IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Sosuri
scufita
post Dec 12 2005, 01:06 PM
Post #1


Contaminat
*

Group: Membru
Posts: 36
Joined: 10-December 05
Member No.: 79



E un sos de soia in supermarketuri, in afara de Heinz si alti consacrati, vietnamez. Mie mi se pare cel mai bun de pana acum. Cam sarat, dar bun.
Il stiti?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jul 6 2010, 02:15 AM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



MUJDEI DOBROGEAN
Iată o altă reţetă, folosită (nu zic inventată, că nu se ştie cine a navigat mai iute şi mai încotro, grecii şi romanii din polis-urile sau castrele dobrogene ori lusitanii umblând hămesiţi, încă de la sfârşit de mileniu, după lemn drept de brad şi miere românească) de pescarii de pe malul Mării Negre.
lulică Serafim, zis, iertaţ-nă, „Muie", ne dăruia pe toţi la Schitu-Costineşti cu astă creaţie — ce cuprinde usturoi, sare, roşii, ardei iute, oţet, untdelemn.
Blond, uriaş, cu mânuţe cât bolovanii de râu de munte, freca mai întâi 3 căpăţâni de usturoi — din cel mare, aşa zis bulgăresc, nu şoriceii aceia minusculi din Oltenia — cu o lingură de sare.
Pe timpul ăsta mă-sa, coana moaşa (în casa ei de la malul mării ne-am petrecut noi verile tinereţii, în cămăruţele ei uscate şi răcoroase am iubit noi, cât pentru două vieţi, fetele de val şi încinse de briza deceniului şapte) curăţa de coajă, cu răbdare şi grijă — avea, de, manualitatea meseriei! — 6 roşii mari, răscoapte, pe care lulică le făcea iarăşi pastă lângă usturoi.
Un ardei iute, copt pe plită, era şi el pasat spre a îmbărbăta zeama roşiatică la care nu mai lipseau decât lingura de oţet de vin şi o lingură de untdelemn fierbinte, să prindă cheag la sosul ăsta crud şi parfumat.
După ce se toca şi un pic de pătrunjel, acest mujdei trecea unde-i era locul, adică pe o căpiţă de guvîzi prăjiţi în mălai, crocanţi.


SOS OLTENESC DE IAURT
- 300 ml iaurt
- 3 fire ceapă verde
- 1 lingură muştar
- 1 roşie coaptă
- 1 tulpină praz
- 10 g sare
- mărar, leuştean, pătrunjel

Se rade prazul, se cojeşte roşia
Se freacă toate până se leagă
Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt
Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc cu acest sos de vară

HREAN ARDELENESC
- 3 linguri hrean ras
- 200 ml smântână
- 1 lingură oţet
- 1 llingură miere
- 1 linguriţă sare

Se curăţă rădăcinile de hrean, se rad mărunt spre pastă
Se freacă cu smântână
Se adaugă oţet, miere, sare
Se serveşte imediat, altfel îşi pierde vlaga
Merge ca uns cu rasolul de vită şi găină, crenvurştii, micii şi chiar cu grătarele de vită, pui, porc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
scufita   Sosuri   Dec 12 2005, 01:06 PM
maddy26   Re: Retete simple a la Madalina   Dec 12 2005, 02:28 PM
kalua   Dip vine de la englezescul "to dip" = a ...   Oct 18 2006, 09:27 PM
aby   salut m-ar interesa daca stiti cum sa preparati ce...   Jul 11 2007, 12:04 PM
kalua   Pana una lata te poti uita Jul 11 2007, 12:37 PM
aby   ms kalua :kiss:   Jul 17 2007, 07:15 PM
kalua   aby, pentru facut sosuri extra calde ai mai intotd...   Jul 17 2007, 08:10 PM
kalua   De pe un alt topic (las aici numai ce are de-a fac...   Jul 21 2007, 08:31 PM
kalua   Sos vanatoresc cu ciuperci a la kalua Se p...   Mar 11 2008, 07:53 PM
strumfita   Dip de iaurt cu chili


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 4th August 2025 - 03:03 PM