![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Supa de cartofi cu avocado
(cica de provenienta mexicana) |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
CIORBĂ DE CAP DE CRAP dupa Radu
In Deltă, mai ales, capul de crap mare o delicatesă, o bucăţică râvnită cum puţine sunt, care se suge sau ronţăie până la ultimul oscior. Dincolo de malul fluviului, însă — ca şi în cazul zemurilor de cap de morun sau de somn — puţini sunt cei ce ştiu şi pot să-i mănânce zgârciurile şi grăsimioarele fragede cu încântarea şi religiozitatea cu care le devoră pescarii. 2 cepe 3 roşii mari 1 morcov 5 cartofi potriviţi 2 linguri oţet sare, câtă îi trebuie l ardei iute verdeaţă — leuştean, ţelină, pătrunjel 2-4 (2-3 kg) capete de crap cât mai mare Se grijesc roşiile, ceapa, morcovul, cartofii, ardeiul iute şi se taie mărunt, zaruri Capetele de peşte se spală scurt în apă rece Se pune peştele la fiert, împreună cu legumele şi zarzavatul tocat, în apă cât să-l acopere * După primele clocote se spumuieşte şi se lasă să fiarbă, acoperit, 1 jumătate de oră bună • Se toacă verdeaţa • In sfârşit se sărează, se toarnă oţetul şi se mai lasă să clocotească 5 minute * Se adaugă verdeaţă, se dă la masă * Se oferă fierbinte, peştele pe un platou, zeama în castron Taine: Precum ştiţi, obiceiul Deltei cere ca să faci din 1-2 polonice ciorbă plus ceva oţet şi usturoi pisat un sos în care să înmoi carnea peştelui; adăugaţi în sosul acesta ceva verdeaţă tocată pastă. Zeama fierbinte, picantă şi acrişoară se soarbe la sfârşit, ca o ambrozie reparatorie, mirosind sălbatic a ierburi: puţină zeamă de lămâie o domesticeşte. Capul de crap se desface încet încet, cu mâna: furculiţa sau lingura nu vă pot ajuta decât din când în când. Se suge os cu oscior, pieliţă cu pieliţă, e un deliciu. Cea mai aleasă şi mai fragedă bucăţică din crap se găseşte la cap, undeva, la inserţia branhiilor pe coloana vertebrală. Vodca, rachiul de caise de Tulcea (Victor lancu e „caisarul" ţării noastre), dar şi o ţuică tare, prefriptă, mirosind a prună şi a miez de sâmbure, susţin şi împing înainte, spre desfătare, această fiertură unică. |
|
|
![]()
Post
#3
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,405 Joined: 20-December 06 Member No.: 868 ![]() |
Dupa asa o descriere, balesc pe tastatura (IMG:style_emoticons/default/wub.gif) .
Singura chestie care nu se face-n Delta: nu se pun cartofi la ciorba de peste (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . In rest, e super adevarata chestia cu sosul din zeama cu otet si mujdei de usturoi...yammmy Iar cu tuica din final, m-ai dat gata Diana (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) . Ia sa fac si eu o ciorba de-asta, intr-una din zilele de dezlegare la peste, ca nu mai pot de pofta. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 6th May 2025 - 02:44 PM |
|