Sunteti in categorie: Calatorii si Vacante

Turismul religios

Turismul religios este o forma, de turism care exista, de secole si care mai pastreaza încaunele trasaturi, in privinta pelerinajului propriu-zis, dar care a evoluat enorm. Astazi turismul religios implica din partea turistilor un nivel de instruire si un grad de cultura ridicate care sa permita aprecierea obiectivelor cultural-religiose din punct de vedere al arhitecturii, constructiei, valorii, semnificatiilor spirituale si continutului de obiecte de arta. Se pastreazaa înca pelerinajele determinate de tradiţiile religioase din diferite tari (peleriajul obligatoriu la Mecca), sau cele legate de evenimente si manifestari specifice (moaste de sfinti, icoane facatoare de minuni).
Turismul religios este un fenomen complex care se afla in continua transformare şi diversificare, pastrându-şi însa elementul de baza care l-a consacrat: religia
Nu-mi place sa scriu aici ca nebuna sa va sperii si sa nu mai cititi, asa ca va dau cu taraita :P .
Probabil ati vazut recent, la televizor sau ati citit in ziare despre pelerinajul anual la Mecca (Arabia Saudita). Mecca este doar unul din locurile de pelerinaj, un lacas sfant antropic, pentru ca exista multe atractii naturale care mustesc de sacru si veneratie.

turim religiosIn primul rand turismul religios, cum am mai spus porneste de la religie, iar religia musulmana este numai una dintre acele religii care au purtat pelerinajul pana in ziua de azi. Pentru fiecare religie exista un loc asemeni Meccai, Vaticanul pentru catolici, Muntele Athos pentru ortodocsi, etc.
Pe langa toate acestea sunt religii care au existat de mii de ani si care nu sunt foarte cunoscute, cum ar fi cele din Africa, Australia sau Nordul Europei.

Crestinismul din punct de vedere al atractiilor si destinatiilor turistice se împarte în doua: Vaticanul (Roma-Italia) pentru catolici si Muntele Athos (Grecia) pentru ortodocsi, însa pe langa acestea se mai gasesc numeroase locuri de pelerinaj reprezentate de biserici, schituri, manastiri.

Vaticanul, un stat în stat, independent din anul 1929 este legat indisolubil de persoana Papei, conducatorul statului si al bisericii romano-catolice. Alte locuri vizitate de pelerini: Biserica Sfantul Petru (unde este înmormântat Papa), Capela Sixtina pictata de Michelangelo.

Muntele Kailas din Tibet este legat de istoria Ramayanei, legenda sa povesteste despre printul Rama care a fost trimis pe acest munte sa gaseasca iarba (sanjiwini) aducatoare de viata. Nestiind cum arats acesta a luat tot muntele cu el, salvându-si astfel soldatii.
Se crede ca aici rezida Shiva, zeitatea din religia budista care întruchipeaza partea distrugatoare a Trinitatii (Geneza, Organizare, Distrugere).
Misticismul acestui munte este evidentiat si de cele doua lacuri de la baza sa unul în forma de soare (Manasarovar) si celslalt în forms de luns (Rakastal). Este usor de înteles de ce acest munte atrage numerosi pelerini si turisti dornici de descoperiri mistice, revelatii si cunoastere absoluta.

Citeste si:
Muntele Sinai
Muntele Athos
Ierusalim
Notre-Dame de Lourdes
Mecca
Templele Indiei




©Claudia Priotesu

 

Sursa: Turismul religios