Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Apa de la robinet sau apa imbuteliata?
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Familie > Ingrijirea Bebelusilor si a Copiilor Mici
Camelia Nita
Baietelul meu are 8 luni si a renuntat la san. De cateva zile l-am trecut pe lapte praf de la Humana si doctorul pediatru mi-a recomandat sa-i prepar laptele doar cu apa plata, fara sa o fierb, doar usor incalzita. Nu mi-a spus o marca anume, doar sa fiu atenta sa aiba un continut mic de sodiu si nitrati.
Voi ce apa folositi atunci cand preparati laptele pentru biberon, apa de la robinet sau apa plata imbuteliata? Ceva recomandari?
Teocris
Eu am folosi apa de la robinet, fiarta si racita. Nu cumpar apa plata din principiu smile.gif In plus, au circulat multe povesti pe internet si din gura in gura cum ca apa plata imbuteliata este tot apa de la robinet magindesc.gif
Se intelege ca in cazul in care apa de la robinet are culoare sau miros dubios, atunci trebuie sa cumperi apa plata.
Am vazut la Billa cutii cu apa cica special pentru bebelusi. Erau de 1 litru si costau 16.8 lei zapacitul.gif

Pupam flacaiasul! kiss.gif
Camelia Nita
multumesc - at -Teocris. Zvonuri si povesti de genul asta au circulat si vor mai circula.

1L de apa 16,8 ron este cam mult pentru buzunarul meu, desi atunci cand vine vorba de copiii nostri nimic nu ar trebui sa ni se para prea scump.

Am mai vorbit si cu alte mamici prin parc si am inteles ca Dorna si AQUA Carpatica sunt cele mai bune ape, ideale pentru prepararea hranei micutilor.
Teocris
Camelia, pana la urma faci cum crezi ca este cel mai bine pentru copilul tau. Eu insa refuz sa platesc ceva ce pot folosi pe gratis smile.gif (nu chiar pe gratis, ca factura la apa tot o platesc laugh.gif ) In apa fiarta nu mai traieste nici mama microbului, deci ce rost are sa dau bani si pe apa din sticla de plastic?
Eu am avut dozator de apa la birou si am renuntat la el. De ce? Pentru ca apa se inverzea in 3 zile de la prima folosire! Si bidoanele alea se presupune ca au apa plata imbuteliata in conditii de maxima igiena. Nu s-a inverzit doar intr-un bidon apa, ci in trei! Nu mai zic ce gust avea nusepoate.gif Eu nu zic din auzite sau din citite. Asta mi s-a intamplat mie personal smile.gif
Diana.
Sint multi care imbuteliaza apa de la robinet si vind drept "apa de masa". Acum, Dumnezeu stie...
Camelia Nita
Teocris, din pacate in blocul in care locuiesc eu apa de la chiuveta vine cu mal si uneori are un miros dubios. Cand nu vine cu mal miroase a clor si de cele mai multe ori o folosim doar pentru spalat. Ca sa evitam orice complicatie de cativa ani bem doar apa plata imbuteliata.

Am avut si noi la firma dozator de apa, dar din cate stiu nu era apa plata ci apa de izvor, diferenta mare.

Diana, aici vorbim despre branduri de incredere nu despre firme de apartament care imbuteliaza apa de la robinet si o vand cu 0,8 ron sticla de 2L.

Daca mai sunt mamici pe forum, eventual un medic pediatru, ... as dori si alte pareri.
Diana.
Cele mai bune şi cele mai rele ape minerale din comerţ

Apele plate sunt cele mai sănătoase, pe când apele puternic mineralizate pot provoca afecţiuni renale şi biliare. Apele cu pH ridicat (intens carbogazificate) pot declanşa boli de inimă.
Calitatea apelor minerale (plate sau carbogazoase) depinde de conţinutul reziduului fix, care nu se referă la impurităţi, ci la nivelul de săruri minerale. Cele mai bune sunt apele slab mineralizate sau plate, întrucât pot fi consumate nelimitat.
Apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului, întrucât pot provoca probleme renale şi biliare. O analiză a 20 de mărci de apă minerală din comerţ, efectuată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, vă ajută să alegeţi cele mai bune sortimente.


