IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete de dulceata, gemuri, serbeturi, peltea... samd
dr_wise
post Feb 15 2009, 04:38 PM
Post #1





Musafir






Dulceata din melcisori de coaja de portocala

Ingrediente:

coaja de la 3 - 4 portocale (aprox.1 kg portocale)
500ml apa
500g zahar
1 zahar vanilat
30 - 40ml zeama lamaie

Coaja de la portocale se taie in fasii subtiri de cca 0.5 - 0.7mm latime, se curata de partea alba, se ruleaza si se intinde sub forma de melcisori pe o ata, folosind ata si ac.
Toate aceste rulouri se tin in apa cca 2 zile (schimband apa de 2 - 3 ori pe zi).
In ziua a 3-a se pun intr-o oala de 2 L, 500ml apa, 1 zahar vanilat si 500g zahar, pe foc domol, si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se adauga zeama de lamaie, apoi se introduc melcisorii intinsi pe ata si se lasa la fiert pana cand se ingroasa siropul.
Atentie! Siropul se probeaza cu lingura. Cand se desprind 3 picaturi de sirop de pe latul lingurii, siropul e gata.
Se lasa la racit, se scoate ata de la melcisori, apoi se toarna dulceata in borcanul uscat.
In general, se folosesc la ornarea torturilor, dar se pot consuma si ca atare, deoarece au o aroma puternica, deosebita.
(IMG:http://s177.photobucket.com/albums/w236/dr_wise/Culinare/HPIM2585.jpg)
Pofta buna!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jun 10 2010, 02:51 AM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



GEM DE MĂCEŞE (DRACILĂ)
5oo gr măceşe roşite bine
250 g zahăr
500 ml apă

Se curăţă măceşele de sâmburi şi de partea lânoasă
Se pune apa cu zahăr la fiert şi, când a dat în clocot, se pun fructele
Totul clocoteşte încet până începe să se lege
Se pune gemul în borcane şi se pun acestea în cămară rece, în dulapul de zestre braşovenesc.
Torhen Tonch din Şercaia mă învăţase nu numai săseşte ci şi să mănânc „heciumpeci" cu pâine prăjită. Dar „dracila", în toate formele ei, „dulceţ", şerbet, sirop, peltea, „coardă", era bine cunoscută şi în sud şi în Moldova, încă înainte de fanarioţi.

MAGIUN DE CAISE, PRUNE, CORCODUŞE
Magiunurile se fac din prune, caise sau corcoduşe foarte coapte, pentru că, în principiu, nu se pune zahăr.
Gustul rafinat îl dau miejii de sâmbure, mai ales cei de caisă şi de zarzăre. Deci,
Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe ţiglă încinsă, abia să bulbucească
Sâmburii de caisă şi corcoduşe se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un chil de fructe
Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind
După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasaţi printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji (mie, unuia, îmi plac pieliţele, şi unde mai pui, sunt şi foarte sănătoase)
Trebuie să se lege bine, aşa că fiertul şi amestecatul durează ore şi ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcăleţul, mestecăul) abia se mai învârte
Acum, la sfârşit, se pun sâmburii, se mai amestecă de câteva ori şi se pune magiunul în borcane bine preîncălzite, altfel se sparg.

DULCEAŢĂ DE COAJĂ DE HARBUZ/PENE VERDE/LUBENITA
* 1 kg de coajă groasă de pepene verde
* 1 kg de zahăr
2 linguri zeamă de lămâie
* 1,5 litri apă
Se taie cubuleţe coaja de lubeniţă şi se pun la fiert în apă.
Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgă
In aceeaşi apă se pune zahărul, şi se fierbe un sirop destul de bine legat.
Se adaugă cuburile de coajă şi se mai lasă să fiarbă până zici că-i destul de legat.
Atunci se pune zeama de lămâie, se mai dă în două-trei clocote şi se pune în borcane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 4th August 2025 - 04:43 PM