Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Durere articulatii
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Sanatate, Sport > Sanatate
Dani_89
Buna, fetelor! Postez si eu aici in speranta ca ma ajuta cineva. Ma doare foarte tare umarul drept cam de o saptamana. Inainte imi trecea in cateva ore, dar acum nu-mi mai trece deloc si ma doare si mai tare. Mi-a zis o verisoara care e farmacista sa iau Movial Plus, e un supliment alimentar natural pentru durerile de articulatii. Tinand cont de faptul ca n-are cel mai mic pret, vreau sa va intreb: l-a luat cineva, a avut efect? Din ce am citit eu pe net, ar fi foarte bun, dar mai vreau sa aflu pareri. Multumesc
Diana.
Buna, Dani! De ce nu mergi tu la un medic, sa vezi cauza durerii? De ce sa iei suplimente dupa ureche?
Ia citeste putin... si fa-mi programare la un medic. Si inainte cu o zi de consult nu iei nici un analgezic, ca sa isi dea seama de cat de intensa este durerea.

Durerea de Umar
Durerea de umar este una dintre cele mai frecvente dureri cu localizare musculo-scheletala. Umarul este format din mai multe articulatii, muschi si tendoane, toate acestea asigurand un grad mare de mobilitate bratului. Mobilitatea are insa pretul ei. Aceasta poate duce la aparitia problemelor de tipul instabilitatii, compresiei tendoanelor si a muschilor la nivelul umarului (impingement), toate avand ca rezultat durerea. Puteti simti durerea numai atunci cand miscati umarul, sau tot timpul. Durerea, fie temporara fie continua, necesita un diagnostic si tratament medical.

Acest articol isi propune explicarea pe scurt a unora dintre cele mai comune cauze de durere la nivelul umarului.
Anatomie

Anatomia umaruluiUmarul este format din 3 oase: Humerus (osul bratului), Omoplat (scapula) si Clavicula.

Portiunea superioara a humerusului (capul humerusului) se potriveste perfect intr-o scobitura a omoplatului (cavitatea glenoida). O combinatie de muschi si tendoane tine humerusul atasat de trunchi si centrat in cavitatea glenoida (scobitura omoplatului). Acesti muschi poarta numele de coafa rotatorie.
Cauze posibile pentru durerea de umar

Exista 4 mari categorii de afectiuni ce pot da durere de umar:
- Inflamarea tendoanelor (tendinita, bursita) sau ruptura de tendoane
- Instabilitatea
- Artrita
- Fractura la nivelul umarului

Alte cauze, mult mai putin frecvente, sunt reprezentate de tumori, infectii si leziuni nervoase.

1.Bursita
Bursele sunt niste cavitati mici (ca niste saculeti) umplute cu un lichid, localizate la nivelul articulatiilor, inclusiv a umarului. Acestea actioneaza ca niste pernite intre oase si tesuturile moi de deasupra, avand rolul de a reduce frecarea dintre muschi si os.
Uneori, suprasolicitarea umarului duce la inflamatia si marirea de volum a bursei (saculetului) situata intre muschi si o parte a omoplatului cunoscuta sub denumirea de acromion. Rezultatul este bursita subacromiala. Activitatile dumneavoastra zilnice ca pieptanatul, imbracatul vor deveni dificile.

2.Tendinita
Tendonul este un fascicul fibros, ce conecteaza muschiul la os. Cele mai multe tendinite sunt rezultatul inflamatiei tendonului, proces care apare lent, in timp, datorita suprasolicitarii. Tendoanele cele mai afectate la nivelul umarului sunt coafa rotatorie si unul din tendoanele muschiului biceps.
Coafa rotatorilor e formata din 4 muschi si tendoanele lor, ce inconjoara articulatia umarului asemanator unei mansete. Coafa rotatorilor este cea care confera umarului mobilitate si stabilitate.

3.Ruptura tendoanelor
Ruptura tendoanelor poate apare in urma unei lovituri puternice sau a unor modificari degenerative la nivelul tendonului cauzate de varsta, suprasolicitarea pe termen lung. Rupturile pot fi partiale sau complete. In cele mai multe cazuri de rupturi complete, tendonul se retracta la distanta de insertia lui osoasa. Tendoanele muschilor rotatori si tendonul bicepsului sunt cele mai frecvent afectate.

4.Compresia subacromiala a tendoanelor coafei rotatorii (impingementul subacromial)
Impingementul subacromial apare atunci cand partea superioara a omoplatului (acromion) "preseaza" tesuturile moi (tendoanele coafei rotatorii) subiacente. Atunci cand bratul este ridicat, acromionul (portiunea superioara a omoplatului) "freaca" coafa rotatorilor si face compresie asupra bursei subacromiale. Acest lucru poate duce la bursite si tendinite ce provoaca durere si limiteaza miscarile. Cu timpul, impingementul sever poate duce la ruperea coafei rotatorilor.

5.Instabilitatea
Luxatia de umarApare atunci cand capul humerusului este fortat sa iasa din cavitatea glenoida. Acest lucru se poate intampla in urma unui traumatism (cadere violenta in cot), datorita utilizarii excesive a umarului sau a unei laxitatii ligamentare. Luxatia de umar poate fi partiala sau totala. In luxatia partiala capul humerusului iese partial din articulatie, iar in cea totala capul humerusului pierde contactul cu cavitatea glenoida. In urma luxatiei, are loc intinderea ligamentelor, tendoanelor si muschilor, care se pot rupe. O data ce aceste structuri au fost afectate, luxatia se poate repeta cu mai mare usurinta. Daca luxatia se repeta de mai multe ori, se ajunge la instabilitatea umarului.

6.Artrita
Durerile de umar pot fi rezultatul artritei. Exista mai multe feluri de artrita, cea mai frecventa fiind osteoartrita. Simptome ce apar sunt durerea, inflamatia, rigiditatea. Osteoartrita are o dezvoltare lenta, iar durerea provocata de boala se agraveaza in timp. Afectiunea poate fi declansata de miscarile facute in timpul activitatilor sportive, accidente de munca, sau leziuni cronice la nivelul umarului.
andreea331
--
Diana.
Dani 89 / Andreea 331 - ban pentru clone. O singura persoana, doua posturi, reclama pe fata smile.gif
Concluzie: ori platiti reclama, ori va mutati si faceti spam moka la altii. Multumim.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.