Vittel, Perrier, Evian, pentru hidratare zilnică Apa slab mineralizată (plată) are cel mai mic conţinut de reziduu (mai puţin de 500 mg/l). Este recomandată pentru hidratarea zilnică. Exemple sunt mărcile Stân ceni, Izvorul minunilor, Vittel, Perrier, Evian, Carpatina şi Hera.

Apa minerală (500-1500 mg/l rezidul fix), nici plată, dar nici foarte mineralizată, trebuie consumată cu moderaţie. Astfel de mărci sunt: Dorna, Roua Munţilor, Bilbor, Aqua Carpatica, Biborţeni, Bucovina, Buziaştoate carbogazificate- şi Poiana Negri- natural carbogazoasă.

"În cazul apelor carbogazoase, dioxidul de carbon provine din izvor şi este sănătos, pe când apele carbogazificate sunt îmbogăţite cu CO2 de fermentaţie", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Perla Harghitei, Tuşnad şi Borsec pot îmbolnăvi rinchii Apele puternic mineralizate (reziduu peste 1.500 mg/l) trebuie consumate doar la recomandarea medicului.

"Consumate frecvent, pot declanşa probleme renale sau biliare", subliniază Mencinicopschi. Trei mărci intră în această categorie: Perla Harghitei- cu CO2 de la sursă- (3.330 mg/l), Tuşnad-carbogazificată -(1.760) şi Borsec-natural carbogazoasă- (1.510). Apele bogate în calciu, magneziu şi sodiu se recomandă doar celor care au carenţe sau sportivilor, pentru restabilirea echilibrului mineral.

Ape calcice (calciu peste 150 mg/l) sunt: Borsec (341 mg/l), Dorna (276l), Aqua Carpatica (250), Biborţeni (203), Tuşnad (201), Poiana Negri (195) şi Bilbor (152). "Pot asigura 7-10% din necesarul zilnic de calciu", adaugă Mencinicopschi.

Ape magneziene (peste 50 mg/l magneziu) sunt: Borsec 83,6 mg/L), Tuşnad (70,2) Aqua Carpatica (61) şi Biborţeni (59,1).

Apă sodică (peste 200 mg/l sodiu) este Tuşnad (243 mg/l). "Nu trebuie să depăşim 2,4 grame de sodiu pe zi din toate alimentele. Apa sodică se recomandă celor care pierd sodiu, în cazuri rare", spune specialistul.

Ape sărace în sodiu sunt: Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46), Aqua Carpatica (4,34), Evian (6,35), Vittel (6,96), Perrier (10,9), Carpatina (14,1) şi Bucovina (18,2).

Apele cu ph ridicat, cu dioxid de carbon în exces sunt: Izvorul Minunilor, Keia şi Hera. "Sub presiunea acidului se comprimă diafragma pe inimă", atrage atenţia Mencinicopschi. Sortimentul Buziaş este la limită în ceea ce priveşte valoarea nitraţilor (0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L). Tuşnad depăşeşte valoarea admisă de bariu-1,69 mg/L la o valoare a concentraţiei maxime de 1 mg/L.

COMPARAŢIE
Ape sănătoase versus ape toxice
Ape plate (<500 mg/l reziduul fix)-recomandate pentru consum nelimitat Hera-98,3 mg/l Evian-306 mg/l Perrier-370 mg/l Vittel-419mg/l Stânceni-441mg/l
Ape puternic mineralizate (>1500mg/l)- trebuie consumate cu preacauţie Perla Hargitei (3330 mg/l) Tuşnad (1760 mg/l) Borsec (1510 mg/l)
Ape sodice (> 200 mg/l sodiu) - risc de boli renale şi cardiovasculare Tuşnad (243 mg/l)
Ape cu conţinut sărac în sodiu (<20 mg/l) Izvorul Minunilor (1,25mg/l) Hera şi Keia (1,46mg/l) Aqua Carpatica (4,34 mg/l) Evian (6,35 mg)
Ape toxice, cu conţinut mare de nitriţi (>0,1 mg/l) - Buziaş (0,11 mg/l)




