![]() |
![]() |
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,136 Joined: 8-December 05 From: 7Th Heaven Member No.: 16 ![]() |
Exista destin sau totul este intamplator? Cand intervine liberul arbitru?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 57 Joined: 16-December 05 Member No.: 106 ![]() |
Pe masura ce inaintez in varsta inclin sa spun ca hazardul, sansa, norocul, destinul, daca vreti, au, totusi, o importanta mai mare decat as fi crezut in tinerete. Este deja prea binecunoscuta afirmatia lui Miron Costin (parca (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/nesigur.gif) ) “Iara nu sînt vremurile supt cîrma omului, ce bietul om supt vremi”. Nu demult am cautat un text in "Caracterele" lui La Buyere si iaca peste ce am dat:
"[...] oricat as fi de convins ca cei alesi pentru diferite functii – fiecare dupa inzestrarea lui fireasca si dupa pregatirea lui – isi fac bine datoria, imi iau inima in dinti si spun ca s-ar putea intampla sa existe pe lume multe persoane – cunoscute sau necunoscute – nefolosite de nimeni si care si-ar face datoria foarte bine; si sunt indemnat la credinta acesta de uluitorul succes al unor oameni pe care numai intamplarea i-a adus la rostul lor si despre care nu se auzise pana atunci cine stie ce. Cati oameni minunati, inzestrati cu starsnice talente, au murit fara a se fi pomenit ceva despre ei? Si cati mai traiesc si astazi, despre care nu se vorbeste nimic si despre care nu se va vorbi niciodata? " Eu as zice asa: exista o parte a existentei pe care o putem controla si o alta parte care, oricat de "minunati" am fi, ne scapa de sub control. Tot ce putem face este sa ne indeplinim cat mai "bine" partea de existenta care se afla sub controlul nostru. Am spus "bine" intre ghilimele, pentru a sublinia ca este vorba de o notiune extrem de relativa. Am vazut de curand un documentar despre Vespasian si m-am gandit ca, daca ti-e scris sa ai un destin maret, hazardul "va lucra" totdeauna in favoarea ta. Si vice-versa (vezi cazul Anthony Eden). Se pare ca Napoleon, atunci cand i s-a prezentat un ofiter care era propus spre avansare, ar fi spus ceva de genul: bine, am inteles: e brav, e viteaz, e merituos, dar spuneti-mi: NOROC ARE? |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 17th June 2025 - 06:17 AM |
|