Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete grecesti: Pastitsio

Publicat: 04.06.2007

pastitsio, reteta de pasticcio, pastitzio, cum se face pastitsio, pastizzio, retete grecesti


Atunci cind va apuca cheful de bucatarit ceva special, va recomand un fel dupa care grecii se dau in vint, pe buna dreptate.E nitel mai complicat, dar merita efortul!!
-800 g carne tocata vitel(sa nu va impinga pacatul sa puneti porc sau amestecatura ca se duce in pisici tot!)
-2-3 cepe de marime medie
-1 praf sortisoara
-sare, piper
-rigani , in lipsa e bun si cimbrul-1/2 lingurita
-250 g brinza grasa,telemea sarata
-2 linguri bulion
-1 legatura patrunjel verde
-3,4 linguri de ulei(daca e de masline, cu atit mai bine)

Pentru sos pseudo- bechamel:

-2-3 oua
-1/2 litru lapte
-1/2 pachet unt sau margarina
-faina cit sa iasa un cir ca pentru clatite, poate o idee mai grosut (cam ca o smintina proaspata)
-sare

Pentru sosul de béchamel
- 100 g branza gruyere, rasa
- lapte de 1 litru
- 100 g unt
- 3 galbenusuri de ou
- 100 g faina generala
- ½ lingurita nucsoara macinata
- sare
- piper

Cum se face sosul de bechamel pentru pastisio

Se incalzeste untul intr-o oala la foc mediu. De indata ce se topeste (nu trebuie sa se arda), se adauga faina. Se bate cu o mana si se amesteca faina, pusa in ploaie,  timp de cateva minute.
Se curata cu spatula partile laterale ale vasului pentru a elibera orice urma de faina, ca sa nu se arda.
Se adauga laptele, putin cate putin, amestecand continuu, astfel incat sa nu se formeze cocoloase in amestec.
Amestecul va fi destul de gros la inceput.  Pe masura ce se adauga din ce in ce mai mult lapte,  sosul de bechamel va deveni frumos si cremos.
Cand sosul de bechamel incepe sa se ingroase, se ia de pe foc.
Cand este gata se adauga sare, piper, nucsoara si branza gruyere rasa, cu exceptia unei linguri care se va adauga la sfarsitul retetei.
Pentru a finaliza, se adauga cele 3 galbenusuri de ou si amesteca pentru a le incorpora.
Se lasa deoparte pana cand este necesar.
Se taie ceapa maruntel, se da in unda prin ulei, dar nu se prajeste, se adauga carnea tocata si vreo 2 cescute de apa.Cind s-a fiert (cel mai bine va dati seama daca o gustati, in general e nevoie de vreo ora , poate chiar o ora jumate) adaugati mirodeniile, sarati, piperati,mai adaugati putina apa fierbinte daca vi se pare sosul uscat,mai dati un clocot-doua,puneti bulionul, mai lasati vreo 10 minute si dati cratita deoparte. Adaugati patrunjelul taiat nici prea mare, nici prea mic.

sau:Copyright©elady.ro
Acum e timpul sa ne apucam de pseudo-bechamel!
Este pseudo, pentru ca daca ai problleme cu stomacul si nu suporti sosurile gen rintas, procedati ca mai jos.
Nu e nici o filozofie, desi asa suna!
Purcedem cu ouale, le batem bine cu un praf de sare.Incalzim untul sau margarina(daca nu se gaseste nici unul din ingredientele mentionate, nu e nici o catastrofa, inlocum cu vreo 4-5 gituri tepene de ulei! Lasati grasimioara sa se racoreasca o picatura, adaugati laptele rece si trageti-i o bataie cu telul. Adaugati ouale, ca saracele se simt cam singure,un praf de sare si continuati sa ``maltratati`` cu telul.Faina se adauga in ploaie in asa fel incit sa nu ramina cocoloase...pina iese un cir ca pentru clatite, poate chiar putin mai grosut! Copyright©elady.ro

Gasiti o tava, mai inaltuta, (cel putin 6-7 cm) si mizgiltiti-o cu ulei, unt sau margarina, tapetati-o cu faina si apoi scuturati-o bine, sa nu ramina ``suplimente`` nedorite!
Ne intoarcem la macaroane, care intre timp s-au mai racorit,le impartim in doua...Bun asa!Jumatate din cantitate o punem in tava si le stropim cu vreun sfert din cantitatea de bechamel.Peste ele turnam sosul gros de carnita,il imprastiem cu o lingura ca sa fie uniform. E rindul brinzei, pe care o taiem in cubulete de vreo 2 cm pe latura(masuram cu ochiometrul ) si impartim cubuletele de-asupra carnitei...

Luam a doua cantitate de macaroane, le punem si pe ele si turnam restul de bechamel.
In cuptorul incalzit bagam tava si o lasam acolo , la foc mic spre vioi...
Pentru o ora, o ora si jumatate maxim puteti sa va faceti o masca hidratanta, ca sa fiti si mai frumoase! Barbatii sint invitati sa deschida televizorul si sa mai vada ce meciuri se joaca. Copyright©elady.ro
Dupa ce trece timpul cu pricina, ne uitam sa vedem ce face minunatia din cuptor:musai trebuie sa aiba o culoare aurie, ca parul Ilenei-Cosinzene si mirosul sa fi mutat nasul vecinilor si sa-i fi facut sa saliveze intens, mai rau decit patrupedul lui Pavlov!
Dragelor, scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca un pic, poate vreun sfert de ora, nu mai mult...Taiati-o in bucati generoase,fara mila! Si...Bucurati-va de viata !Meritati!
``Asezonati`` cu un paharel de vin rosu, nici prea rece, nici prea cald,dar neaparat demi-sec!
Daca a doua zi vi se pare ca ati pus pus vreun centimetru pe talie, nu disperat isi nu ne injurati! Nu e o tragedie, meritati si voi sa va faceti de cap o data pe luna !
Oricum, pastitio e bun si la temperatura camerei,sau, eventual, usor incalzit...
Copyright © elady.ro
Reproducerea fara acord strict interzisa! 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Dovlecei la cuptor

Va plac dovleceii? Im mod sigur multi se dau in...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged de post

Pe timp de post (sau daca ai un regim de viata ...

Celebs & Style

Robert Pattinson s-a ras pe cap

Robert Pattinson are un nou look! Starul din T...

Psihologie

15 obiceiuri ale persoanelor cu depresie ascunsa

Depresia este o boala psihica foarte grava, car...

Psihologie

Cum sa incepi sa-ti traiesti viata de vis chiar acum

Chiar este posibil sa-ti traiesti viata pe care...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...