr-un ziar care nu combatea efectele fluorului asupra dintilor dar avea din pacate efecte negative in alta parte si desi nu cred tot ce citesc biggrin.gif samanta indoielii a fost plantata asa ca nu i-am mai dat. Aici ii fac controale regulate la 6 luni, ii curata dintii si ii face si un tratament cu fluor.
kalua
Aici se dau pastilutele astea cu fluor zilnic incepand cu ziua 1 a copilului (exista in diverse concentratii). Eu i-am dat fiiica-mii, dar numai pana pe la 4-5 ani. Si gingia trebuie curatata, inainte de eruptia dintilor, cu un Q-tip.
Cleo
si e ok cu dintisorii?
K. pe cei de lapte i-a avut perfecti. Acum i-au iesit sus si jos cate 4 dar navalnic si cei 2 din fata sint putin mai lungi si o idee strambi (au dat sa se incalece apoi s-au razgandit dar au ramas putin... nealiniati) deci probabil va purta aparat. In schimb nu se mai misca nici un dinte. Nu-mi mai aduc aminte pana la ce varsta am avut dinti de lapte zapacitul.gif
ToothFairy
Sunt destul de controversate si administrarile de fluor, pe cale interna...unii sunt pro, altii contra.
Exista cazuri care dupa intreruperea tratamentului cu fluor, dintii permanenti pot erupe cu pete albe pe ei, fenomen numit fluoroza. Aceasta apare in cazul supradozarii sau intreruperii bruste a tratamentului cu fluor. Trebuie calculata cu multa atentie doza de administrat, in functie de concentratia de fluor din apa in zona respectiva si in functie de alimentele consumate.
Eu n-as recomanda administrarea interna de fluor, as recomanda o buna igiena bucala, o buna igiena alimentara, controlul stomatologic, si rezultatele nu au cum sa nu fie ...estetice smile.gif pt dintii permanenti.
cleo, eruptia dintilor permanenti se termina in jurul varstei de 12-13 ani...in cazu` in care nu exista muguri pt molarii de minte..ca astia erup dupa 18 ani...wink.gif
Cleo
mersi de info empty. smile.gif deci noi mai avem 4-5 ani.
cred ca i-am dat maxim 1 an fluor iar dintisorii ii sint albi si frumosi doar cu alinierea avem o mica problemuta. nimic grav insa
ToothFairy
cu placere cleo.
lumiliza
nu stiu daca mai intra cineva aici ,dar sper sa intre sa ma lamureasca si pe mine.
sunt mamica unui baietel de aproape 1 an (pe 13 martie). dintisorii au inceput sa-i apara la 8 luni, incisivii centrali de jos. apoi cei de sus. numai ca sus incisivul central din dreapta si acum se chinuie, abia se vede marginea. intre timp a erupt si incisivul lateral stanga sus. la fel, singur. trebuie sa apara pereche? de ce ii ia asa de mult sa iasa dintisorului?
mentionez ca din lingurita nu vrea decat pasat. din mana manaca si bucatele (ideea e sa nu fie amestecate bucatele cu supe, creme...). biscuiti nu se omoara, morcovi roade si jucarii de dentitie.
va mutumesc! nesigur.gif
Diana.
O sa iti rapunda chiar domnisoara care a scris articolul din site pe aceasta tema. smile.gif
Bine ai venit! welcome.gif
ToothFairy
lumiliza, exista o ordine la carte a eruptiei dintilor temporari dar eu zic ca nu este o regula...ai rabdare, or sa erupa..incearca si da-i si ceva alimente mai tari, atat cat poate el sa pape, ca sa-i oferi un stimul functional la nivelul gingiei...sa ajuti sa erupa..atata timp cat mugurele dintelui a existat, si mai ales, ca marginea acestuia se intrezareste in eruptie, nu ai de ce sa iti faci griji...daca te ingrijoreaza in continuare si nu da semne ca-si continua eruptia, cere si o parere a unui Pedodont...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.