![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Adun aici cateva retete (toate incercate) pe care le-am pus pe alte topicuri.
Indienii folosesc faina de naut, daca n-o gasiti sub denumirea asta la magazinele de specialitate intrebati de Besan, asta-i denumirea indiana. Tocinei de dovlecei 1 kg dovlecei dati pe razatoare 1 ceapa mijlocie data pe razatoare 3/4 cana faina de naut 3 linguri coriandru macinat 3/4 lingurita boia de ardei 2-4 ardei iuti curatati de seminte tocati marunt 1/4 cana corindru verde tocat 1/4 lingurita praf de copt sare ulei (de alune de pamant sau germeni de grau dupa posibilitate) Se infierbanta uleiul intr-un wok, tigaie sau friteuza. Toate ingredientele se amesteca cu mana, se formeaza bile sau "chiftele" si se prajesc. Naut picant Linte cu smantana Curry de creveti cu legume 300 g creveti 75 g fasole verde rupta in bucati mai mici 2 linguri ulei 1 ceapa 1 lingurita ghimbir dat pe razatoarea mica 1/2 lingurita praf de chili 1/4 lingurita curcuma 1/4 lingurita Garam Masala sare 50 g rosii taiate marunt 75 g ardei gras rosu taiat marunt 75 g ciuperci 3-4 catei usturoi tocat marunt facultativ: 1-2 ardei iuti verzi 1 priza zahar 1 lingura iaurt gras 2 linguri frunze de coriandru tocate marunt Se infierbanta uleiul si se caleste usor ceapa in el. Se adauga ghimbirul, praful de chili, curcuma, Garam Masala si sarea, se amesteca si se lasa cateva secunde pe foc. Se adauga rosiile, ardeiul si ciupercile si se lasa pe foc alte 5-7 minute. Se adauga crevetii, usturoiul, ardeii iuti, fructoza si iaurtul, se lasa la foc mijlociu 7-8 minute. Se pune coriandrul si se mai lasa pe foc cateva minute. Mai caut si mai pun ca am mult mai multe la activ. |
|
|
![]() |
kalua |
![]()
Post
#2
|
Musafir ![]() |
Am facut curry de peste, pana la urma am facut dupa cum m-a dus capul (am cat de cat experienta cu curry-urile indiene) pentru ca am avut vreo 10 retete si-n fiecare scria altceva. (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif)
ulei minimal mai putin de 1/2 lingurita seminte schinduf (fenugreek, Trigonella foenum-graecum) - nu puneti sub nici o forma mai mult pentru ca va iesi un gust amar 1 lingurita chimion in cruce (cumin) intreg 1 ceapa mare tocata marunt 1 lingurita boia de ardei iute (eu folosesc ardei iuti rosii uscati pe care-i macin proaspat) 1/2 lingurita curcuma (turmeric) 1 lingurita garam masala 1 lingurita coriandru macinat sare 400 ml lapte de cocos (puteti folosi si smantana groasa sau frisca lichida) 1 bucata de ghimbir dat pe razatoare 2-3 catei usturoi dati pe razatoare 500-750 g file de peste cu carnea alba taiat in bucati si stropit cu suc de lamaie coriandru verde (sau menta proaspata) Se infierbanta uleiul intr-o tigaie mare sau intr-un ceaun, se pun semintele de schinduf si chimionul in cruce, se da la foc mediu si se prajesc semintele cam 1/2 de minut. (In bucatarie incepe sa miroase a bucate indiene (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) , pe parcurs patrunde mirosul in locuinta si chiar pe casa scarilor, deci e posibil sa va intrebe vecinii ce-ati gatit). Adaugati ceapa tocata si amestecati-o mereu, sa nu se prinda. Prajiti-o pana se face aurie. Acuma vine ploaia de condimente: boiaua, curcuma, garam masala, coriandru, sarea, amestecati bine. Dupa jumatate de minut - 1 minut adaugati si ghimbirul plus usturoiul, amestecati iar bine, sa nu se prinda. Este important ca aceste condimente sa fie infierbantate bine, numai astfel isi dezvolta pe deplin aroma. Puneti laptele de cocos, amestecati. Cand incepe sa clocoteasca adaugati pestele, amestecati cu grija. Puneti o parte din coriandrul verde tocat, reduceti focul si acoperiti ceaunul. Lasati la bolborosit acolo 20-30 minute, tot la 10 minute mai amestecati si scuturati ceanul, nu carecumva sa se prinda ceva de fundul lui. Cand e gata se presara restul de coriandru verde sau menta tocata. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 18th July 2025 - 05:48 AM |
|