![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#21
|
Musafir ![]() |
O sa ma arunc si eu la ele, poate fac chiar de revelion ceva :D
|
|
|
![]()
Post
#22
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Fetelor? Am o colega armeanca, ii place tare coliva noastra dar zice ca grecii au o reteta diferita si anume bobul nu se leaga, nu devine cleios ci ramane asa ales bob cu bob ..... stiti cumva reteta? Am cautat pe internet dar nu gasesc .... o numesc si ei coliva sau sitari (parca) ...
Am si o colega grecoaica dar e tinerica si nu o pasioneaza inca bucataria asa ca n-are rost sa o intreb ... poate o stiti voi .... merci :-* |
|
|
![]()
Post
#23
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 239 Joined: 17-December 05 From: Grecia Member No.: 113 ![]() |
o sa intreb de coliva, ca eu habar n-am sa fac. Cat despre sitari, mai mult ca sigur ca e stari, adica grau. revin :-*
|
|
|
![]()
Post
#24
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
merci diotima.... :-*
|
|
|
![]()
Post
#25
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
"σιταρι" varianta literara (sitari) si "στάρι" (varianta populara in dialectul cretan mai ales) e tot griu.
"κολλυβα" ( coliva) e coliva. :) In privinta felului in care iese: e la fel cu orezul: depinde ce tip de griu se foloseste. Ca sa nu se lipeasca boabele intre ele trebuie folosit griu dur. |
|
|
![]()
Post
#26
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 239 Joined: 17-December 05 From: Grecia Member No.: 113 ![]() |
he, he, se pare ca stii mai multe despre coliva decat mine. Eu habar nu am cum se face, nici a noastra, nici a lor :D. Cred ca reteta o scriu dupa anul nou, sper ca nu te grabesti...
:) |
|
|
![]()
Post
#27
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
merci fetelor .... nu-i nici o graba .... acum am tort de protocale si alte minuni in minte, nu coliva .... oricum multumesc :-*
|
|
|
![]()
Post
#28
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Nu e nici o filozofie d efacut coliva.
Se fierbe bine griul cu foarte putina sare (care se pune si in prajituri-accentueaza gustul de dulce). Cind e fiert, sa lasa sa se racoreasca, se amesteca cu multa nuca macinata nu foarte, foarte mic, putina vanilie, putina esenta de rom, coaja rasa de lamiie si portocala. I se face "fata" din biscuiti risniti bine si zahar pudra, in general dupa "tipar" care are musai o cruce. Reteta de mai sus e a bunicii mele (Dobrogea), am vazut-o pregatind coliva de multe ori, pentru pomenirea mortilor... ca asa e obiceiul si traditiile au rostul lor... |
|
|
![]()
Post
#29
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Diana, coliva stiu si eu sa fac... tot de la bunicuta mea....
Colega mea spuna ca cea greceasca e mai speciala, iar cum eu sunt curioasa de fel vroiam sa stiu care-i diferenta iar pe internet n-am gasit .... :-* |
|
|
![]()
Post
#30
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
H_2004, in primul rind scuze de intirzierea raspunsului.
Adevarul este ca nu stiu daca exista diferente, insa ma voi documenta si te anunt. :-* Alta reteta greceasca: EKSOHIKO (IMG:http://i35.photobucket.com/albums/d193/eladyphoto/EKSOHIKO.jpg) (IMG:http://i35.photobucket.com/albums/d193/eladyphoto/EKSOHIKO2.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 5th May 2025 - 08:36 PM |
|