Camelia Nita
Diana, am citit tot pe nerasuflate, desi la inceput am crezut ca nu ai inteles la ce ma refer pentru ca puneai accent pe apele minerale carbogazoase.
Ma bucur ca ai facut comparatia de la final si le-ai clasificat dupa continutul de sodiu, in felul acesta am vazut care sunt bune pentru bebelusi. Am remarcat ca e si AQUA Carpatica in lista, asta e de bine pentru ca baietelul meu s-a obisnuit cu ea si nu mai vrea alta apa. Ii place si forma bidonului (patratos) de altfel este jucaria lui preferata.
Camelia Nita
Si inca ceva Diana, in categoria Ape plate (<500 mg/l reziduul fix) poti sa pui si AQUA Carpatica (are 278.8 mg/l).
La noi in tara nu monitorizeaza nimeni aceste lucruri si nu am gasit valorile nicaieri, noroc cu siteurile de afara.
Sursa: http://www.mineralwaters.org/index.php?fun...amp;parval=3664
Diana.
Camelia, informatiile le-am gasit pe net .
Cine este interesat cu adevarat, cauta, crede-ma pe cuvint.
Importante sint doar datele de referinta, aka compozitia apleor care nu ne pun sanatatea in pericol. Daca exista aceste date, fiecare poate face comparatia direct la raft, cind cumpara. smile.gif
Camelia Nita
QUOTE(Diana @ Oct 19 2012, 11:37 AM) *
Daca exista aceste date, fiecare poate face comparatia direct la raft, cind cumpara. smile.gif


Foarte adevarat ce spui tu Diana, cu conditia ca aceste lucruri sa fie trecute pe etichete. In cele mai multe cazuri ai sa constati ca multe firme nu trec pe etichete continutul de nitrati. De fapt in afara de Bucovina, Dorna si AQUA Carpatica eu nu am vazut nici o alta eticheta pe care sa apara trecut continutul de nitrati.
Pentru mine ca adult poate nu este atat de important dar pentru bebelusi si in general pentru copiii mici este.
danati
Am primit si eu pe fb un articol interesant, e putin cam lung, dar cred ca merita citit :

Cat de sanatoasa este apa minerala sau plata pe care o bem zilnic?

Un studiu realizat de trei cercetatori stiintifici de la Facultatea de Stiinta Mediului din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, realizat in anul 2008, ne da indicii despre calitatea apelor potabile si minerale din Romania.

Studiul a fost realizat de Cristina Rosu, Andrei Vlaicu si Simona Boita si si-a propus sa raspunda la intrebarea:
Care apa este mai sanatoasa si propice consumului zilnic - apa minerala, apa plata sau apa de izvor?

Pe plan mondial sunt preocupari similare in evaluarea continutului de minerale din apele imbuteliate in Suedia , Canada , India , Turcia , Romania , SUA, dar cele mai mari cantitati de ape minerale vandute in lume provin din Italia si Franta,tari care in care legislatia privind calitatea apelor este mai stricta decat in Romania . Scopul acestui
studiu a fost de a evalua calitatea chimica a.apelor imbuteliate existente pe piata de retail din Romania si compararea lor eu apa potabila de la retea si apele de izvor. Studiul cercetatorilor clujeni ne da indicii asupra calitatii apelor romanesti si a posibilitatilor de export pentru apele minerale, plate si carbogazoase romanesti.

In acest scop, s-au studiat 30 de marci diferite de ape imbuteliate existente pe piata de retail din Romania (25 romanesti si 5 straine).
Au fast prelevate probe de apa potabila din reteaua de alimentare din municipiul Cluj-Napoca si din municipiul Zalau, o proba de apa de izvor natural din Cluj si doua probe de apa de izvor natural din municipiul Blaj si Zalau. Probele au fost analizate cu ajutorul multiparametrlui WTWinolab 720 si s-au determinat parametrii fizici ai
apelor, care au fost comparati apoi cu standardul apei potabile din Romania si cel din Uniunea Europeana. Cu ajutorul aparatului RQ flex 10 Meck s-au determinat concentractiile ionilor de calciu, magneziu,
sodium, clorura si sulfat din cele 35 de probe analizate.

