![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Contaminat ![]() Group: Membru Posts: 36 Joined: 10-December 05 Member No.: 79 ![]() |
E un sos de soia in supermarketuri, in afara de Heinz si alti consacrati, vietnamez. Mie mi se pare cel mai bun de pana acum. Cam sarat, dar bun.
Il stiti? |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
MUJDEI DOBROGEAN
Iată o altă reţetă, folosită (nu zic inventată, că nu se ştie cine a navigat mai iute şi mai încotro, grecii şi romanii din polis-urile sau castrele dobrogene ori lusitanii umblând hămesiţi, încă de la sfârşit de mileniu, după lemn drept de brad şi miere românească) de pescarii de pe malul Mării Negre. lulică Serafim, zis, iertaţ-nă, „Muie", ne dăruia pe toţi la Schitu-Costineşti cu astă creaţie — ce cuprinde usturoi, sare, roşii, ardei iute, oţet, untdelemn. Blond, uriaş, cu mânuţe cât bolovanii de râu de munte, freca mai întâi 3 căpăţâni de usturoi — din cel mare, aşa zis bulgăresc, nu şoriceii aceia minusculi din Oltenia — cu o lingură de sare. Pe timpul ăsta mă-sa, coana moaşa (în casa ei de la malul mării ne-am petrecut noi verile tinereţii, în cămăruţele ei uscate şi răcoroase am iubit noi, cât pentru două vieţi, fetele de val şi încinse de briza deceniului şapte) curăţa de coajă, cu răbdare şi grijă — avea, de, manualitatea meseriei! — 6 roşii mari, răscoapte, pe care lulică le făcea iarăşi pastă lângă usturoi. Un ardei iute, copt pe plită, era şi el pasat spre a îmbărbăta zeama roşiatică la care nu mai lipseau decât lingura de oţet de vin şi o lingură de untdelemn fierbinte, să prindă cheag la sosul ăsta crud şi parfumat. După ce se toca şi un pic de pătrunjel, acest mujdei trecea unde-i era locul, adică pe o căpiţă de guvîzi prăjiţi în mălai, crocanţi. SOS OLTENESC DE IAURT - 300 ml iaurt - 3 fire ceapă verde - 1 lingură muştar - 1 roşie coaptă - 1 tulpină praz - 10 g sare - mărar, leuştean, pătrunjel Se rade prazul, se cojeşte roşia Se freacă toate până se leagă Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc cu acest sos de vară HREAN ARDELENESC - 3 linguri hrean ras - 200 ml smântână - 1 lingură oţet - 1 llingură miere - 1 linguriţă sare Se curăţă rădăcinile de hrean, se rad mărunt spre pastă Se freacă cu smântână Se adaugă oţet, miere, sare Se serveşte imediat, altfel îşi pierde vlaga Merge ca uns cu rasolul de vită şi găină, crenvurştii, micii şi chiar cu grătarele de vită, pui, porc. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 4th August 2025 - 03:03 PM |
|