Apoi s-a stabilit compatibilitatea lor cu legislata apelor potabile din Romania , reglementata de Lege.458 /2002 si completata de Legea 311/2004. Conform acestor legi:

Concentratia maxima admisa (CMA) pentru sulfat este 250mg/L, pentru clorura 250mg/L, pentru sodium 200 mg/L, pentru ionii de calciu 100 mg/l si pentru ionii de magneziu 50mg/L. In cazuri exceptionale,
pentru anumite ape minerale forte, se admit concentratii maxime exceptionale (CMAE) de sulfati maxim 400 mg/L, calciu maxim 180mg/L si magneziu maxim 80mg/L.

Cele 36 de probe analizate au fost:
Borsec apa plata si carbogazoasa, Bucovina apa plata si carbogazoasa, Poiana Negri natural carbogazoasa si carbogazoasa, Carpatina Forte si Light, Izvorul Minunilor Stana de Vale si Izvorul Minunilor plata, Roua Muntilor carbogazoasa si plata, Dorna carbogazoasa si plata, Tusnad albastru, izvorul nou (Izvorul Zanelor) si Tusnad verde, Raraul naturala carbogazoasa, Biborteni Forte(mov) si lejera(verde) ; Zizin, Talea, Sport Calipso plata, Lipova naturala, Saint Amand, Vera Aqua, Evian, Vittel, Perrier, apa de izvor din municipiul Cluj Napoca zona Cora, apa de izvor din Zalau – Izvorul Crasnei, apa de izvor din municipiul Blaj, apa potabila de la retelele municipiului Cluj Napoca si Zalau.

Rezultatele obtinute arata ca doar 26 de probe din cele 35 analizate respecta in linii mari legislatia, adica 74,28 % din probe.
Apele carbogazoase Borsec, Poiana Negri ambele probe, Bucovina carbogazoasa,Dorna carbogazoasa, Tusnad albastru si verde si Biborteni forte au pH 5,5, adica sub limita minima admisa de legislatia in vigoare.

Apa minerala Tusnad verde si albastra au indicele de conductivitate electrica peste limita maxima admisa, chiar si in cazuri exceptionale (2500 uS/cm).

Apele minerale carbogazoase Tusnad verde si albastra, Borsec, Poiana Negri ambele probe, Dorna carbogazoasa, Biborteni forte si lejera au o concentratie prea mare de ioni de calciu, peste limita maxima admisa in cazuri exceptionale (180mg/L).
Apa minerala carbogazoasa Borsec, cele doua probe de apa Biborteni si probele de Tusnad verde si albastra, depasesc concentratia maxima admisa exceptional pentru ionii de magneziu(contin mai mult de 80mg/L).

Concentratia maxima de sodium a fost depasita, de asemena, de catre patru probe: Biborteni forte si lejera, Poiana Negri carbogazoasa si natural carbogazoasa, care contin mai mult de 200mg/L, asa cum este prevazut de legislatia in vigoare.

Concentratia ionilor de clorura si sulfati a fost respectata de toate probele de apa analizate de cercetatorii clujeni. In raportul prezentat de echipa Universitatii din Cluj, se arata ca doar 15 din cele 35 de probe analizate respecta integral, toate normele legislative in vigoare.

In concluzie, o apa ideala de consum zilnic trebuie sa fie
necarbogazoasa, bogata in ioni de calciu si magneziu, dar saraca in sodiu, cloruri, nitrati si sulfati si doar o parte dintre apele plate,minerale si carbogazoase comercializate in Romania respecta acestestandarde de calitate.
Ele sunt: Borsec apa plata, Carpatina Forte si
Light, Roua Muntilor carbogazoasa si plata, Dorna plata, Perla Harghitei minerala, Zizin, Sport Calipso apa plata, Lipova naturala, Vera Aqua, Evian, Vittel si Perrier.

Doar 26 de probe din 35 analizate respectau legislatia apei potabile pentru parametrul pH, adica74,28 % dintre probele analizate. Toate probele care aveau pH prea acid erau carbogazoase sau natural carbogazoase. La parametrul conductivitate electrica, alte 6% dintre
probele analizate au picat testul. Concentratia cationilor de calciu si magneziu era prea mic in 8 dintre cele 35 de probe studiate, iar patru probe aveau o concentratie prea ridicata de sodiu (Na +)

Analizand continutul de minerale ale celor 35 probe de ape,
cercetatorii au constatat ca datele inscrise de producatori pe
etichete sunt corecte. Din pacate, cumparatorii nu cunosc legislatia in vigoare si majoritatea nu citesc buletinul chimic inscris pe etichete.
Consumul regulat de ape minerale carbogazoase cu continut prea ridicat de sodium, calciu si magneziu sau cu un pH impropriu, pot conduce in timp la imbolnavirea rinichilor, stomacului si ficatului si la agravarea bolilor cardio-vasculare.
Aceste sortimente de ape minerale forte imbuteliate nu sunt recomandate pentru consum regulat
sau indelungat: Biborteni, Borsec, Tusnad, Dorna, Poiana Negri, Izvorul Minunilor.

Apa potabila de la reteaua municipiilor Cluj, Zalau si Blaj respecta in linii mari normativul standard privind calitatea apei.

Ca urmare a acestui studiu, cercetatorii clujeni au propus
standardizarea de catre toti producatorii de ape imbuteliate din Rornania, a unei culori pentru capac, in functie de gradul de mineralizare al apei imbuteliate, astfel incat consumatorii sa inteleaga mai bine ce cumpara din magazine si efectele apei minerale
pe care o consuma asupra starii lor de sanatate.

S-a propus urmatorul standard:

- pentru apele cu continut redus de minerale, ape plate, un capac de culoare alba;

- pentru apele cu un continut mediu de minerale, ape de izvor, un capac de culoare albastra;

- pentru apele minerale carbogazoase naturale un capac de culoare verde;

- pentru apele minerale imbogatite sau forte, ape minerale medicinale,un capac de culoare mov.

Normele de standardizare se refera in special la apele care au un continut ridicat de azotati si nitriti. In concluzie,apa ideala de consum.zilnic ar trebui sa fie :
- necarbogazoasa, bogata in calciu simagneziu, dar saraca in sodiu, cloruri si sulfati.
Probele de apa comercializate in Romania sau care provin de la retea sau din surse naturale, respecta normele privind continutul de azotiti si azotati doar in proportie de 50%.
Se recomanda schimbarea periodica a sortimentelor de ape plate si minerale consumate si citirea cu atentie
a tabloului chimic de pe eticheta produsului.
Este contraindicat consumul regulat de apa minerala carbogazoasa cu continut ridicat de sodium pentru toate persoanele care sufera de afectiuni cardio-vasculare.
De asemenea, este contraindicate consumul regulat de
apa minerala carbogazoasa pentru persoanele care sufera de boli ale rinichilor.
Este interzis consumul de apa potabila de la izvoare si
fantani pentru care nu s-a facut o analiza a calitatii apei si nu exista exista un bulletin chimic si un aviz favorabil de consum.

Unele companii din Romania care imbulteliaza ape plate si minerale s-au aliniat deja la noile norme de standardizare propuse de cercetatorii clujeni, iar culorile capacelor pot ajuta consumatorii sa aleaga in cunostinta de cauza apa pe care o cumpara din rafturile magazinelor.

In acelasi timp, este foarte important sa informam consumatorii asupra acestui studiu si sa-i ajutam sa bea apa sanatoasa, calitativ superioara si sa aleaga din rafturile magazinelor in cunostinta de cauza


Fericirea este intelepciunea de a te bucura de tot ceea ce iti daruieste Dumnezeu!
Camelia Nita
QUOTE(danati @ Oct 28 2012, 06:28 AM) *
Concentratia maxima admisa (CMA) pentru sulfat este 250mg/L, pentru clorura 250mg/L, pentru sodium 200 mg/L, pentru ionii de calciu 100 mg/l si pentru ionii de magneziu 50mg/L.

In concluzie, o apa ideala de consum zilnic trebuie sa fie necarbogazoasa, bogata in ioni de calciu si magneziu, dar saraca in sodiu, cloruri, nitrati si sulfati si doar o parte dintre apele plate, minerale si carbogazoase comercializate in Romania respecta acestestandarde de calitate.


Bun si articolul tau dar aici era vorba despre apa plata recomandata bebelusilor, nu despre ape minerale carbogazoase. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca studiul este din 2008 si intre timp s-au schimbat multe.

Am citat din articolul tau paragraful care facea referire la Concentratia maxima admisa (CMA) si m-am uitat pe eticheta de AQUA Carpatica plata pe care o folosesc atunci cand ii fac biberonul cu lapte lui bebe. Uite valorile:
Sulfat (SO4) 7.8 mg/l
Sodiu (Na) 0.66 mg/l
Calciu (Ca) 48.6 mg/l
Magneziu (Mg) 14.3 mg/l
Dupa parerea mea AQUA Carpatica ramane cea mai buna apa pentru bebelusi.
Diana.
Da, la fel si pr -ul. Sincer, la ce timpenii se baga in mancarea de bebelusi, la cite chimicale contin toate produsele pentru bebelusi, la cite antibiotice se baga peste tot, apa pe care o bea un bebelus (tinind cont ca bebe nu prea bea apa, ci maninca, supe, piureuri si bea lapte si ceiuturi, apa trece pe plan secund.
Teocris
Camelia, cred ca esti ingrijorata si vrei tot ce este mai bun pentru bebelusul tau, dar cred ca deja ai dus totul la extrem. Cred ca sunt lucruri mult mai importante de luat in considerare decat apa. Da, stiu ca apa este un element vital si ca nu prea i se da importanta cuvenita, dar de aici si pana la a te stresa la maxim pentru o cantitate infima de nustiuce x-trati... nusepoate.gif
Am vazut ca tot bati apa in piua cu aqua carpatica si stau si ma intreb cum de ai ajuns sa ai asa mare incredere in firma care o imbuteliaza magindesc.gif Atata timp cat legea nu este clara si pe eticheta nu apar toate elementele componente ce intra in compozitia substantei imbuteliate si nici cantitatea corecta folosita din fiecare , nu vad de ce as acorda votul meu de incredere unei ape sau alteia. magindesc.gif

QUOTE
"Apele minerale sunt extrase din izvoare de la munte, unde terenurile nu au fost ingrasate cu nitrati. La apa plata poate fi un risc mai mare, pentru ca izvoare sunt si la ses, unde agricultorii fac exces de ingrasamant. Periculoasa este insa apa imbuteliata, cum exista prin corporatii, pentru ca sta mult timp in butoaiele acelea si se poate contamina. Mai sanatoasa este, surprinzator, apa de la robinet pentru ca e testata permanent", afirma Nastasia Belc, directoarea IBA.
Camelia Nita
QUOTE(Diana @ Oct 30 2012, 02:42 PM) *
(tinind cont ca bebe nu prea bea apa, ci maninca, supe, piureuri si bea lapte si ceiuturi, apa trece pe plan secund.


Pai al meu bea lapte praf, pe care i-l prepar cu apa. La 8 luni cat are acum se consuma in jur de 1L de apa plata pe zi, de asta spuneam ca este foarte important cu ce-i fac laptele. Are 6 mese/zi din care 4 sunt lapte si cereale.

QUOTE(Teocris @ Oct 30 2012, 03:25 PM) *
Am vazut ca tot bati apa in piua cu aqua carpatica si stau si ma intreb cum de ai ajuns sa ai asa mare incredere in firma care o imbuteliaza magindesc.gif Atata timp cat legea nu este clara si pe eticheta nu apar toate elementele componente ce intra in compozitia substantei imbuteliate si nici cantitatea corecta folosita din fiecare , nu vad de ce as acorda votul meu de incredere unei ape sau alteia. magindesc.gif


Cred ca am o luna de cand caut pe internet informatii despre apele plate comercializate in Romania. Din pacate prea multe informatii nu am gasit, in schimb am dat peste un site de afara care a facut niste analize de laborator in care au testat TOATE apele din lume.
Link direct catre apele din Romania, pentru cine intereseaza: http://www.mineralwaters.org/index.php?fun...y&parval=81
RodicaC
Exact acelasi lucru mi-a recomandat si mie pediatra. prin fierberea apei plata nu faci altceva decat ca cresti concentratia in saruri minerale (apa plata este de fapt o apa minerala cu un continut mai mic sau mai mare de minerale). Eu am ramas fidela pentru apa de izvor, extrasa de la peste 250 de metri adancime, unde clar nu pot patrunde pesticide sau orice alte substante poluante de la suprafata. Este o apa slab mineralizata si cu un continut extrem de mic de nitriti. In ultima vreme aud tot mai des de probleme ale rinichilor la copii cu varste foarte fragede.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.